03.04.2017

Kajaanin Runoviikko liikkuu esitystaiteen rajapinnoilla

Tänä kesänä Kajaanin Runoviikolla teatteri kohtaa vahvasti kuvataiteen. Kaksi esitystä viivähtää Kajaanissa useamman päivän, tarjoten esitystaiteen lisäksi visuaalisia elämyksiä. Kuvanveistäjinä tunnetut Tapani Kokko ja Virpi Kanto tuovat Kajaanin Taidevankkurit. Se on liikkuva ohjelmallinen taidenäyttely, joka sisältää huimia ja erittäin vaarallisia temppuja mm. nakkikettingin katkaisun ilman käsiä ja rumpusoolon hapettomassa tilassa.

Toinen rajoja rikkova esitys on Juha Valkeapään Ukko ja puu-ukko. Se on pitkäkestoinen performanssi, jossa ihmiset, yleisö ja veistäjä, kohtaavat puu-ukon välityksellä. Performanssitaiteilija Valkeapää on puu-ukon luoja ja huoltaja, veistäjä.

Perinteisempää teatteria edustaa Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu. Se on tarina siitä, kun järki lähtee kävelylle ja palaa kuukauden kuluttua takaisin. Siinä kuvataan useiden vaiheiden kautta etenevä matka, joka päättyy hullujenhuoneelle. Esitys perustuu Hurmeen romaaniin, joka julkaistiin vuonna 2012 ja siinä näyttelevät Antti Laukkarinen, Antti Mankonen ja Kaisa Sarkkinen.

Runoviikolla juhlitaan rakastetun näyttelijän Seela Sellan 80-vuotissynttäreitä. Monologinäytelmä Pieni eläin esitetään teatterissa torstaina puoli viideltä ja perjantaina kahdelta. Esityksessä Seela Sella katsoo maailmaa pienen Nasua muistuttavan eläimen silmin. Runoviikko on myös lasten festivaali. Torstaina puoli kahdelta jytkähtää Jurtassa käyntiin Koipihumppa. Musiikillisessa sadussa kissat, koirat ja kuoriaiset kertovat tarinoita tukenaan huilusävelmät. Esitystä suositellaan yli kolmevuotiaille.

Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto esittää perinteiseen tapaan Suven runoilija Henriikka Tavin tekstejä. Tuula-Liina Varis haastattelee Tavia suositussa Runoilijan ääni -sarjassa ja Tavi esiintyy myös itse lukemalla omia runojaan. Yleisradio on jälleen vahvasti mukana Runoviikolla: muun muassa Tanssiva karhu -runopalkinto jaetaan Kajaanin Runoviikon avajaisissa. Näyttelijä Tuukka Vasaman rakastettu runoteltta on totta kai paikalla, Samoin Iiro Kajaksen Iiron koulut sekä Kaj Chydeniuksen konsertit.

Kajaanin Runoviikon lipunmyynti on alkanut ja lippuja saa Kajaani infosta ja Lippupisteen myyntipisteistä ja R-kioskeilta sekä netistä osoitteesta www.lippu.fi .

Ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.runoviikko.fi

KAJAANIN RUNOVIIKKO 5.-9.7.2017