22.10.2014

Kajaanin Runoviikon Suven runoilija on Pentti Saaritsa

Kajaanin runoviikko julkistaa ensi kesän Suven runoilijan Helsingin Kirjamessuilla. Vuoden 2015 Suven runoilija on Pentti Saaritsa (s.1941), jonka esikoisteoksen ilmestymisestä tulee kuluneeksi 50 vuotta. Kirjayhtymän kustantaman esikoisteoksen nimi on Pakenevat merkit ja sitä on luonnehdittu lyriikaksi, jossa omakohtainen havaintoaines yhdistyy luonnon ja aja tapahtumien tarjoamiin aiheisiin.

Saaritsan uusin runoteos on ilmestynyt tänä vuonna. Sen nimi on Julkiset salasanat ja se on Kustannusosakeyhtiö Siltalan kustantama. Uusi kokoelma sisältää terävää, pilke silmäkulmassa tapahtuvaa vanhenemisen kuvausta sekä oivaltavia tuokiokuvia nykyajasta.

Runotuotantonsa ohella Saaritsa tunnetaan mittavasta käännöstyöstään. Hän on suomentanut muun muassa Pablo Nerudan, Jorge Luis Borgesin ja Edith Södergranin teoksia. Saaritsa on saanut lukuisia Valtion kirjallisuus- ja kääntäjäpalkintoja. Pro Finlandia -mitalin hän sai viime vuonna.

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto lupaa, että Runoviikolla nähdään kaksi eri ensi-iltaa Saaritsan tuotannosta. Tapahtuman muusta annista hän paljastaa, että venäläistä runoutta on sekä alkukielellä että suomennettuna. Lisäksi hän lupaa kalevalaisia hävyttömiä lauluja ja vakavaa saarnaa.

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi vuonna 1.-6.7.2015

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Kirjamessuille 23.-26.10.2014 yhteisellä osastolla  (7 C 62) Finland Festivalsin kanssa.

Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto on messuilla paikalla torstaina klo 14-17 ja perjantaina klo 10-14.