18.06.2024

Kaakon Kamarimusiikki soi kylien ilmaiskonserteissa

Tänä vuonna Kaakon Kamarimusiikki juhlii kymmenvuotista taivaltaan, mutta suuntaa katseen myös tulevaisuuteen, festivaalin uudistamiseen ja kehittämiseen. Leader Sepran myöntämän EU:n maaseuturahoituksen tuella toteutetaan vuosina 2024-2026 osana festivaalia konserttitapahtumia seudun kylissä yhteistyössä paikallisten järjestäjien kanssa.

Kamarimusiikkia kyliin -hankkeen ensimmäisen kesän tapahtumat ovat Reitkallin Villa Jaakkolassa, Hauhian Myllyllä Miehikkälässä sekä Harjun Hovissa Virolahdella. Tapahtumia on suunniteltu yhdessä paikallisten järjestäjien ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa eri  osapuolten toiveet ja ideat huomioiden sekä töitä ja tehtäviä jakaen. Yhteistyössä tapahtumatuotanto ja viestintä tehostuu, kyliin syntyy monipuolisia tapahtumia ja uudenlaista vireyttä. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

– Olemme paikallinen maaseudun festivaali ja se on myös vahvuutemme. Haluamme edelleen madaltaa paikallisen yleisön kynnystä klassisen musiikin pariin ja samalla nostaa esiin maaseutumme parhaita helmiä, kauniita kyliä, vireitä yhdistyksiä ja yrityksiä. kylien palveluja ja omaleimaisuutta, toiminnanjohtaja Siru Ahopelto kertoo.

Maalaisromantiikkaa – etkot Schumannien tapaan Villa Jaakkolassa tiistaina 2.7. kelo 16-20

Villa Jaakkola, Pitkäkuja 204, Reitkalli, Hamina

Festivaalin ”etkot” vietetään Villa Jaakkolassa Haminan Reitkallissa. Tapahtuman nimeksi muotoutui kuin itsestään ”Maalaisromantiikkaa” konsertissa kuultavan Clara ja Robert Schumannin säveltämän romantiikan ajan musiikin mukaan. Villa Jaakkolan akustiikaltaan loistavassa Antonin juhlatilassa kuultavassa konsertissa esiintyvät festivaalin aiemmilta vuosilta tutut taiteilijat. Ennen konserttia Riihikahvila ja Riihibaari palvelevat, kuullaan tarinaa illan säveltäjäpariskunnan elämästä sekä seudun kirkkopoluista. Myös lapsille on musiikkia sekä kepparirata pihamaalla. Taidemaalari Seppo Saukkosen maalauksia on esillä Villa Jaakkolan Riihikahvilassa sekä Anttonin juhlatilassa 4.8. asti

Konsertin jälkeen vietetään vielä jatkot, joissa voidaan tunnelmoida ja jakaa konsertin herättämiä ajatuksia. Osallistumista kauempaakin helpottaa maksuton bussikuljetus Virojoelta Haminan kautta Villa Jaakkolaan ja takaisin.

Kello 16.00-18.00 Ohjelmaa Riihikahvilassa, Riihibaarissa ja piha-alueella

Kello 16.00 Riihikahvila ja -baari avautuvat, kepparirata lapsille.
Kello 16.15 Schumannin tarina lastenhoitajan arjesta, Piia Aurala.
Kello 16.30 ja 17.00 Justiina Syrjänen, viulu ja/tai laulu.
kello 17.30 Kirkkopolkujen tarinaa, Juha Tanska.

Kello 18.00-19.30 Konsertti, Antonin juhlatila

Robert Schumann (1810-1856)

Sonaatti viululle ja pianolle nr 1 Op 105, a-molli
Petteri Iivonen, viulu ja Liisa Malmivaara, piano

Clara Schumann (1819-1896)

Kolme romanssia viululle ja pianolle
Petteri Iivonen, viulu ja Liisa Malmivaara, piano

Robert Schumann (1810-1856)

Pianokvartetto Es-duuri, Op 47
Petteri Iivonen, viulu, Eriikka Nylund, alttoviulu, Tuomas Ylinen, sello ja Liisa Malmivaara, piano

Kello 19.30-20.00 Jatkot

Kahvila ja baari ovat avoinna. Tavataan taiteilijoita ja fiilistellään konsertin tunnelmia.

Maksuton bussikuljetus

Meno kello 16 Virojoki linja-autoasema – VT 170 pysäkit, kello 16.40 Hamina linja-autoasema, noin kello 17.00 Villa Jaakkola.
Paluu tapahtuman jälkeen kello 20 Villa Jaakkola, kello 20.15 Hamina linja-autoasema,  VT 170 pysäkit, kello 20.45 Virojoki.

