05.07.2017

Kajaanin Runoviikon avajaisissa kuultiin arabiankielistä runoutta

Avajaisten Kajaani-puheen pitivät Jussi Lehtonen ja Fatima Naddaf

Kajaanin 41. Runoviikot avattiin Suomen 100-vuotisjuhlia kunnioittaen. Perinteisen Kajaani-puheen pitivät Jussi Lehtonen (s. 1974) ja Fatima Naddaf (s. 1948).

Lehtonen on suomalainen näyttelijä, joka toimii Suomen Kansallisteatterin Kiertuenäyttämön taiteellisena suunnittelijana.

Naddaf on syyrialainen runoilija, toimittaja ja tasa-arvotoimija, joka asuu Kotkassa. Suomeen hän on muuttanut YK:n pakolaisjärjestö UNHCR määrittämänä kiintiöpakolaisena.

Naddaf ja Lehtonen ovat tutustuneet Kansallisteatterissa, missä Lehtonen valmistelee Toinen koti -esitystä. Esityksessä esiintyvät yhdessä pakolaisena Suomeen tulleet taiteilijat ja täällä syntyneet taiteilijat.

Esityksessä kuullaan tarinoita siitä, minkälaista on olla taiteilijana Irakissa, Iranissa, Syyriassa tai Afganistanissa. Maissa joiden taiteella on syvät juuret, mutta joissa taiteilijana työskenteleminen on tänä päivänä monille mahdotonta.

Elämä naisena ja kirjailijana ei ole helppoa arabialaisessa maailmassa. ”Se on taistelua”, Naddaf sanoo. Ja hänelle ennen kaikkea: ”taistelua sanan säilällä”.

– Kaikki kuluneen vuoden aikana kohtaamani taiteilijat eivät ole olleet yhtä onnekkaita kuin Fatima Naddaf. He ovat saapuneet Suomeen turvapaikanhakijoina, joiden pakolaisstatus on sisäministeriön maahanmuuttoviraston päätöksen varassa. Suomi on sananvapauteen vahvasti sitoutunut maa, mutta tämä ei aina näy maahanmuuttoviraston päätöksissä. Se että ihminen joutuu kotimaassaan taiteensa vuoksi vainon ja kidutuksen kohteeksi ei ole Suomessa tänä päivänä syy turvapaikan myöntämiselle, Lehtonen kertoi avajaispuheessa.

Tiedotteen liitteenä on kaksi Sampsa Peltosen suomentamaa Naddafin runoa sekä Naddafin cv.

Avajaisten toisella puoliajalla jaettiin Yleisradion vuoden 2017 Tanssiva karhu -runopalkinto sekä Kääntäjäkarhu. Tanssiva karhu on myönnetty  Sirpa Kyyröselle kokoelmasta Ilmajuuret.  Kääntäjäkarhun sai Liisa Enwald Rainer Maria Rilken runoteoksen suomennoksesta.
Yleisradion palkintotiedotteen löydät täältä:

http://postituslista-yleisradio.yle.fi/a/s/48241954-cb31e9eb6b61c2ce202d7beebd28ab30/1944446

Jo ennen avajaisia Kajaanin Runoviikko alkoi perinteisellä runokiven paljastuksella. Neljänteentoista runokiveen on kaiverrettu Suven runoilija Henriikka Tavin runo:

Olen yrittänyt kukkia,

Mutta tilanne on ongelmallinen

 

Kajaanin Runoviikko päättyy sunnuntaina 9.7. 2017.

www.runoviikko.fi