10.07.2009

Kajaanin Runoviikolla 2000-luvulta tuttu määrä: Runsaat 8 000 kävijää

33. Kajaanin Runoviikko päättyi maanantai-iltana perinteisiin Eino Leino -iltamiin, jotka järjestetään Eino Leinon ja Suven ja runon päivän kunniaksi. Kajaania ja maailmaa koetteleva huono taloustilanne ei juurikaan leimannut kesän 2009 Runoviikkoa.

”Kävijöitä saattoi olla hiukan viimevuotista vähemmän, mutta perustavoite, 8000-9 000 kävijää, saavutettiin”, Kaukametsän johtaja Tapani Lakaniemi sanoi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.” Määrä on tuttu 2 000-luvun Runoviikoilta.

52:sta maksullisesta tilaisuudesta viidennes myytiin loppuun. Niiden joukkoon tunkeutui myös liki 500-paikkaiseen Kaukametsä-saliin sijoitettu Heli Laaksosen huvinäytelmä Lukkosulaa ja lumpeenkukkia. Suosittujen näyttelijöiden Eila ja Esko Roineen, Ilmari Saarelaisen ja Tuija Ernamon esitys oli Runoviikon suurin yleisömenestys.

Täpötäysiä olivat salit myös KokoTeatterin High Heels Societyn näytöksessä, Kirsi-Kaisa Sinisalon Sirkka Turkan runoista kokoamassa Vasten kivistä sydäntä -esityksessä, Irma Junnilaisen esittäessä Sokrateen puolustuspuheen, Kaj Chydeniuksen Aleksis Kivi ja suomalainen miesruno -konsertissa Kajanuksen ravintolassa, Steen1:n RAP-konsertissa Tapahtumateltassa, Malla Kuuranteen ohjaamassa ja Teatterikorkeakoulun 3. kurssin opiskelijoiden esittämässä Kalevalassa, Sinikka Nopolan kirjoittamassa ja Heidi Heralan ja Lauri Maijalan esittämässä Nainen ja anjovis -illassa sekäVuoden nuoren lausujan Tuukka Vasaman ensi-illassa Oodi rakkaudelle.

Ja kuten runoviikolle hyvin sopii, sali oli aivan täynnä myös Tuula-Liina Variksen kahdessa keskusteluohjelmassa Runoilijan ääni. Vieraina olkivat Sirkka Turkka ja Pentti Saaritsa sekä Sinikka Nopola ja Heli Laaksonen.

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Kirsi-Kaisa Sinisalo jatkaa sopimuksensa mukaisesti myös ensi vuonna. Hän ei maininnut vuodelle 2010 minkäänlaista teemaa, eikä sellaista ollut tänäkään vuonna, vaikka Kalevalan juhlavuosi näkyikin Kaukametsän tienoilla hyvin vahvana.

Vuotta 2010 ajatellen Sinisalo mainitsi runoilija Kari Aronpuron ja 1900-luvun kolmen viimeisen vuosikymmenen runoilijat. Tohtori Helka-Maria Kinnunen kertoi, että Lausujain liitto suunnittelee ensi vuodeksi yhdessä ohjaaja Ilari Nummen kanssa esitystä aiheesta ”onko 2000-luvun runoudella asiaa näyttämölle”.

Suunnitelman mukaan runot esittäisi viisi aiempaa Veikko Sinisalo -kilpailun finalistia: Noora Dadu, Irene Kajo, Sampo Harju, Riku Kemppinen ja Emilia Kokko.

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään seuraavan kerran 6.-11.7.2010.

http://www.runoviikko.fi