16.04.2013

Kalottjazz & Blues festivaali 30 vuotta

Kalottjazz & blues on ainutlaatuinen suomalais-ruotsalainen festivaali, joka järjestetään Torniossa ja Haaparannalla kesäkuun lopussa kolmannenkymmenennen kerran! Juhannuksen jälkeisenä viikonloppuna 27. – 30.6. kaupungeissa on jälleen tarjolla laadukas kattaus jazz- ja bluesmusiikkkia.

Molemmissa kaupungeissa soi juhlavuoden merkeissä rytmikäs musiikki ja kaupungeissa tapahtuu paljon muuta mukavaa neljän päivän ajan. Yleisölle on tarjolla juhla jazzin ja bluesin merkeissä. Odotettavissa on pienimuotoisia lounaskonsertteja, kirppiskonsertteja ja torikonsertteja. Lännensaluunasta livistäneen oloinen Fillaripianisti pyöräilee kaupungeissa ja pysähtyy yllätykseksi soittamaan ja ilahduttamaan sekä kaupunkilaisia että kävijöitä.

Kalottjazz & Blues T-paitaa ja muita tuotteita koristavat haaparantalaislähtöisen menestyneen tekstiilitaiteilija Susanna Sivosen värikkäät kuvitukset. Juhlavuonna katsellaan myös unohtumattomia valokuvia aikaisemmilta vuosilta. Festivaalin nostalgiset julisteet lähes koko tapahtuman historian ajalta ovat esillä.

Juhlavuoden ohjelmisto on koottu sekä vanhasta ja uudesta musiikista. Mukana on laulujazzia ja instrumentaaliesityksiä, on jazziskelmiä, maailmanmusiikkia ja virsiä jazzsovituksina sekä New Orleans –musiikkiperinteeseen pohjautuvaa bluestulkintaa. Festivaalin esiintyjät tulevat Suomen ja Ruotsin lisäksi Tanskasta, USA:sta, Puolasta, Kroatiasta, Israelista ja Perusta. Nostalginen musiikki vanhoine suuren yleisön rakastamine kappaleineen tulee olemaan selkeästi esillä osana juhlavuoden ohjelmistoa. Nuoremman polven jazzmuusikot tekevät kunniaa vanhoille konkareille ja tuovat kuultavaksi mm. jazzin kulta-ajan suosikkikappaleita.

Festivaalin esiintyjävieraina on useampia tunnettuja, vuosien varsilla maailmalla mainetta niittäneitä Kalottijazzien kävijöitä. Yksi heistä on jazzvirtuoosi Severi Pyysalo, joka itsekin viettää 30- vuotisjuhlavuottaan.

Kalottjazz &blues festivaali on saavuttanut arvostetun paikkansa osana Suomen ja Ruotsin festivaalikenttää. Festivaali on Barentsin alueen suurin jazz- ja bluestapahtuma, jonka vuoksi festivaalin järjestäjät tekevät mielellään festivaalia tunnetuksi entistä enemmän myös siihen suuntaan.

Iiro Rantala String Trio avaa festivaalin

Torstaina 27. kesäkuuta avataan Kalottjazz & Bluesfestivaalin 30-vuotis juhla huikean Iiro Rantala String Trion myötä. Tunnuksen omaista heidän musiikissaan on uskomattoman kauniit melodiat sekä virtuoosimaiset improvisaatiot. Kansainvälistä mainetta niittäneen pianistin Iiro Rantalan lisäksi ryhmässä soittaa puolalainen viulisti Adam Baldych ja sellisti Asja Vacic, joka on alun perin kotoisin Kroatiasta mutta vaikuttaa tällä hetkellä Wienissä.

Delta bluesia, legendoja ja Voodoota

Perjantai illan Blues Night aloitetaan Dave ”Isokynä” Lindholmin yhden miehen show’lla. Häntä on aito ”bluesmies” omaa sekä rouhevan soiton että myös herkän fiilistelyn.

Red Hot Delta Fusion soittaa extatista Delta bluesia. Kuusimetsien ruotsalaismiehet hakevat inspiraatiota musiikkiinsa niin polskasta ja soottiisista kuin intialaisesta, arabialaisesta kuin jamaikkalaisesta musiikista. Ilta päätetään Micke Björklöfin ja Bluestripin menevään tahtiin. He juhlivat 20-vuotista musiikkitaivaltaan New Orleans – Voodoo teemalla tuotetun uuden levyn ja konserttikiertueen muodossa.

Nostalgiamusiikki sekoittuu moderniin

Pikisaaren lauantain konsertti tarjoaa monipuolisen ohjelmakokonaisuuden. Pop ja Jazzkonservatorion opiskelijoiden kunnian osoitus konsertti säveltäjä ja jazzbasisti Pekka Pohjolalle aloittaa pääkonsertin. Pekka Pohjolaa kutsutaan suomalaisen fuusiojazzin tärkeimmäksi tekijäksi soitti mm. Wigwamissä sekä Made in Swedenissä että Jukka Tolosen ja Mike Oldfieldin kokoonpanoissa.

Maailmankuulu vibrafonisti Severi Pyysalo aloitti karriäärinsä soittamalla ensimmäisillä Kalottjazz & Blues festivaaleilla 30 vuotta sitten. Hän saapuu juhlimaan 30 vuotista uraansa yhdessä kitaristi Niklas Winterin ja basisti Jesper Bodilsenin kanssa.
Pääkonsertin kolmas artisti Miriam Aïda on esiintynyt trio kokoonpanollaan useissa tv-ohjelmissa ja hänen menestys on vienyt häntä ympäri Ruotsia sekä kansainvälisille jazz-areenoille. Häntä luonnehditaan monipuoliseksi artistiksi joka värikäs, omaperäinen, rohkea ja persoonallinen. Miriam Aïda trio luo kuvia äänillä jossa akustinen kitara ja lyömäsoittimet variovat dynaamisesti aina varovaisesta kuiskauksesta karnevaalitunnelmaan.

