03.01.2024

Kaksi kantaesitystä Iitin musiikkijuhlilla ensi kesänä

Iitin musiikkijuhlilla kuullaan kesäkuussa kaksi kotimaista kantaesitystä. Säveltäjä Jouko Tötterströmin uusi teos, V. A. Koskenniemen runoon Huomisehtoo perustuva melodraama, esitetään avajaiskonsertissa Iitin kirkossa. Teksti on Koskenniemen runokokoelmasta Elegioja vuodelta 1918. Teoksen lausuntaosuudesta vastaa näyttelijä Hannu-Pekka Björkman. Tötterström on säveltänyt melodraaman nimenomaan Björkmanille, pianisti Laura Mikkolalle ja viulisti Fredrika Mikkolalle.

Toinen kantaesitys on säveltäjä Kimmo Hakolan pianosonaatti, jonka kantaesittää Iitin kirkon lauantaikonsertissa festivaalin taiteellinen johtaja Laura Mikkola.

Myös pianisti Folke Gräsbeck saapuu musiikkijuhlille, joten kirkkokonserteissa on luvassa kahdelle pianolle sävellettyjä teoksia kuten Rahmaninovin Sarja numero 2. Kirkonkylän kesäkahvilassa kuullaan myös Gräsbeckin luento suomalaisesta musiikista.

Yli kahdenkymmenen kotimaisen taiteilijan lisäksi esiintyjäjoukkoon liittyy kansainvälisesti arvostettu pariisilainen Enesco-kvartetti esiintyäkseen kaikissa kolmessa kirkkokonsertissa.

Disney-musiikkia kaikenikäisille

Parina aiempana vuotena Iitin musiikkijuhlat ja Iitin festivaaliorkesteri ovat tarjonneet ainutlaatuisia elokuvamusiikin konsertteja Verlan tehdasmuseossa. Nyt tulossa on Disney-elokuvien musiikkia lapsille ja aikuisille perjantain iltapäiväkonserttina Iitin kirkossa. Kertojana konsertissa toimii Hannu-Pekka Björkman. Verlassa puolestaan esiintyy Jukka Kuoppamäki tyttärensä Inka Auhagenin ja festivaaliorkesterin kanssa. Radalla Resortin jazz-iltamissa soittaa Anssi Mänttäri Quintet.

Saukonkallion lavan lauantaisessa iltapäiväkonsertissa kuullaan muun ohjelman ohessa muusikko Pedro Hietasen lempikappaleita kunninaosoituksena joulukuussa menehtyneelle Iitin musiikkijuhlien pitkäaikaiselle vakioesiintyjälle.

Hiidenvuoren yökonsertissa esiintyvät laulajat Maria Lund ja Tomi Metsäketo. Metsäketo laulaa lauantaina myös Saukonkalliolla ja kirkossa.

Iitin musiikkijuhlien vuoden 2024 kuvataiteilijoita ovat oululaiset Moosa Myllykangas ja Pasi Räbinä.

Iitin musiikkijuhlat järjestetään 12.–15.6.2024.

Iitin valtakunnallinen musiikkikurssi järjestetään 7.–16.6.2024.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.05.2024

Professori Pasi Räbinän ja taidekoordinaattori Moosa Myllykankaan näyttely Iitin musiikkijuhlille

Iitin musiikkijuhlien 2024 kuvataiteilijoita ovat kaksi Oulun seudun keskeistä kulttuurivaikuttajaa, Moosa Myllykangas ja Pasi Räbinä. Muun muassa pienteollisuuden jätemateriaaleista, metallista ja muovista pieniä ja suuria teoksia luova Myllykangas on tällä hetkellä myös Oulun asuntomessujen 2025 taidekoordinaattori.…