30.03.2022

Kajaanin Runoviikko tuo ihmiset yhteen – liput tulevat myyntiin nyt

Kahden poikkeuksellisen vuoden jälkeen Kajaanin Runoviikko valmistautuu perinteiseen runon ja suven juhlaan. Runsas ja ajankohtainen ohjelmisto pitää sisällään runoa, musiikkia ja esitystaidetta teatterista tanssiin perinteistä lausuntaa unohtamatta. Noin kolmasosaan tilaisuuksista on vapaa pääsy ja ohjelmisto sisältää runsaasti myös tapahtumia, joihin yleisö pääsee itse osallistumaan.

– Kun elämän sattumanvaraisuus ja hauraus kutistaa elämäntunnon omien pelkojen, ahdistusten ja huolien ääreen, saattaa runo, laulu, tarina, tanssi, soitto, näytelmä, kirja, elokuva avartaa katseen laajemmalle, huomaamaan, että muutkin pohtivat samoja asioita, ovat yhtä peloissaan ja avuttomia niiden kanssa. Tajuaa, ettei ole yksin. Pääsee dialogiin muiden ihmisten ajatusten ja näkemysten kanssa, kuvailee Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen tulevan kesän tunnelmia.

Heti avajaisten jälkeen keskiviikkona nähdään Anne Ballinin ohjaama ensi-ilta, jossa sukelletaan Edith Piafin Pariisiin. Viiden esiintyjän musiikkiesitys kattaa läpileikkauksen Edith Piafin taiteilijaelämästä sekä hänen kuuluisimmista ja rakastetuimmista lauluistaan. Torstaina on ensi-ilta, jossa sukelletaan suven runoilija Anja Erämajan teksteihin myös sävellettynä. Esityksessä ovat mukana Erämaja ja Kati Outinen sekä muusikko Tuija Rantalainen. Esitys vie marjareissulle, juoksulenkille, löylyhuoneisiin ja lavan taakse, se kertoo timanteista, mustikoista ja naapurin roskista, ihmiselon kohtuuttomuuksista ja komiikasta.

Ensi-iltojen lisäksi Runoviikolla nähdään ennakolta suosituksi tiedettyjä hienoja esityksiä. Yksi suosituimmista on varmasti Taisto Reimaluodon 60-vuotissyntymäpäivää juhlistava Hanna Kirjavaisen ohjaama monologi Onnellisinta on olla onnellinen, jossa ITE-taiteilija Elis Sinistön (1912-2004) elämäntarina lomittuu Reimaluodon omaan elämäntarinaan. Toinen odotettu esitys on Kristian Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa. Näyttämöllä nähdään kahdeksan nuorta näyttelijää, jotka tuovat esiin Karpon ohjelmien pääosassa olleet yksityiset suomalaiset ihmiset. Elämän eteen tuomia ristiriitoja ei pelätä tai väistetä, ne nostetaan käsittelyyn.

Perinteisestä ohjelmasta yksi odotetuimmista on Veikko Sinisalo -kilpailun finaali. Luvassa on kovatasoinen kilpailu, jossa nuoret lausujat esittävät sekä klassikoita että uutta runoutta.

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta.
Liput ovat myynnissä Lippupisteen myyntipisteissä, Lippupisteen verkkokaupassa ja R-kioskeissa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

08.07.2024

30. Veikko Sinisalo -kilpailun on voittanut näyttelijä Eeva Kaihola esityksellään Lieveilmiö Kajaanin Runoviikolla

30. kerran järjestetyssä Veikko Sinisalo – kilpailussa finaalissa nähtiin kuusi tasokasta nuorta esiintyjää. Kilpailun finaaliesitykset olivat korkeatasoisia, omaehtoisia ja voimakkaasti ajassa eläviä teoksia. Nuorten tekijöiden tematiikassa esiin nousi erityisesti sanomisen tahto ja taiteella vaikuttaminen. Raati,…

08.07.2024

Suurin osa Kajaanin Runoviikon esityksistä myytiin loppuun – Käyntimäärät edellisen vuoden tasoa, tulotavoitteet ylittyivät 

Yli puolet Kajaanin Runoviikon maksullisista esityksistä myytiin loppuun. Myytyjen lippujen määrä nousi samaan kuin vuonna 2023, vaikka esityksiä oli edellistä vuotta vähemmän. Tähän vaikuttivat sekä kesästä 2023 poikkeavat esitystilat että ensimmäistä kertaa toteutettu Runoviikon festivaalipäivä,…