21.02.2012

Kansainvälinen ja monipuolinen Haapavesi Folk 2012

Sefardijuutalaiset ja bluegrass

Vuoden 2012 taiteellinen kattaus on vahva ja totutun kansainvälinen. Siitä Haapavesi Folk tunnetaan. Viime vuosina on erityisesti kursseilla jotain teemaa pidetty esillä monena perättäisenä vuotena.

Juutalainen perinne on nyt kolmatta kertaa esillä, ja tällä kertaa yhtyeenä on israelilainen Yamma Ensemble Välimeren maustein. Yhtyeen solisti Talya G. A Solan opettaa sefardijuutalaisia lauluja kesän Folk-kursseilla. Alunperin sefardijuutalaiset asuivat Espanjassa ja Portugalissa, mutta vuoden 1492 karkoitusten jälkeen nimitys on koskenut laajasti Välimeren alueen juutalaisia.

Opettajana toimii myös Russ Barenberg, jonka kautta amerikkalaisten bluegrass-mestareiden teema saa jatkoa. Barenberg esiintyy festivaaleilla viulisti Ruthie Dornfieldin kanssa. Ruthie on moninkertainen haapavedenkävijä ja hän hallitsee Amerikan viulutyylit kauttaaltaan.

Teemasoittimena voi pitää suosiotaan kasvattavaa ukulelea, jonka esittelystä vastaa Ukulelezaza eli Remco Houtman-Janssen Hollannista. Kotimaisia ukulele-yhtyeitä on mukana Helsingistä ja Oulusta. Prusinowski trio Puolasta vie meidät polskan syntysijoille ja DAKSHIN-yhtye esittelee Etelä-Intian vanhaa musiikkia. Hir-yhtye on uusi tulokas Ruotsin kansanmusiikin kärkeen.

Erityisteemana Folkeilla on Afrikka, tarkemmin sanottuna Tansanian kulttuuripääkaupunki Bagamoyo, josta tulee ryhmä opettamaan ja esittämään perinteisiä tansseja ja rytmejä. Vierailun mahdollistaa Kuntaliiton North-South-projekti ja Arnold Chiwalala.

Yhteys synnyttää ylpeyden

Kansojen musiikillinen yhteys saa meidät tuntemaan ylpeyttä paikallisista juuristamme. Antti Paalasen, Piia Kleemolan ja Emilia Lajusen soolokonsertin lisäksi suomalaista uutta kansanmusiikkia esittelevät mm. Luna Nova ja Suo, Wimmeä unohtamatta.

Folkeilla on aina jotain uutta ja yllättävää ja nyt se on varmasti varta vasten festivaalille rakennettu kokoonpano Pekko Käppi, Ilkka Heinonen & Lauri Pulakka, Oskari Hannula: Jouhikko-gamba concort. Ikiaikainen jouhikko kohtaa barokin ajan sielukkaan viola da gamban, jouhikkosävelmät
vertautuvat englantilaisiin gamba-sävellyksiin ja lauluihin.

Folkeilla on viisi esiintymispaikkaa kirkon lisäksi ja erityisesti Folk café ja Jamiteltta tarjoavat usein myönteisiä yllätyksiä uusien yhtyeiden esityksinä. Tällä kertaa levyn julkistamiskonsertin jär jestää Varjakka String band. Jippu, Jätkä Jätkät ja SF-Blues ovat suurelle yleisölle tunnetuimmat Folkin vieraat.

Juha Hurme ottaa jälleen kirjailijaseminaarin haltuunsa seuraavat viisi vuotta ja tuo Folkeille ”älykkään kirjallisen huumorin peruskurssin”. Ensimmäisenä käsittelyyn pääsee Tomi Alatalon kanssa Veikko Huovinen ja seuraavina vuosina Maiju Lassila, Samuli Paronen, Veijo Meri ja Rosa Liksom.

Folkin ydin löytyy kursseilta

26. Folk-kurssilla on 20 opettajaa, ja opettajina toimivat useat festivaalin ulkomaiset vieraat ja kotimaan kärkimuusikot. Kesän kurssi on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Laulu on edelleen suosituin oppiaine ja sefardilaulujen lisäksi opiskella voi Jenny Wilhelmsin ja Sanna Kurki-Suonion ohjauksessa kansanlauluja meiltä ja muualta sekä Veikko Kiiverin tunneilla keskiajan musiikkia ja vanhoja eestiläisiä koraaleja. Brasilian bossa nova ja choro -koulutus saa jatkoa Daniel Marquesin (kitara) ja Ricardo Sa Restonin (basso) toimesta. Muuten kurssitarjonta on perinteinen sisältäen kielisoittimet, viulun, koskettimet ja mm. kurkkulaulun.

24. Haapavesi Folk Music Festival 25.6.-1.7.2012

http://www.haapavesifolk.com