17.07.2018

Kangasniemen laulukilpailun tulokset 15.7.2018

Kangasniemen laulukilpailun tulokset 15.7.2018

I palkinto 6000 €, Tiitus Ylipää, baritoni

II palkinto 3500 € Heta Sammalisto- Muhonen, sopraano

jaettu III  palkinto  á 1000 € Sanna Iljin, sopraano ja Saara Rauvala, sopraano

 

Kilpailun finalistit:

Sanna Iljin, sopraano

Henri Tikkanen, baritoni

Saara Rauvala, sopraano

Sonja Herranen, sopraano

Elisaveta Rimkevich, sopraano

Tiitus Ylipää, baritoni

Heta Sammalisto-Muhonen,  sopraano

 

Alkukilpailuun valittiin esikarsinnassa 16 laulajaa.

 

Tuomariston jäsenet:

Mikko Franck, pj

Rilla Kyykkä

Hannu Niemelä

Seppo Ruohonen

Sirkku Wahlroos-Kaitila

 

Finalistit:

Sopraano Heta Sammalisto-Muhonen (s.1993) opiskelee Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Sirkka Parviainen. Hän on suorittanut aiempia lauluopintojaan Jyväskylän Ammattikorkeakoulussa ja täydentänyt opintojaan mestarikursseilla (mm. Soile Isokoski, Ritva Auvinen, Topi Lehtipuu, Kurt Kopecky) Hänen oopperaroolejaan näyttämöllä ovat mm. Gluckin Ofreo ed Euridice, Amor (JAMK) ja Mozartin Don Giovanni, Zerlina (JAMK) ja M. Aution lastenooppera Prinsessa Adalmina, Sininen Haltija (Teatro Productions Oy) Hän on myös laulanut orkesterin solistina ja konsertoinut omilla resitaaleillaan. Sammalisto-Muhosen lauluopintoja ovat tukeneet Selim Eskelinin säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Konsta ja Irene Heinon säätiö.

Baritoni Tiitus Ylipää (s. 1989) viimeistelee opintojaan Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa Hannu Niemelän johdolla. Hän valmistui Tampereen Ammattikorkeakoulusta vuonna 2014 muusikoksi (AMK). Sibelius-Akatemian oopperakoulutuksessa hän on laulanut roolit Figaro (W.A Mozart: Figaron häät), Joel (E. Rautavaara: Tietäjien lahja), Demetrius (B. Britten: A Midsummer Night´s Dream) ja Ford (G. Verdi: Falstaff). Ylipää on myös vieraillut Vaasan oopperan, Porin oopperan ja Helsingin Juhlaviikkojen oopperaproduktioissa. Tänä keväänä hän laulaa Aleksanterin teatterissa Marullon roolin Verdin Rigolettossa ja syksyllä 2018 Tampereen Tuomiokirkossa Mozartin Requiemissa bassosolistina. Hänen opintojaan Sibelius-Akatemiassa ovat tukeneet Pirkanmaan kulttuurirahasto, Selim Eskelinin säätiö, Sibelius-Akatemian tukisäätiö ja Sibelius-Akatemian oopperakummit.

Sopraano Saara Rauvala (s.1990) valmistui keväällä 2018 Tukholman oopperakorkeakoulusta oopperan kandidaatiksi opettajinaan Robert Hyman sekä Ulrika Tenstam. Hän on täydentänyt opintojaan yksityisesti sekä suomessa että ulkomailla mm. Dotorhy Irvingin sekä Reetta Haaviston johdolla. Rauvala debytoi syksyllä 2017 Tukholman kuninkaallisessa oopperassa Papagenan roolilla (Mozart: Taikahuilu) ja kesällä 2017 hän lauloin Paminan roolin samaisesta oopperasta Lyric Opera Studio Weimarin kesäproduktiossa. Tämän lisäksi hän on laulanut Ninan roolin (Paisiello: Nina) Vadstena Akatemian produktiossa Kär och Galen kesällä 2016 sekä Miss Wordsworthin (Britten: Albert Herring) sekä Monican (Menotti: The Medium) roolit Tukholman oopperakorkekakoulun produktiossa. Rauvalan opintoja ovat tukeneet Suomen kulttuurirahasto, Perhe Ekbergin rahasto (Ruotsi), Kuninkaallinen musiikkiakatemia (Ruotsi) sekä rahasto 25. kesäkuuta 1988 (Ruotsi). Jouluna 2016 Rauvalalle myönnettiin Salon Seudun Sanomien kulttuuripalkinto.