Kaunis myllärintytär – Schubertin klassikkoteos aidossa ympäristössä Hauhian Myllyllä perjantaina 5.7. kello 15-17

Hauhian Mylly & Galleria Sylvi, Hauhiantie 340, Miehikkälä

Tuskin koskaan aiemmin Schubertin rakastettua laulusarjaa Kaunis myllärintytär on kuultu yhtä upeassa ja autenttisessa ympäristössä kuin nyt. Hauhian Myllyn konsertissa kuultavaa ohjelmistoa ei taiteellisen johtajan Jukka Merjasen tarvinnut kauaa miettiä. Teos on myös Kaakon Kamarimusiikissa monesti vierailleen, Saksassa oopperalaulajana työskentelevän bassobaritoni Erik Rousin bravuuri. Pianistina on Liisa Malmivaara. Konsertissa kuullaan myös Schubertin hyvin tunnettu laulu Forelli, jonka teemat toistuvat heti seuraavassa, festivaalin vierailukonsertissa Loviisaan, 5.7. kello 18.

Franz Schubert (1797-1828)

Die Schöne Müllerin – Kaunis myllärintytär
Die Forelle – Forelli
Erik Rousi, baritoni ja Liisa Malmivaara, piano

Tapahtumakävijät pääsevät myös nauttimaan taiteesta. Pihapiirissä on parisen sataa ITE-taiteilija Sylvi Hauhian betoniveistosta, ja sisältä galleriasta löytyy vielä satamäärin pienempiä, savesta tehtyjä veistoksia. Veistosten aiheina ovat esimerkiksi eläimet, maatilan työt, Sylvi Hauhialle tärkeät ihmiset sekä julkisuuden henkilöt. Pihapiirissä ovat esillä myös taiteilija Viktor Markelovin kaksi muraalia, jotka ovat kunnianosoitus Sylvi Hauhian taiteelle. Värikkäät ja runsaat teokset ”Nähdä, See” (2022) ja ”Puun rinnakkaistodellisuudet” (2023) pitää nähdä ja kokea omin silmin paikan päällä.

Suomen Säkkijärvi-seura avaa konsertin jälkeen myllyrakennuksessa Säkkijärvi-aiheisen valokuvanäyttelyn. Kahvio palvelee tapahtuman ajan.

Kavioiden kopsetta ja kamarimusiikkia – festivaali päättyy suomipoppiin Harjun Hovissa lauantaina 6.7. kello 16-21

Harjun Hovi, Katariinankuja 19, 49980 Ravijoki

Kamarimusiikkia kyliin -hankkeen kolmannessa tapahtumassa kamarimusiikin ja suomipopin lisäksi tutustutaan hevosiin, historiallisiin ja kiehtoviin vaunuihin sekä tehdään elämyksellinen aikamatka Harjun Hovin historiaan. Tapahtumantäyteisen päivän jaksaa hyvin, kun nauttii välillä herkullisen puistopiknikin. Tapahtumassa yhdistyvät monet järjestäjien merkkivuodet: Harjun maatalousopetuksen 135-vuotinen, Suomen Vaunuhistoriallisen Seuran 15-vuotinen ja Kaakon Kamarimusiikin 10-vuotinen taival.

Aikataulu

Kello 14-16 Vinhat virtuoosit, maksullinen konsertti, 25 €.

Kello 15–19 Poniajelua, Tmi Pieniä Kavioita, maksullinen, 5 €.

Kello 16-19 Puistopiknik, 40 €, varaukset VisitVirolahden verkkokauppa: https://kauppa.visitvirolahti.fi/fi_FI/kaakon-kamarimusiikki-2-6-7-2024/kaakonkamarimusiikki-harjun-hovin-puistopiknik-6-7-2024

Kello 16–19 Rapsutteluponit, runovaunut, Kiessi-museoon vapaa pääsy.

Kello 16.10 Vaunuparaati I kiertää Harjun alueella.

Kello 16.30 – 17.45 Historian huminaa Harjussa – elävöitetyt draamaopastuskierrokset, lähtö päärakennuksen pääoven edestä, kuljetaan oppaan johdolla, kesto noin 45 minuuttia. Haminan Hywät Asukkaat ja Haminan Seudun Oppaat.

Kello 16.30 – 17.15 Historian huminaa Harjussa I

Kello 16.45 – 17.30 Historian huminaa Harjussa II

Kello 17.00 – 17.45 Historian huminaa Harjussa III

Kello 17.30 Luento ”Vossikat ennen ja nyt”, Jenni Mäntynen / Kiesimestarit, Kesäkahvila Kiessi.

Kello 18 Valjastusta.

Kello 18.15 Vaunuparaati II kiertää Harjun aluella.

Kello 19.00 Suomipoppia! Ilmaiskonsertti Harjun Puistolavalla. Festivaalin päätös.

Kaakon Kamarimusiikki 2.-6.7.2024, koko ohjelma: https://www.kaakkofestival.fi/ohjelma/

Festivaalin sivuille