09.04.2013

Kajaanin Runoviikolla on hauskaa

Kajaanin Runoviikon avajaiset järjestetään 3.7. klo 14. Avajaisten tähtenä nähdään Suomen Talent 2012 -voittaja Daniel Helakorpi, joka valloittaa lausunnallaan kaiken ikäisen yleisön. Perinteisen Kajaani-puheen pitää tuore Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minnä Sirnö.

Tänä kesänä Runoviikolla on tavallistakin hauskempaa. Ohjelmistossa painottuu älykäs huumori, josta paras esimerkki on Suven runoilija Pekka Kejonen. Hänen runojaan esitetään, ja hän itse esittää niitä tapahtuman aikana. Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto valmistelee niistä parhaillaan monologiesitystä, joka saa ensi-iltansa tapahtuman viimeisenä päivänä.

– Pekka Kejosen runot ovat sekä humoristisia että ajankohtaisia. Käytän esityksen pohjana Kejosen kahta ensimmäistä runokokoelmaa. Niiden filosofia tuntuu yhä täysin tuoreelta. Runot eivät ole paatoksellisia eivätkä ilkeitä. Tästä syystä esitystä tuntuu erityisen kivalta tehdä, Reimaluoto kertoo.

Humoristisista esityksistä huolimatta Runoviikko ottaa runouden ja esitystaiteen vakavasti. Lapsille on suunnattu useita esityksiä eikä seniorejakaan ole unohdettu. Osa esityksistä viedään palvelukoteihin, jotta ne olisivat saavutettavissa myös sille yleisölle, jonka on mahdoton tulla tapahtuman varsinaisille esityspaikoille.

Saavutettavuutta parantavat myös lukuisat satelliittiesitykset, jotka leviävät laajasti Kainuuseen. Runoviikko nähdään Suomussalmella ja Sommelossa. Runolaiva purjehtii Taivaan Pankolle ja Runoviikko vierailee Mustarindassa Hyrynsalmella.

Runoviikon off-ohjelmiston puolella on uutuutena Rauniokaupunki ry:n järjestämä keikkasarja Kulman jatkot. Niissä pääsee kuulemaan vaihtoehtoisempaa uutta suomalaista musiikkia joka ilta klo 23 alkaen.

– Runoviikko on tarkoitettu kaikille, myös kajaanilaisille itselleen. On hienoa, että paikallinen kulttuuriväki järjestää aktiivista oheisohjelmaa ja toimii tapahtumassa talkoolaisena, Reimaluoto kehuu.

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään 3.-7.7.2013

http://www.runoviikko.fi