05.05.2023

Kamarimusiikkifestivaali Meri ja musiikki lyö rumpua Itämerelle!

Tämän vuoden teemana on Tulevaisuuden meri. Festivaali tekee yhteistyötä useiden ympäristöjärjestöjen kanssa, ja osa lipputuloista lahjoitetaan Itämeren hyväksi tehtävään työhön.

Taiteellinen johtaja Jan Söderblom on laatinut ohjelman, joka inspiroi ympäristötyöhön ja luo uskoa tulevaisuuteen. Konserttien nimiä ovat esimerkiksi Rakkaita vuodenaikoja ja Itämeren sointiaallot.

-Meri on hädässä! Fantastisten konserttien lisäksi Meri ja musiikki tarjoaa tänä vuonna myös uskoa tulevaisuuteen. Olen aivan varma, että suuret musiikkielämykset pystyvät innostamaan meitä neuvokkuuteen ja yhteistoimintaan työssämme ympäristön hyväksi, Söderblom sanoo.

Musiikkifestivaalin ohjelma

Kapellimestari-säveltäjä-laulaja Johanna Almark on luonut soivan Lasse Mårtenson -freskon Meri ja musiikki -festivaalin tilauksesta. Teos esitetään festivaalin
avajaiskonsertissa ”Yö merellä” 9. kesäkuuta klo 19 Inkoon kirkossa. Johanna Almark esiintyy yhdessä Maja Mannilan ja Wegelius Kamarijousien kanssa.

Festivaali jatkuu jazz-tunnelmissa Inkoon torilla ”Jazz’n gå” -tapahtumassa lauantaina 10. kesäkuuta kello. 11. Jazz-konsertin jälkeen joukko panelisteja ja ympäristöasiantuntijoita ottaa kantaa meren tulevaisuuteen ja siihen, miten veneilijät voivat osallistua ympäristötyöhön. Teemana on ”Usko tulevaisuuteen!” Tilaisuudessa ovat asiantuntijoina Pidä Saaristo Siistinä ry, Merikarhut ry ja Blastr Green steel. Bettina Sågbomin johtamaan paneeliin osallistuvat Aija Kaski (Pidä Saaristo Siistinä ry), Carina Hedberg (Blastr Green steel), Eva Sandås (Merikarhut ry), Mats Westerbom (LUKE), Saara Kankaanrinta (Baltic Sea Action Group), Satu Hassi ja Ulla Rosenström (John Nurmisen säätiö).

Samaan aikaan klo 12 Sotta ja Pytty esiintyvät perhetapahtumassa ”Lyö rumpua Itämerelle”. Pidä Saaristo Siistinä ry järjestää lapsiperheille Siisti Biitsi -talkoo-ohjelman, jossa opitaan pitämään lähiympäristö ja vesi puhtaana. Siisti Biitsi -ohjelma täyttää tänä vuonna 10 vuotta.

Myöhemmin samana päivänä klo 19 jatkamme vuodenaikojen teemalla Inkoon kirkossa. Antonio Vivaldin tuttu sarja Vuodenajat on saanut kiehtovan uuden ilmeen Max Richterin minimalistisessa sovituksessa. Astor Piazzollan alkuperäisteos soi upeasti Leonid Desjatnikovin versiossa viululle ja orkesterille. Nämä suosikit Söderblom tulkitsee yhdessä Suomalaisen Kamariorkesterin kanssa ”Rakkaita vuodenaikoja” -konsertissa. Festivaalin viimeisenä päivänä, 11. kesäkuuta kello 15 pääsemme kuuntelemaan konserttia ”Itämeren sointiaaltoja”, jossa kansainvälisesti arvostettu konserttipianisti Roland Pöntinen tulkitsee musiikkia Itämeren rantavaltioista, muun muassa Frédéric Chopinin, Henryk Góreckin, Arvo Pärtin, Jean Sibeliuksen ja Sergei Rahmaninovin sävellyksiä.

Kello 18 Petra Kullberg soittaa traversolla Fagervikin kirkossa vanhaa saksalaista huilumusiikkia musiikkihartaudessa, joka järjestetään yhdessä Inkoon seurakunnan kanssa.

Osa tämän vuoden festivaalin lipputuloista lahjoitetaan Itämereen keskittyville ympäristöjärjestöille.

Vuoden taiteilijat ovat Jan Söderblom, Johanna Almark, Maja Mannila, Wegelius Kamarijouset, Sotta ja Pytty, Suomalainen kamariorkesteri, Roland Pöntinen ja Petra
Kullberg. Panelistit ovat Aija Kaski, Carina Hedberg, Eva Sandås, Mats Westerbom, Saara Kankaanrinta, Satu Hassi, Ulla Rosenström ja juontajana toimii Bettina Sågbom.

Liput ovat myynnissä Lippupisteen kautta www.lippu.fi, sekä Inkoon K-Market Lantiksessa, normaalilippu 25 euroa ja opiskelijalippu 10 euroa. Lippuja voi ostaa myös ovelta tuntia ennen konserttia. Kaikki alle 16-vuotiaat pääsevät konsertteihin maksutta.

Voit tutustua festivaalin ohjelmaan osoitteessa www.merijamusiikki.fi

Kamarimusiikkifestivaali Meri ja musiikki on järjestetty Inkoossa vuodesta 1989. Jan Söderblom on toiminut taiteellisena johtajana vuodesta 2020

Festivaalin sivuille