01.07.2020

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel: Runokivi paljastetaan Kajaanissa – Suven runoilijan haastattelu toteutui virtuaalisesti

44. Kajaanin Runoviikko jouduttiin perumaan suurimmalta osin korona-pandemian takia. Suven runoilija nimettiin kuitenkin jo talvella. Suven runoilijan runokivi paljastetaan Kaukametsän pihassa 1.7. ja samalla julkistetaan Runoviikon verkkosivuilla Suven runoilijan haastattelu.

Suven runoilija on Tua Forsström (s. 1947). Hän on suomenruotsalaisen runouden kirkkain tähti. Hän voitti vuonna 1998 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon kokoelmalla, jonka suomennos on Hevosten parissa vietetyn yön jälkeen (Tammi, 1998). Hänet on palkittu myös muun muassa Pro Finlandia -mitalilla ja Ruotsin Akatemian Bellman-palkinnolla. Forsström on ensimmäinen Suomen kansalainen, joka on valittu Ruotsin akatemian jäseneksi.

17. runokivi asettuu osaksi runokivien jo perinteikästä polkua ja tänä vuonna kiveen on kaiverrettu Tua Forsströmin säe ja Jyrki Kiiskisen tekemä suomennos siitä:

Lilla gräs

lilla kära gräs

 

Pieni ruoho

rakas pieni ruoho

 

Haastattelun lisäksi työryhmä harjoittelee videolla koronan takia hamaan tulevaisuuteen siirtynyttä esitystä Forsströmin runoista. Työryhmään kuuluvat Kati Outinen, Petri Tiainen ja Marielle Eklund-Vasama.

Haastattelu on toteutettu lämpimänä päivänä Tammisaaressa. Se sisältää lämmintä huumoria ja kiinnostavia yksityiskohtia Tua Forsströmin työskentelystä.

– Tua kertoo työskentelynsä hitaudesta. Hän kertoo pienistä muistilapuista, joihin hän kirjoittaa tekstinpätkiä ja joiden yhteyttä hän etsii, kunnes niistä alkaa muodostua kokonaisuuksia, Runoviikon taiteellinen johtaja Kati Outinen paljastaa.

Runoviikon verkkosivuille on lisäksi toteutettu kaksi Iiron koulua. Iiro Kajas luennoi Väinö Linnasta, joka täyttäisi tänä vuonna sata vuotta ja Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä, joka ilmestyi 150 vuotta sitten.

Videot löytyvät Runoviikon verkkosivuilta www.runoviikko.fi ja siellä julkaistu materiaali on maksutonta katsojille.

Runokivi julkistetaan 1.7.2020. Taiteellisena johtajana toimii Kati Outinen ja Suven Runoilija on Tua Forsström. Kyseessä olisi 44. Runoviikko.