11.07.2016

Kajaanin Runoviikko: Vuoden nuori lausuja on Jussi Lankoski

 

Veikko Sinisalo -kilpailun voittaja ja vuoden 2016 Nuori Lausuja on Jussi Lankoski.

Voittajaesitys ilahdutti avoimella, häikäilemättömällä röyhkeydellään. Se oli poliittisesti epäkorrekti, jopa törkeä. Se käytti onnistuneesti klassikkorunoa omiin tarkoituksiinsa. Vahva kokonaisuus uusintaa runon esittämisen moninaisia traditioita.

– Esitys valloitti meidät, me halusimme tulla tämän näyttämöeläimen ryöstämiksi, raati kuvaili.

Tämän vuotisen Veikko Sinisalo -kilpailun taso oli korkea, se oli kova. Kilpailijoiden esitykset erottuivat toisistaan, ne olivat omaäänisiä muodoltaan ja aihevalinnoiltaan. Niissä ei seikkailtu taiteen epämääräisissä huuruissa vaan kaikissa esityksissä oli oma aihe. Oli tehty työtä esitysten eteen ja yleisöä kunnioitettiin, jolloin katsomiskokemukset olivat intensiivisiä. Esitykset olivat tekijöilleen ja siksi myös yleisölle tärkeitä. Tämä ei tarkoita ryppyotsaisuutta – iloa ja huumoria ilmeni monessa muodossa.

Tuomaristossa olivat teatteriohjaaja Mikko Roiha, näyttelijä Vuokko Hovatta, näyttelijä, lausuntataiteilija Hannu Huuska, näyttelijä ja vuoden Nuori Lausuja 2012 Eero Ojala, Kajaanin Kaupunginteatterin johtaja, näyttelijä Helka-Maria Kinnunen (tuomariston pj) sekä sihteerinä ja tilaisuuden juontajana Suomen Lausujain Liiton pj, näyttelijä, lausuja Ella Pyhältö.

Ensi vuonna Kajaanin Runoviikko järjestetään 5.-9.7.2017. Taiteellisena johtajana jatkaa Taisto Reimaluoto.

Kajaanin Runoviikon ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.runoviikko.fi