31.03.2011

Kajaanin Runoviikko painottaa yhteisöteatteria

Kajaanin Runoviikko esittelee kolme erilaista yhteisöteatterin muotoa. Ne ovat kaikki hienoja esimerkkejä taiteesta, joka löytää ihmisten luo ja vahvistaa koko yhteisön hyvinvointia.

’KOP, KOP -sooloesitykset’ ovat syntyneet Jussi Lehtosen yleisökontaktikurssilla Teatterikorkeakoulussa. Kurssilla jalkauduttiin sosiaalityön ja terveydenhuollon yksiköihin sekä vankiloihin. Esitysten käsikirjoitukset ovat syntyneet näiden vierailujen pohjalta ja valmiit esitykset ovat kiertäneet sittemmin hoitolaitoksia. Lehtonen on Kansallisteatterin uuden Kiertuenäyttämön taiteellinen suunnittelija. Kajaanissa nähdään myös Kiertuenäyttämön ensimmäinen pienoisnäytelmä. ’Pirunpuntari’ on Pirkko Jaakkolan näytelmä, jonka Päivi Akonpelto on ohjannut. Myös se on kiertänyt hoitolaitoksia. Aivan omanlainen yhteisötaiteen muoto on taiteilijaryhmä Klovnit ilman Rajoja. He matkustavat paikkoihin, joissa taidetta eniten tarvitaan: lastenkoteihin, slummeihin ja kriisialueille.

– Kokoonnutaan yhteen, tuhlataan aikaa ja rakkautta toistemme seurassa toisillemme, tiivistää Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto tapahtuman yhteisöllisen luonteen.

Hän tuo tapahtumaan ensi-illan, jonka hän on tehnyt yhteistyössä Suven runoilija Ilpo Tiihosen kanssa ja joka perustuu Tiihosen runoihin. ’Runoilija’-niminen teos on omakuva, kirjoittamisen ja olemisen kuva. Se pohtii, onko taiteilija työssään yksin. Se miettii riittääkö vähän vai tarvitsemmeko kaiken.

Tämän kesän ensi-illoista ensimmäinen on näyttelijä Kari Suhosen kokoon panema esitys Vladimir Vysotskista. Venäläisten jumaloiman laulajan ja lauluntekijän laulut on sovitettu uudestaan. Kesän muut ensi-illat ovat Äänessä-ryhmän pelkkiin ihmisääniin perustuva äänimatka, Henning Mankellin tekstiin perustuvassa ’Vanha mies tanssii’, jossa esiintyy Juhani Niemelä, vuoden nuoren lausujan Mirjami Heikkisen ’Katso peiliin. Kuka katosi?’ ja ’Villasukkaooppera’, jonka punaisena lankana kulkee naisen työ ja kädentaidot.

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään 6.-10.7.2011.

http://www.runoviikko.fi