09.01.2019

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel: Eeva Kilpi on Suven runoilija 2019 – Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma on julkistettu

Eeva Kilpi (s. 1928) on Kajaanin Runoviikon kesän 2019 Suven runoilija. Laatokan Karjalassa syntynyt kirjailija tunnetaan ennen muuta runoilijana. Hänen esikoiskokoelmansa Laulu rakkaudesta ja muita runoja (1972) on suomalaisen runouden klassikkoteos, joka pitää sisällään useita rakastettuja runoja.

Kilpi on käsitellyt runoissaan seksuaalisuutta ilon ja nautinnon kautta. Hän on käsitellyt naiseutta teoksissaan tavalla, joka on ollut monille sukupolville voimauttava kokemus. Toinen teema, jossa Kilpi on ollut edelläkävijä, käsittelee luontoa ja eläinten oikeuksia. Runokokoelmassa Animalia (1987) hän puolustaa eläimiä tavalla, jonka vaikutus näkyy yhä nykykirjallisuudessa.

Runoviikon uusi taiteellinen johtaja Kati Outinen on kokoamassa ensi kesäksi tapahtumaa, joka pitää sisällään runsaasti sana- ja näyttämötaidetta, musiikkia ja yhteisöllisyyttä. Tänään julkistetussa ennakko-ohjelmassa huomiota herättää niin perjantaina 5.7. Kaukametsn lavalle nousevat Eija Ahvo, Samuli Edelmann ja Lasse Hirven orkesteri, jotka esittävät Toni Edelmanin lauluja.

Teatteria parhaimmillaan edustaa Jääkuvia. Kristian Smedsin läpimurtonäytelmä vuodelta 1996 saa nyt kokeneen näyttelijäkaartin voimin vahvan ja värikkään tulkinnan. Esitys avaa näkymän pohjoissuomalaisen suvun ihmisiin ja heidän elämänkohtaloihinsa.

Outinen on itse mukana esityksessä Minä maalaan teidät kaikki. Se kertoo taidemaalari Helene Schjerfbeckistä. Näyttämöllä on Helene uransa eri vaiheissa, omakuvien äärellä ja Ihailija, joka pohtii suhdettaan Helenen taiteeseen sekä hänen perintöään jälkipolville.

Outisen luotsaamilla Runoviikoilla ovat mukana myös klassikot. Viime vuonna valittu vuoden nuori lausuja Miiko Toiviainen tuo tapahtumaan ensi-illan. Kaj Chydenius esittää kaksi konserttia ja tietysti Runoviikolla nähdään tänäkin kesänä Iiro Kajaksen luennoimmat Iiron koulut, Tuula-Liina Variksen vetämät Runoilijan ääni -haastattelut, Eino Leinon patsaalla järjestetään Runovartit ja Avajaisissa kuullaan Kajaani-puhe!

Kajaanin Runoviikko järjestetään ensi vuonna 3.- 7.7.2019. Taiteellisena johtajana on aloittanut Kati Outinen. Kyseessä on 43. Runoviikko. Lopullinen ohjelma ilmestyy huhtikuussa 2019.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Matkamessuille 17.-20.1.2019 Kainuun osastolla 6 F 10. Taiteellinen johtaja Kati Outinen on messuilla paikalla torstaina 17.1. klo 14-16 ja lauantaina 19.1. klo 10-12, jolloin häntä haastatellaan klo 11 alkaen Norwegian Stagella.

www.runoviikko.fi