21.01.2016

Kajaanin Runoviikko täyttää 40 vuotta

Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettu

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi kesänä 6.-10.7., eli tapahtuma alkaa keskiviikkona Suven ja Runon päivänä.

Suven Runoilijaksi on nimetty Helena Sinervo. Sinervon uusin runoteos ilmestyi vuoden 2013 lopulla. Sen nimi on Avaruusruusuja. Maaliskuussa Sinervolta ilmestyy uusi omaelämäkerrallinen sukuromaani Armonranta. Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto valmistaa jo perinteisesti tapahtumassa ensi-iltansa saavan monologiesityksen suven runoilijan teksteistä.

Ensi kesänä Kajaanin Runoviikko täyttää 40 vuotta. Runoviikko korostaa ohjelmassaan inhimillisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

– Runoviikolla ei pudoteta ketään, eikä pilkata ketään. Runoviikolla keräännytään yhteen ja pidetään hetki huolta toisesta ihmisestä, Reimaluoto tiivistää ensi kesän tunnelman.

Runoviikon ensi-iltoina tullaan näkemään muun muassa Heidi Heralan draamallinen esitys, joka pohjautuu Marja-Liisa Vartion runoihin sekä

Ella Pyhältön esitys kirjailija Anna Krogeruksen Kuikkalan Elegiat –sarjasta.

Runoviikon yhteisötaiteellista linjaa jatkaa Kati Outisen muistisairaudesta kertova monologi, joka nähdään sekä osana ohjelmistoa että hoitolaitoksessa.

Runoviikko luottaa kotoisaan tunnelmaansa, ja juhlavuotta juhlistetaan esimerkiksi lisäämällä Tuula-Liina Variksen tekemiä haastatteluja ja Iiro Kajaksen pitämiä Iiron koulu -luentoja. Kummatkin ovat perinteinen ja suosittu osa Runoviikon ohjelmistoa. Yksi Iiron kouluista käsittelee Runoviikon historiaa.

Ensi kesänä Runoviikolla nähdään jälleen joka toinen vuosi järjestettävä Veikko Sinisalo –kilpailu nuorille lausujille. Loppukilpailu on 10.7.2016 Kaukametsässä. Kilpailun palkintona on Veikko Sinisalon stipendirahaston myöntämä 4 000 euron apuraha.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin matkamessuille 21.-24.1.2016. Osaston numero on 6n98. Osastolla on jaossa uunituore ennakko-ohjelma. Taisto Reimaluoto on paikalla la 23.1. klo 12-15 ja su 24.1. klo 11-14.