06.07.2016

Kajaanin Runoviikko käynnistyi Kajaani-puheella

Runon ja suven päivänä käynnistynyt Kajaanin Runoviikko järjestetään neljännenkymmenennen kerran. Runoviikon avajaisissa perinteikkään Kajaani-puheen piti palkittu näyttelijä Kati Outinen.

Runoviikon taiteellinen johtaja Taisto Reimaluoto kutsui Outisen avajaispuhujaksi saatesanoilla, että pitää puhua itselleen tärkeistä asioista. Outinen puhui Kajaani-puheessa YK:n ihmisoikeuksien julistuksen pohjalta korostaen sen 27. artiklaa siitä, miten kaikilla ihmisillä tulee olla oikeus sivistyselämään.

– Tällä hetkellä taidetta otetaan kaikilta pois. Rahapussin päällä istujat eivät pidä taidetta ja sivistystä tärkeänä, tavalliset ihmiset pitävät, Outinen puhui avajaisissa.

Kati Outinen on mukana Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa myös omalla monologinäytelmällään Niin kauas kuin omat siivet kantaa. Perjantain esitys on loppuunmyyty, mutta lisäesitykseen torstaina klo 17.00 Leihu-salissa on lippuja jäljellä.

Avajaisissa jaettiin jo perinteiseen tapaan Yleisradion Tanssiva Karhu -runopalkinto ja Kääntäjäkarhu -palkinto. Vuoden 2016 Tanssiva karhu -runopalkinto on myönnetty Anja Erämajalle kokoelmasta Ehkä liioittelen vähän. Kääntäjäkarhun sai Katriina Ranne afrikkalaisen runouden antologiasta Korallia ja suolakiteitä.

Kajaanin Runoviikon Suven runoilija on tänä vuonna Helena Sinervo (s.1961). Hänen esikoisteoksensa Lukemattomiin ilmestyi vuonna 1994. Hänen Valitut runot -kokoomateos ilmestyi vuonna 2011. Helena Sinervo saapuu Runoviikolle viikonlopuksi ja Runokiven paljastustilaisuus on lauantaina kello 10.

Runoviikolla on käytössä viime vuonna testattu erikoishintakäytäntö, jossa valitulle esitykselle on asetettu erityisen edullinen hinta. Tänä vuonna Runoviikko nostaa esiin Monologiooppera Dominus Krabben. Kaukametsän salissa perjantaina klo 21 esitettävä tunnin mittainen konsertti perustuu P. Mustapään tekstiin ja sen on säveltänyt Pekka Jalkanen. Liput esitykseen maksavat vain 10 euroa.

Kajaanin Runoviikko Sana ja Sävel järjestetään 6.-10.7.2016.

Kajaanin Runoviikon ohjelma kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta: www.runoviikko.fi