01.04.2014

Kajaanin Runoviikko kurkottaa laulaen pohjoiseen

Kajaanin Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto julkisti tapahtuman koko ohjelman tänään Kajaanissa. Ohjelma pitää sisällään noin 40 maksullista esitystä ja 20, joihin on vapaa pääsy. Uutuutena on Yleisradion vahva panostus: muun muassa Tanssiva karhu -runopalkinto jaetaan tänä vuonna Kajaanin Runoviikon avajaisissa.

Ensimmäistä kertaa runoviikolla esiintyy saamelaisartisti Wimme Saari. Hän yhdistää pohjoisen ulottuvuuden tämän kesän Runoviikon vahvaan teemaan laulurunouteen. Hän on kehittänyt uuden joikaustekniikan sukunsa vanhojen joikujen pohjalta. Toinen vahva uuden sukupolven kansanmuusikko on jouhikonsoittaja ja lauluntekijä Pekko Käppi.

Vahvaa suomalaista laulurunoutta juhlistetaan erityisesti Aulikki Oksasen tekstein ja Aulikki Oksasen kanssa. Suven runoilijaksi nimetty tänä vuonna 70 täyttävä monitaiteilija tunnetaan teksteistä, jotka ovat koskettaneet jo useita sukupolvia.

Kansallisteatterin kiertuenäyttämö tuo Kajaaniin tarinan Neuvostoliitosta, kertomuksen nuoresta suomalaisesta miehestä, joka 1930-luvun laman keskellä päättää etsiä toimeentuloa ja parempaa elämää idästä, mutta kohtaa vankileirien todellisuuden onnistuen kuitenkin palaamaan Suomeen. Esitys pohjautuu hoitokotivierailuihin ja se vierailee myös Kajaanissa vanhusten hoitokodissa. Näin se jatkaa Runoviikon yhteisöteatteripainotusta.

Klassikko-ohjelmistosta mukana on muun muassa Iiron koulu, jonka aiheina ovat 120 vuotta juhliva Aleksis Kivi ja 90 vuotta juhliva Marja-Liisa Vartio. Runoilijan ääni -sarjassa Tuula-Liina Varis haastattelee Suven runoilijan lisäksi kymmenennen kokoelmansa julkaissutta runoilija Jouni Inkalaa sekä hänen tuotantoaan unkariksi kääntänyttä Béla Jávorskya.

Tänä vuonna valitaan myös vuoden nuori lausuja. Veikko Sinisalo -kilpailun loppukilpailuun on valittu 6 osallistujaa Hämeenlinnassa järjestetystä alkukilpailusta. Loppukilpailu on Runoviikon viimeisenä päivänä sunnuntaina 6.7.2014.

www.runoviikko.fi

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään 2.-6.7.2014.