02.07.2021

Kaakon Kamarimusiikissa kantaesitys – Ville Matvejeffin Cold Broken Fisherman

Kaakon Kamarimusiikin Rajapinnalla -konsertti perjantaina 9.7. klo 16 tuo kuulijoille upean ja laajan kokonaisuuden eri aikakausien suomalaista musiikkia ja musiikkielämää entisajan suurhahmoista nykypäivän musiikkivaikuttajiin. Konsertissa kuullaan myös aivan uusinta suomalaista musiikkia, sillä kantaesityksensä saa Ville Matvejeffin uusi teos jousikvartetille. Säveltäjä on antanut juuri teokselleen nimen ”Cold Broken Fisherman”. Matvejeff kertoo teoksensa synnystä näin:

 

Uusi teokseni jousikvartetille, ”Cold Broken Fisherman”, on syntynyt varsin pitkän sävellystauon jälkeen – edellinen kantaesitykseni toteutui vuonna 2015, ja tällä välin kapellimestarin ja taiteellisen johtajan työt ovat vieneet lähes kaiken ajan säveltämiseltä. Koronapandemian myötä paitsi välillä yllättävästi tyhjentynyt kalenteri myös tämä erikoinen ja henkisesti niin raskas kuin stimuloivakin ajanjakso on kuitenkin antanut tervetulleen uuden ja inspiroivan sysäyksen musiikin kirjoittamiseen.

Teos liikkuu vankasti modaalis-kromaattisessa harmoniamaailmassa. Alussa esitellään kaksi erilaista musiikillista aihetta: ensin iskevä, aggressiivinen ja motorinen, sitten seesteinen, melodinen ja melankolinenkin aihe. Nämä kaksi aihetta vuorottelevat ja muuntuvat teoksen edetessä. Melankolinen aihe dominoi teoksen keskiosaa, mutta purkautuu lopulta vapautuneeseen, riemullisen rytmikkääseen synteesiin, joka on inspiraatiossa velkaa John Adamsin Harmonielehrelle. Monet jousisoittajat rakastavat portamentoa, pientä melodialinjaa vahvistavaa liukua, ja niinpä nämä portamentot ja glissandot ovat tietoisen keskeisessä roolissa osana teoksen temaattista ja melodista materiaalia.

Itse otsikon, ”Cold Broken Fisherman”, syvällisempi taustatarina jääköön kuulijoiden mielikuvituksen varaan. Todettakoon silti, että jokaisella otsikon sanalla on sekä itsenäinen että keskinäinen viitteensä Kaakon Kamarimusiikin taiteellisen johtajan Jukka Merjasen aloitteesta syntyneeseen ja nyt kantaesityksensä saavaan teoksen taustainnoituksiin. Kuten hyvin tiedetään, Jukka, jolle teos on omistettu, on Virolahden vesillä tunnettu myös säitä kaihtamattomana kalamiehenä.

Kaakon Kamarimusiikki järjestetään 7.-9.7.2021.
www.kaakkofestival.fi
www.facebook.com/kaakonkamarimusiikki/