30.03.2022

Kajaanin Runoviikko tuo ihmiset yhteen – liput tulevat myyntiin nyt

Kahden poikkeuksellisen vuoden jälkeen Kajaanin Runoviikko valmistautuu perinteiseen runon ja suven juhlaan. Runsas ja ajankohtainen ohjelmisto pitää sisällään runoa, musiikkia ja esitystaidetta teatterista tanssiin perinteistä lausuntaa unohtamatta. Noin kolmasosaan tilaisuuksista on vapaa pääsy ja ohjelmisto sisältää runsaasti myös tapahtumia, joihin yleisö pääsee itse osallistumaan.

– Kun elämän sattumanvaraisuus ja hauraus kutistaa elämäntunnon omien pelkojen, ahdistusten ja huolien ääreen, saattaa runo, laulu, tarina, tanssi, soitto, näytelmä, kirja, elokuva avartaa katseen laajemmalle, huomaamaan, että muutkin pohtivat samoja asioita, ovat yhtä peloissaan ja avuttomia niiden kanssa. Tajuaa, ettei ole yksin. Pääsee dialogiin muiden ihmisten ajatusten ja näkemysten kanssa, kuvailee Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen tulevan kesän tunnelmia.

Heti avajaisten jälkeen keskiviikkona nähdään Anne Ballinin ohjaama ensi-ilta, jossa sukelletaan Edith Piafin Pariisiin. Viiden esiintyjän musiikkiesitys kattaa läpileikkauksen Edith Piafin taiteilijaelämästä sekä hänen kuuluisimmista ja rakastetuimmista lauluistaan. Torstaina on ensi-ilta, jossa sukelletaan suven runoilija Anja Erämajan teksteihin myös sävellettynä. Esityksessä ovat mukana Erämaja ja Kati Outinen sekä muusikko Tuija Rantalainen. Esitys vie marjareissulle, juoksulenkille, löylyhuoneisiin ja lavan taakse, se kertoo timanteista, mustikoista ja naapurin roskista, ihmiselon kohtuuttomuuksista ja komiikasta.

Ensi-iltojen lisäksi Runoviikolla nähdään ennakolta suosituksi tiedettyjä hienoja esityksiä. Yksi suosituimmista on varmasti Taisto Reimaluodon 60-vuotissyntymäpäivää juhlistava Hanna Kirjavaisen ohjaama monologi Onnellisinta on olla onnellinen, jossa ITE-taiteilija Elis Sinistön (1912-2004) elämäntarina lomittuu Reimaluodon omaan elämäntarinaan. Toinen odotettu esitys on Kristian Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa. Näyttämöllä nähdään kahdeksan nuorta näyttelijää, jotka tuovat esiin Karpon ohjelmien pääosassa olleet yksityiset suomalaiset ihmiset. Elämän eteen tuomia ristiriitoja ei pelätä tai väistetä, ne nostetaan käsittelyyn.

Perinteisestä ohjelmasta yksi odotetuimmista on Veikko Sinisalo -kilpailun finaali. Luvassa on kovatasoinen kilpailu, jossa nuoret lausujat esittävät sekä klassikoita että uutta runoutta.

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta.
Liput ovat myynnissä Lippupisteen myyntipisteissä, Lippupisteen verkkokaupassa ja R-kioskeissa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

21.06.2022

Kajaanin Runoviikolla useita loppuunmyytyjä esityksiä

Kajaanin Runoviikko käynnistyy Eino Leinon päivänä, silloin juhlimme runon ja suven päivää. Runoviikon liput ovat menneet hyvin kaupaksi ennakkoon. Loppuunmyytyjä esityksiä ovat ainakin molemmat Karpolla on asiaa -esitykset, Helena Anttosen ja Anne Balliinin Piaf ja…

Lue lisää

21.03.2022

Vuoden nuori lausuja valitaan finalistien joukosta Kajaanin Runoviikolla

17. Veikko Sinisalo -kilpailun finalistit on valittu. Nuoret lausujat kilpailevat Kajaanin Runoviikolla 10.7.2022. Veikko Sinisalo -kilpailun finaalissa. Finaalin järjestävät Veikko Sinisalon stipendirahasto, Suomen Lausujain Liitto ja Kajaanin Runoviikko. Alkukilpailu käytiin 19.-20.3.2022 Kokkolassa Teatteri Iltatähdessä. Finaaliin…

Lue lisää

08.02.2022

Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettu, Suven runoilija on Anja Erämaja

Sukupolvet kohtaavat kesällä Kajaanin Runoviikolla – Suven runoilija on Anja Erämaja Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen haluaa törmäyttää sukupolvia ja luoda paikan uusille sukupolvet ylittäville kokemuksille. Ensi kesän Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettiin 8.2. tiistaina. Ennakko-ohjelmassa…

Lue lisää