30.03.2022

Kajaanin Runoviikko tuo ihmiset yhteen – liput tulevat myyntiin nyt

Kahden poikkeuksellisen vuoden jälkeen Kajaanin Runoviikko valmistautuu perinteiseen runon ja suven juhlaan. Runsas ja ajankohtainen ohjelmisto pitää sisällään runoa, musiikkia ja esitystaidetta teatterista tanssiin perinteistä lausuntaa unohtamatta. Noin kolmasosaan tilaisuuksista on vapaa pääsy ja ohjelmisto sisältää runsaasti myös tapahtumia, joihin yleisö pääsee itse osallistumaan.

– Kun elämän sattumanvaraisuus ja hauraus kutistaa elämäntunnon omien pelkojen, ahdistusten ja huolien ääreen, saattaa runo, laulu, tarina, tanssi, soitto, näytelmä, kirja, elokuva avartaa katseen laajemmalle, huomaamaan, että muutkin pohtivat samoja asioita, ovat yhtä peloissaan ja avuttomia niiden kanssa. Tajuaa, ettei ole yksin. Pääsee dialogiin muiden ihmisten ajatusten ja näkemysten kanssa, kuvailee Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen tulevan kesän tunnelmia.

Heti avajaisten jälkeen keskiviikkona nähdään Anne Ballinin ohjaama ensi-ilta, jossa sukelletaan Edith Piafin Pariisiin. Viiden esiintyjän musiikkiesitys kattaa läpileikkauksen Edith Piafin taiteilijaelämästä sekä hänen kuuluisimmista ja rakastetuimmista lauluistaan. Torstaina on ensi-ilta, jossa sukelletaan suven runoilija Anja Erämajan teksteihin myös sävellettynä. Esityksessä ovat mukana Erämaja ja Kati Outinen sekä muusikko Tuija Rantalainen. Esitys vie marjareissulle, juoksulenkille, löylyhuoneisiin ja lavan taakse, se kertoo timanteista, mustikoista ja naapurin roskista, ihmiselon kohtuuttomuuksista ja komiikasta.

Ensi-iltojen lisäksi Runoviikolla nähdään ennakolta suosituksi tiedettyjä hienoja esityksiä. Yksi suosituimmista on varmasti Taisto Reimaluodon 60-vuotissyntymäpäivää juhlistava Hanna Kirjavaisen ohjaama monologi Onnellisinta on olla onnellinen, jossa ITE-taiteilija Elis Sinistön (1912-2004) elämäntarina lomittuu Reimaluodon omaan elämäntarinaan. Toinen odotettu esitys on Kristian Smedsin ohjaama Karpolla on asiaa. Näyttämöllä nähdään kahdeksan nuorta näyttelijää, jotka tuovat esiin Karpon ohjelmien pääosassa olleet yksityiset suomalaiset ihmiset. Elämän eteen tuomia ristiriitoja ei pelätä tai väistetä, ne nostetaan käsittelyyn.

Perinteisestä ohjelmasta yksi odotetuimmista on Veikko Sinisalo -kilpailun finaali. Luvassa on kovatasoinen kilpailu, jossa nuoret lausujat esittävät sekä klassikoita että uutta runoutta.

46. Kajaanin Runoviikko järjestetään 6.–10. heinäkuuta.
Liput ovat myynnissä Lippupisteen myyntipisteissä, Lippupisteen verkkokaupassa ja R-kioskeissa.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

10.07.2023

Iso osa Kajaanin Runoviikon esityksistä myytiin loppuun – Käyntimäärät ja lipunmyynti nousivat samalle tasolle kuin ennen koronaa

47. Kajaanin Runoviikko järjestettiin 5.–9. heinäkuuta. Noin puolet Kajaanin Runoviikon maksullisista esityksistä myytiin loppuun. Myytyjen lippujen määrä nousi reilusti viime vuodesta ja näyttää nyt kohoavan samalle tasolle kuin 2019. Vuonna 2020 tapahtuma nimesi Suven runoilijan,…