24.11.2010

Kansainvälinen oopperahanke Savonlinnassa ja Vaasassa kesällä 2011

Savonlinnan Musiikkiakatemia ja Martin Wegelius-instituutti toteuttavat heinäkuussa 2011 Domenico Cimarosan koomisen oopperan Salainen avioliitto kahdeksan esitystä Savonlinnassa Oopperajuhlien aikaan ja Korsholman Musiikkijuhlilla. Produktio toteutetaan kaksoismiehityksellä (6+6) eli solisteja on yhteensä 12. Produktion päärahoittaja on Svenska Kulturfonden.

Oopperaproduktio on monikulttuurinen koulutushanke, joka toteutetaan suomalaisten, suomenruotsalaisten ja kansainvälisten toimijoiden yhteistyönä. Savonlinna, Suomen johtava oopperafestivaalikaupunki kesäisin, tarjoaa ainutlaatuiset kansainväliset puitteet oopperan toteuttamiselle. Solistit kiinnitetään Suomen lisäksi Saksasta (Detmold), Egyptistä (Kairo) ja Turkista (Izmir). Yhteistyön taustalla on professori Ralf Gothónin ideoima ja vuodesta 2006 lähtien toteutettu kansainvälinen hanke ”Musical Bridge Egypt-Turkey-Germany-Finland”. Savonlinnan Musiikkiakatemian toteuttama ”Musical Bridge” (mm. oopperan ja kamarimusiikin mestarikursseja) on tuottanut jo muutamassa vuodessa hyviä tuloksia.

Vuonna 2012 on lisäksi tarkoitus toteuttaa produktion kiertue-esityksiä Saksassa, Turkissa, Egyptissä ja Suomessa. Nobelin rauhanpalkinnon voittaja ja Savonlinnan Musiikkiakatemian kunniapuheenjohtaja presidentti Martti Ahtisaari toimii oopperahankkeen suojelijana.

OOPPERA:
Domenico Cimarosan Salainen avioliitto on eräs koomisen oopperan suuria menestysteoksia. Cimarosalla oli kyky jalostaa aikansa italialainen opera buffa roolihahmojen yksilölliseksi kuvailuksi, jolloin koomisuus saa myös syvyyttä tarkoin tutkitussa luonnekuvassa. Lisäksi Salainen avioliitto tuo kaiken komiikan rinnalle kahden nuoren romanttisen rakkaustarinan, joka heijastuu myös heitä kuvaavan musiikin tunnepitoisuudessa ja viittaa sävelkielellään jo myöhempään bel cantoon, aitoitalialaiseen kaunolauluun.

Cimarosa kuvailee herkullisia henkilöhahmojaan myös soittimellisin keinoin, ja jopa Mozart ja Haydn saivat häneltä vaikutteita. Cimarosa hallitsi näyttämön tehokeinot, joita ovat mm. juonen yllättävät käänteet, toiminnan herpaantumaton vauhti, loisteliaat yhtyekohtaukset ja kahden suuren näytösfinaalin mestarillinen musiikillinen rakenne.

Cimarosan musiikki on säteilevän duurivoittoista, mutta kahden nuoren rakastavaisen tunteita kuvaillessaan musiikissa saattaa häivähtää pehmeitä mollisävyjä. Cimarosa sävelsi lähes 70 oopperaa, joista Salainen avioliitto on kuin kruununjalokivi, joka kimaltaa ylitse muiden.

Kamariooppera:
Domenico Cimarosa: “Il Matriomonio Segreto” (Salainen avioliitto)

Ensi-ilta 1 & 2:
22.7 ja 23.7.2011 Savonlinnasalissa

Esitykset: 24.7, 25.7, 26.7, 27.7 Savonlinnassa
Esitykset Korsholman Musiikkijuhlilla: 30.-31.7

Taiteellinen johto
Musiikin johto: Ralf Gothóni, Anna-Maria Helsing
Ohjaus: Eija Tolpo
Korrepetitio: Kristian Attila
Lavastus: Teppo Järvinen
Puvustus: Marjatta Nissinen

Solistit: Valintaprosessi on käynnissä.
Orkesteri koostuu mm. Wegelius Kamarijousien muusikoista sekä opiskelijoista Pietarsaaren Musiikkitalosta.
Tuottajat: Matti Makkonen (SMA) ja Hanna Karlsson (MWI)
Toteutus: Savonlinnan Musiikkiakatemia ja Martin Wegelius-instituutti