27.10.2017

Kajaanin Runoviikko: Suven runoilija on Harri Nordell

’- Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin kirjamessuille osastolla 6 D 28

Kajaanin runoviikko julkistaa ensi kesän Suven runoilijan Helsingin Kirjamessuilla. Vuoden 2018 Suven runoilija on Harri Nordell (s. 1956). Paraisilla asuva runoilija on tunnettu minimalistisista runoista, ja hänen tuotantoaan on kuvattu suureksi arvoitukseksi.

Nordellin runoja on käännetty lukuisille eurooppalaisille kielille ja niistä on myös sävelletty lauluja. Häneltä on ilmestynyt kuusi runokokoelmaa, yksi näytelmä sekä valittujen runojen kokoelma. Nordellin esikoisteos Syvällä päivät (WSOY) ilmestyi 1980, ja Nordell sai siitä WSOY:n Kirjallisuussäätiön tunnustuspalkinnon. Vuonna 2001 hän voitti Yleisradion Tanssiva karhu -runopalkinnon kokoelmallaan Tomunhäikäisyvalo (WSOY). Viime vuonna ilmestyi kuudes kokoelma Hajo (WSOY) ja se oli Tanssiva karhu -ehdokas.

On sanottu, että Nordellilla on kyky hämmentäviin ja teräviin kiteytyksiin, jotka ovat painavuudessaan täysin omaa luokkaansa kotimaisessa runoudessa. Uusimmasta kokoelmasta kirjoitettiin, että sen runot hakevat jatkuvasti muotoaan, eivätkä ole kertovia. Niiden puhuja kertoo itsestään ja puhuttelee toista, mutta jättää kaiken arvoitukseksi. Nordellia pidetään ennen kaikkea uudistajana, ei perinteen jatkajana.

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi vuonna 4.-8.7.2018. Taiteellisena johtajana jatkaa Taisto Reimaluoto. Kyseessä on 42. Runoviikko. Ennakko-ohjelma ilmestyy tammikuussa ja lopullinen ohjelma huhtikuussa 2018.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Kirjamessuille 26.- 29.10. 2017 yhteisellä osastolla (6 D 28) Finland Festivalsin kanssa.

Taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto on messuilla paikalla perjantaina 16.30-18.30 ja lauantaina klo 11-13.