29.04.2014

Kansainväliseen Crusell-oboekilpailuun 5 suomalaista

Heinä-elokuun vaihteessa Crusell-viikolla järjestettävään Kansainväliseen Crusell-oboekilpailuun valittiin 37 kilpailijaa 55 hakijan joukosta. Valinta suoritettiin esikarsintalautakunnan tekemän arvioinnin perusteella. Kukin lautakunnan jäsen arvioi jokaisen kilpailijan itsenäisesti äänitteiden perusteella niin, ettei kilpailijoiden henkilöllisyys ollut yhdistettävissä äänitteisiin.

Kilpailuun valittiin eniten oboisteja Suomesta, josta mukaan valikoitui 5 oboistia. Saksasta ja Ranskasta valittiin molemmista 4 kilpailijaa ja Japanista, Espanjasta sekä Portugalista kaikista 3 kilpailijaa. Lisäksi Puolasta, Australiasta, Ruotsista, Belgiasta, Italiasta, Israelista, Iso-Britanniasta, Venäjältä, Etelä-Koreasta, Tšekistä, Latviasta, Kiinasta ja Hong Kongista pääsi kustakin mukaan 1–2 kilpailijaa eli kaikkiaan kilpailijoita on 19 eri maasta. Kilpailuun valittujen oboistien nimilista on nähtävissä Crusell-viikon internetsivuilla www.crusell.fi.

Kilpailu järjestetään Uudessakaupungissa 27.7-1.8.2014 ja sen tuomaristoon kuuluvat Harri Mäki pj (Tapiola Sinfoniettan sooloklarinetisti ja Crusell-viikon taiteellinen johtaja), Jacques Tys (Pariisin Oopperan soolo-oboisti ja Pariisin Konservatorion professori), Christian Wetzel (Kölnin Musiikkikorkeakoulun professori), Celia Nicklin (Lontoon Kuninkaallisen Musiikkiakatemian professori) ja Alexei Ogrintchouk (Amsterdamin Concertgebouw -orkesterin soolo-oboisti ja Geneven Musiikkikorkeakoulun professori).

Ensimmäinen palkinto on 6000 euroa, toinen 3000 euroa ja kolmas 2000 euroa. Lisäksi voittaja kutsutaan esiintymään vuoden 2015 tai 2016 Crusell-viikolle. Kilpailun välierässä kantaesitetään Matthew Whittallin tilausteos oboelle ja pianolle.