Helsinkiläinen sopraano Elisaveta Rimkevitch (s.1995) aloitti lauluopintonsa Sibelius-Akatemiassa Sirkka Parviaisen johdolla vuonna 2015. Hän on juuri valmistunut laulutaiteen kandidaatiksi ja jatkaa syksyllä maisteriopintoihin. Elisavetaa ovat opettaneet mm. Soile Isokoski, Ingrid Haubold, Johanna Rusanen-Kartano ja Tuuli Lindeberg. Keväällä 2018 Elisaveta teki oopperadebyyttinsä Servilian roolissa Mozartin La clemenza di Tito -oopperassa Sibelius-Akatemian produktiossa. Pro Musica -säätiön hallitus nimesi Elisavetan vuoden 2017 nuoreksi muusikoksi. Tämän seuraksena hän esiintyi lokakuussa 2017 Tampere-talossa. Elisaveta kilpaili kesällä 2017 Timo Mustakallio -laulukilpailussa ja oli tämän kilpailun finalisti.
Nuori Elisaveta aloitti pianotunnit Länsi-Helsingin musiikkiopistossa Eva Ignatiuksen johdolla, minkä jälkeen siirtyi Junio Kimaselle. Elisaveta osallistui Konstantin Boginon mestarikursseille, ja hänestä tulikin pian Elisavetalle tärkeä musiikillinen mentori. 15-vuotiaana Elisaveta aloitti laulutunnit Minna Holkkolan kanssa ja siitä asti on haaveillut oopperaurasta.

Sopraano Sanna Iljin (s.1991) aloitti laulun pääaineopinnot syksyllä 2016 Hanna-Leena Haapamäen johdolla Helsingin konservatoriolla. Hän on käynyt myös mm. Sirkku Wahlroos-Kaitilan, Anu Komsin ja Elisabeth Werreksen yksityistunneilla. Syyslukukautena 2015 hän sai laulun sivuaineopintoja Jenni Lättilän johdolla Sibelius-Akatemialla. Vuosina 2005-2009 Sanna Iljin lauloi Suomen Kansallisoopperan lapsikuorossa.
Kesällä 2017 Sanna Iljin voitti Eero Rantala-rahaston palkinnon Timo Mustakallio-laulukilpailuissa. Kaudella 2017-2018 Sanna Iljin esiintyi Jyväskylän Oopperan Bizetin Carmenissa Frasquitan roolissa. Keväällä 2017 Sanna voitti ensimmäisen palkinnon lied-parinsa kanssa in Corpore- kamarimusiikkikilpailuissa. Kesällä 2017 Iljin esiintyi Kokkolan Oopperan Meyerbeerin oopperassa L´étoile du Nord sekä Valletton roolissa Opera Boxin tuottamassa Monteverdin Poppean kruunauksessa. Sanna Iljin on myös konserttipianisti, joka opiskelee Sibelius-Akatemialla ja on esiintynyt mm. RSO:n ja HKO:n solistina.

Kuopiolainen baritoni Henri Tikkanen (s. 1989) opiskelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa pӓӓaineenaan ooppera. Tikkanen valmistui Musiikin Kandidaatiksi kevӓӓllӓ 2017 ja on sittemmin opiskellut Erasmus vaihto-oppilaana Guildhall School of Music & Drama:ssa Lontoossa. Opintojaan Tikkanen on suorittanut Sibelius-Akatemiassa baritoni Hannu Niemelӓn johdolla. Tӓmӓn lisӓksi Tikkanen on syventӓnyt opintojaan professori Dorothy Irvingin (Tukholma) ja professori Rudolf Piernayn (Lontoo) opeissa.
Monipuolisena muusikkona Tikkanen on esiintynyt niin lied-musiikin, hengellisten teosten kuin oopperankin saralla. Viimeisimpiin nӓistӓ lukeutuvat mm. lied konsertti pianisti Gustav Djupsjӧbackan kanssa, Koirien Kalevala ooppera Kuopion Kaupunginteatterissa kevӓӓllӓ 2017 sekӓ Felix Mendelssohnin Elias-oratorion nimirooli Kuopion tuomiokirkossa 2016. Tikkanen on konsertoinut ympӓri Suomea mm. Kuopion ja Lohjan kaupunginorkesterien solistina sekӓ konserteissa ja produktioissa Lontoon Barbican Hallissa.Tӓhӓn saakka Tikkasen kilpailusaavutuksiin lukeutuvat toinen sija valtakunnallisessa Helsinki Lied -kilpailussa 2015 sekӓ finaalipaikat Maarianhaminassa pidettӓvӓssӓ Havets Rӧst -kilpailussa 2017 ja Savonlinnan oopperajuhlien Timo Mustakallio -kilpailussa 2015.Tikkasen opintoja ovat tukeneet mm. Selim Eskelin, Promusica ja Martin Wegeliuksen muisto -sӓӓtiӧt ja Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto.

Sopraano Sonja Herranen (s. 1997) opiskelee klassista laulua Tampereen konservatoriossa II-asteella, Tarja Mäki-Latvalan oppilaana ja valmistuu keväällä 2018. Hän on laajentanut osaamistaan mestarikurssien ja yksityisopetuksen myötä mm. Johanna Rusanen-Kartanon ja Heli Veskuksen opetuksessa.
Joulukuussa 2017 hän osallistui kansainväliseen Kaunas Sonorum-kilpailuun Liettuassa, jossa palkittiin kunniamaininnalla. Sonja esiintyi myös toukokuussa 2018 Tampere Filharmonian nuorten solistien konsertissa. Ensimmäisen oopperaroolin Sonja Herranen teki helmikuussa 2018 Tampereen musiikkiakatemian ja Tampereen kamariooppera ry:n tuottamassa T.Turriagon Prinsessa Papupata -kamarioopperassa, laulaen Petruksen roolin.

www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi

Kangasniemen Musiikkiviikot järjestetään 14.-22.7.2018.