04.07.2012

Kajaanin Runoviikko luo siltaa sukupolvien välille

– Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki puhui Runoviikon avajaisissa

Kajaanin Runoviikko käynnistyi tänään keskiviikkona 4.6. perinteisellä Runokiven paljastuksella. Kiveen on kaiverrettu Suven runoilija Mirkka Rekolan (s. 1931) säe:

Nouse, ole kirkas.
Et voi ellet nouse.

Runoviikon avajaisissa kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki piti perinteisen Kajaani-puheen. Hän korosti runoviikon taiteellisen johtajan Taisto Reimaluodon tavoin nuorten kulttuuria, nuorten ottamista osaksi yhteisöä ja kulttuuritapahtumia.

– Haluan sanoa kaikille nuorille: Muistakaa, teillä on myös mahdollisuus saada äänenne kuuluviin, Arhinmäki puhui ja otti esiin myös lasten tasa-arvoisen oikeuden kulttuuriin ja taiteeseen.

Ministeri toivoi taiteilijoiden tunnistavan yhteiskunnallisen näkökulman työssään ja auttavan näin ihmisiä käsittelemään vaikeitakin asioita.

– Vaikka olisi työtä ja toimeentuloa, kukaan ei halua asua paikassa, jossa ei ole kulttuuria. Yksi tärkeimmistä pyrkimyksistäni kulttuuriministerinä on mahdollistaa se, että myös syrjäkylissä voisi nauttia kulttuuria, Arhinmäki linjasi, mutta muistutti samalla siitä, että Kajaani ei tunnu Euroopan syrjäkylältä ainakaan nyt Runoviikon aikaan.

Reimaluoto korosti puheessaan Runoviikon merkitystä sukupolvia yhdistävänä tapahtumana. Hän on koonnut ohjelmistoon sekä hyvin nuoria että hyvin kokeneita esiintyjiä. Hyvä esimerkki teemasta on loppuunmyyty esitys Unelmien aikataulu. Sen ohjaaja Jemina Sillanpää on nuoren polven taiteilija, lavalla ovat muun muassa Aira Samulin ja Jukka Virtanen. Suosion takia esityksestä järjestetään toinen näytös Perjantaina 6.7. kello 19.30 Teatterissa. Tähän toiseen esitykseen on vielä lippuja saatavilla.

Kajaanin Runoviikon tavoitteena on saavuttaa viimevuotinen kävijämäärä ja luoda tapahtuma, joka jää ihmisten mieleen helposti lähestyttävien kulttuurielämysten kokemispaikkana.

Runoviikko järjestetään 4.-8.7.2012.

http://www.runoviikko.fi