18.01.2017

Kajaanin Runoviikko katsoo tulevaisuuteen

Kajaanin Runoviikon ennakko-ohjelma julkistettu

Kajaanin Runoviikko järjestetään tänä vuonna 5.-9.7.2017. Taiteellisena johtajana jatkaa Taisto Reimaluoto. Kyseessä on 41. Runoviikko. Lopullinen ohjelma ilmestyy huhtikuussa 2017. Suven runoilija on Henriikka Tavi (s. 1978). Hänen esikoisteoksensa Esim. Esa ilmestyi Teoksen kustantamana vuonna 2007. Se palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla parhaasta kotimaisesta esikoiskirjasta. Reimaluoto valmistaa jo perinteisesti tapahtumassa ensi-iltansa saavan monologiesityksen suven runoilijan teksteistä.

Tänä vuonna Runoviikko korostaa ohjelmassaan historian ymmärtämisen tärkeyttä samalla, kun katsotaan tulevaisuuteen.

– Kainuussa kansa on kulkenut aina. Tämä kansa on ylittänyt kulttuurisia rajoja jo paljon ennen muuatta piirilääkäri Lönnrotia, Reimaluoto tiivistää.

Runoviikolla tullaan näkemään muun muassa Yksin Berliinissä – Annan ja Oton tarina. Mikko Roiha on dramatisoinut saksalaisen Hans Falladan alkuperäsitekstistä näytelmän jossa vanheneva pariskunta nousee kolmannen valtakunnan johtajaa vastaan. Annan ja Oton tarina on jännitysnäytelmä yhteisestä yrityksestä kääntää maailman kehitys uuteen suuntaan.

Tätä hetkeä taas peilaa yhteiskunnallisista teksteistään tunnettu suomirapin supertähti Paleface, joka esiintyy Kaukametsän isossa salissa, ja Noora Dadu esityksellä Fail. Fail on virheen ylistys ja synnintunnustus, jossa todetaan, että ainoa mahdollinen totuudellisuus on väärässäolemista.

Myös Sara Mellerin ohjaama Father Fucker on voimakkaasti kiinni nykyhetkessä. Se kertoo kahdesta teini-ikäisestä tytöstä. He käsittelevät isänsä orastavaa kuolemaa pakenemalla mielikuvitusleikkeihin, joiden päähenkilöitä ovat huippumallit Liv ja Claudia Versace.

Kajaanin Runoviikko on olennainen osa Suomi 100-hankkeisiin kuuluvaa Kuulkaa korpeimme kuiskintaa -yhteistyötä. Musiikkijuhla Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki ja Kajaanin Runoviikko muodostavat yhdessä kuukauden mittaisen tapahtumasarjan.

Kajaanin Runoviikko osallistuu Helsingin Matkamessuille 19.1.-22.1.2017. Osaston numero on 6 h 39 . Osastolla on jaossa uunituore ennakko-ohjelma. Taisto Reimaluoto on paikalla perjantaina 20.1. klo 16-18.

www.runoviikko.fi