28.06.2021

Kaakon Kamarimusiikki valmistautuu kolmen päivän puistofestivaaliin 7.-9.7.

Ensi tahdit ilmoille reilun viikon kuluttua

Kaakon Kamarimusiikin ensi tahdit kajahtavat ilmoille Taikahuilu -lastenkonsertissa Virolahdella Harjun Hovin puistossa keskiviikkona 7.7. klo 14. Avajaispäivä jatkuu klo 16 The Fabulous Bäckström Brothersin hulvattomalla showlla, jossa he todistavat vääräksi käsitykset klassisen musiikin jäykkyydestä ja vakavuudesta. Avajaispäivä päättyy leikkimieliseen, kiinnostavia ja harvemmin kuultuja teoksia esittelevään Suomi-Ruotsi musiikkimaaotteluun Finnkampen -konsertissa klo 19.

Toinen festivaalipäivä alkaa oheisohjelmalla: tarjolla on kaksi opastettua kävelykierrosta Harjun Hovin alueella klo 14.30 alkaen. Valittavana on Harjun historiaa ja nykypäivää sekä Salpalinjaa esittelevät kierrokset, joille on vapaa pääsy. Jaloittelun jälkeen jatkuu musiikkiohjelma: päivän avauskonsertti Slaavilainen sielu klo 16 vie kuulijat monipuoliselle musiikkimatkalle slaavilaisiin tunnelmiin. Humiseva Harju -konsertissa klo 19 tarjolla on lisää kamarimusiikin makupaloja laajalla skaalalla. Päivän konserteissa kuullaan niin jazzahtavia kuin kansanmusiikinkin sävyjä perinteisten kamarimusiikkiteosten ohella sekä käyrätorven ja kontrabasson vahvoja sävyjä solistisissa tehtävissä.

Tiiviin kolmipäiväisen puistofestivaalin päätöspäivän perjantain 9.7. avaa Schubertin rakastettu liedsarja Die schöne Müllerin (Kaunis myllärintytär) romanttisesti Harjun aidossa maalaismiljöössä. Rajapinnalla -konsertti klo 16 tuo kuulijoille upean ja laajan kokonaisuuden eri aikakausien suomalaista musiikkia ja musiikkielämää entisajan suurhahmoista nykypäivän musiikkivaikuttajiin. Konsertissa kuullaan myös aivan uusinta suomalaista musiikkia, sillä kantaesityksensä saa Ville Matvejeffin uusi teos jousikvartetille. Festivaalin päätöksenä soi jälleen tango Unto Monosesta Astor Piazzollaan Tangon taikaa -konsertissa klo 19. Sen jälkeen on vielä mahdollista kokoontua yhteen tunnelmia kertailemaan Harjun puistobuffetin äärelle Kesäkahvila Kiessiin.

Räiskyvyyttä ja virtuositeettia

”Tämä festivaali tehdään ilolla ja täydestä sydämestä synkän ja raskaan vuoden jälkeen. Olemme tehneet kulisseissa valtavan määrän työtä, jotta voisimme olla etulinjassa tarjoamassa laadukasta musiikkia kuulijoillemme”, kertoo taiteellinen johtaja Jukka Merjanen. ”Nyt kuultavassa kokonaisuudessa korostuvat räiskyvyys, virtuoottisuus ja tietynlainen näyttävyys, reteä ja hyvä meininki! Tämä ohjelmisto sopii erityisen hyvin ulkoilmalavalle ja laadukas äänentoisto takaa miellyttävän konserttikokonaisuuden sekä taiteilijoille että yleisölle”, Merjanen vakuuttaa.

Koolla on jälleen Suomen eturivin joukko taiteilijoita, joita on nähty festivaalilla jo aiemminkin. Viulisteina Jukka Merjasen lisäksi kuullaan Petteri Iivosta ja Ville Koposta. Estradille nousevat alttoviulistit Kirsikka de Leval Jezierski ja Mari Viluksela sekä sellistit Lauri Kankkunen ja Samuli Peltonen. Kontabasson taituruutta esittelee Maria Krykov ja käyrätorven Sam Parkkonen. Pianisteina ovat tutut Liisa Malmivaara ja Tuomas Turriago, joka vastaa myös monista sovituksista.  Bassobaritoni Erik Rousi esiintyy kahdessa konsertissa ja oman huikean musiikkishownsa tapahtumaan tuovat The Fabulous Bäckström BrothersPetri ja Jouni Bäckström sekä Jukka Nykänen.

Toimiva ja turvallinen puistofestivaali

Puistofestivaalin järjestelyt ovat sujuneet hyvin. ”Olemme uuden äärellä, kun kaikki konsertit toteutetaan tänä vuonna ulkoilmalavalla. Vaikka korona on nyt sanellut nämä ehdot, uskon että tämä elementti voidaan pitää osana tapahtumaa jatkossakin”, arvioi toiminnanjohtaja Antti Niemi. ”Olemme juuri nähneet, miten koronatilanne voi äkistikin muuttua. Puistokonserteissa pystymme kuitenkin hyvin takaamaan yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan turvallisuuden. Tilaa riittää. Logistiikkakin sujuu ongelmitta, kun sekä taiteilijoiden että yleisön palvelut ovat kaikki samassa Harjun pihapiirissä kävelyetäisyydellä. Jos säätilanne muuttuu aivan mahdottomaksi, pystymme myös siirtämään konsertit sisätiloihin. Tässäkin Harju osoittaa toimivuutensa festaripaikkana”, summaa Niemi.

Liput

Lipunmyynti on käynnissä Lippupisteessä. Paikallisia myyntipisteitä tänä vuonna ovat Virolahden Bunkkerimuseo ja Harjun Kesäkahvila Kiessi sekä Klamilan kylätupa Ronkuli. Tapahtumapaikalla lipunmyynti alkaa aina tuntia ennen konserttia.