The Modern Sound Chicagosta päättää lauantain Pikisaaren. Rockabilly, klassinen blues, hot jazz, Western swing ja kaikki siltä väliltä on tämän pienen suuren yhtyeen erikois-alaa. Kitaristi Paterson ja hänen uskomattoman suosittu The Modern Sounds ovat sitä mieltä että – great music is great music. He poikkeavat muista nostalgiamusiikki yhtyeistä heidän raikkaalla tavalla käsitellä vanhoja 30-, 40 ja 50-luvun kappaleita.

Sunnuntain pääkonsertin aloittaa HERD & Aili Ikonen. Kokoonpano esittää suomalaisia jazziskelmän helmiä niiden kultavuosilta. Saamme kuula heidän Jazzbasilli – konserttinsa jossa vangiseva ja tyylivarma laulu ja musiikki on koottu ihanaan pakkaukseen.
Sunnuntai jatkuu israelilais-syntyisen Shai Maestron ja hänen ryhmänsä kanssa. Shai joka aloitti musikaalisen uransa klassisen musiikin parissa 5-vuotiaana ihmelapsena mutta jätti eurooppalaisen taidemusiikin ja siirtyi jazziin. Vuonna 2010 hän perusti yhtyeen Shai Maestro Trion, jonka kanssa hän on kiertänyt ympäri maailmaa. Nämä nuoret tähdet esittävät musiikkia jossa orientaaliset, latinalais-amerikkalaiset maailman musiikin ja jazzin vaikutteet sekoittuvat klassiseen musiikkiin. Keväällä 2012 julkaistiin ensilevy ”Shai Maestro”, joka on saanut loistavat arvostelut niin täällä kuin kansainvälisestikin.

M.A Numminen joka ei paljon esittelyjä kaipaa päättää sunnuntain pääkonsertin. Hän saapuu TornioHaparandaan Uusrahvaanomainen Jatsiorkesterin hyvässä seurassa johon kuuluu pianisti Jani Uhlenius, hauska hanuristi Pedro Hietanen sekä tunnettu jazzbasisti Pekka Sarmanto. Ryhmähän on erikoistunut soittamaan humoristisesti ja Nummisen lyömättömän hauska laulutyyli komppaa hauskuutta kuulijoiden iloksi.

Klubbeja pubeja äijiä ja naisia

Vasta avattu ravintola Haaparannalla Ponde bar & kök järjestää KBJ:n kanssa yhdessä ensimmäisen klubi-illan torstaina. Piteålais yhtye The Chickpeas Band kuvailee musiikkiaan Scandicanaksi, joka tietysti on mukaelma Americana musiikki genrestä, joka sisältää folkia, countrya, rockia, bluesia sekä bluegrassiä. Kolme naista kertovat kolmiäänisesti ja kansanomaisin sävelin tarinoita jotka kaikki harvaan asutun seudun asukkaat tunnistavat.

Lauantai-ilta päätetään menevään jami tunnelmaan Haaparannan kaupunginhotelliin. Jamien isäntänä toimii Niklas Winter houseband. Ruotsin vanhin bluesbändi jatkaa tunnetun laulaja-huuliharpisti Bill Öhrströmin ja kitaristi Guy Öhrströmin sekä pianisti Slim Notinin mukaansatempaavalla menolla. Salaisia vieraitakin on luvassa niin kuin jameihin aina kuuluu.

Festivaali päätetään perinteiseen tapaan Kerho ravintolassa sunnuntai iltana. Oululainen Mopocop koostuu koulutetuista, kokeneista, eteenpäin pyrkivistä muusikoista. Taustanaan jazzia, pop- ja rockmusiikkia, klassista musiikkia, metallia, afro-cuban sonia, flamencoa, tukan pyöritystä, armotonta roudausta ja keikkavalojen välkettä!

Vanhat virret uudella tavalla

’Virsien virtaa’ kuullaan Night Music -konsertissa Alatornion kirkossa suomalaisen jazzvirtuoosin Jukka Perkon ja hänen Avara –yhtyeensä esittämänä. Jazzmuusikko ja saksofonisti Jukka Perko ja hänen kanssamuusikot kitaristi Teemu Viinikainen ja rumpali Teppo Mäkynen esittävät tätä hengellistä musiikkia traditioita kunnioittaen mutta kuitenkin uudella tavalla, keveys ja valoisuus luonnehtivat hyvin tätä musiikkia.

Paikalliset kyvyt

Pop & Jazz Konservatorio Lappia on myös mukana tänä vuonna kuten monena aikaisempana vuonna. Festivaali tarjoaa musiikin opiskelijoille hyvän mahdollisuuden kartuttaa kokemusta ja saada näkyvyyttä. Oppilaat esiintyvät niin pääkonsertissa kuin erilaisiissa lounas ja toritapahtumissa viikonlopun aikana. Tänä vuonna järjestetään mm. Kaikki torikonsertit Victorian torilla perjantaina ja lauantaina.

Festivaalin järjestäjät

Kalottjazz&blues festival on ainoa jazz ja blues musiikin festivaali joka järjestetään kahdessa maassa. Järjestäjinä ovat Tornion kulttuuritoimisto, Haaparannan kaupunki/Tillväxtenheten sekä Riverside Jazz ry. Festivaalin toteuttamisessa ovat mukana myös Haaparannan teatteriyhdistys ja Pop&Jazz Konservatorio Lappia, sekä lukuisat talkoolaiset.

Kalott Jazz&Blues 27.-29.2024 Tornio Haparanda