25.04.2017

Jyväskylän Kesässä tanssia ja sanatonta teatteria

Jyväskylän Kesässä nähdään tänäkin vuonna monipuolisen konserttiohjelman ohella tanssia ja sanatonta teatteria. Lavalle nousevat ja kumimaisen joustava miimikko Thomas Moncktonin Only bones -esityksellään ja workshopilla ja saksalainen naamioteatteri Familie Flöz kahdella eri esityksellä. Kitaristi Ismo Eskelisen ja kansallisbaletin tanssija Hanako Matsunen yhteisesityksessä taas herkkä tanssi yhdistyy taiturimaiseen kitaramusiikkiin.

 

Thomas Monckton ja Gemma Tweedie/Kallo Collective (Uusi-Seelanti/Suomi): Only Bones
Sanaton teatteri

Jyväskylän Kesässä vuonna 2014 nähty Thomas Moncktonin The Pianist oli hitti niin Suomessa kuin maailmallakin. Miehen uutukainen, noin vuosi sitten kantaesitetty Only Bones on saanut niin ikään loistavan vastaanoton ja kerännyt lukuisia palkintoja.

Tämä Moncktonin hypnoottinen show on kiertänyt mm. Avignonin (2016), Edinburghin (2016) ja Lontoon (2017) teatterifestivaaleilla loppuunmyydyille katsomoille. Monckton luo esityksessä noin neliömetrin kokoiseen kehään fantastisen maailman lavasteinaan vain tuoli ja lamppu. Taiteilijan kyky hyödyntää kehonsa pienimpiäkin osia on uskomaton. Hän onnistuu luomaan leikkisän tajunnanräjäyttävän suhteen yleisöön.

Torstaina 6.7. klo 18 ja perjantaina 7.7. klo 18 ja 20. Jyväskylän kaupunginteatteri. Liput 23/23/16€

 

WORKSHOP

Thomas Monckton: Physical Articulation for Comedy

Thomas Moncktonin vetämä workshop sisältää kehon isolaatioharjoituksia, nykymiimiä, mimiikkaa, improvisaatiota ja soveltavaa naamiotekniikkaa ilman naamiota. Fyysisen teatterin liiketekniikan esittely keskittyy kehon artikulaatioon ja vuorovaikutukseen liikkeen ja tilan kanssa. Tavoite on luoda selkeää, sanatonta, koomista ilmaisua ja kerrontaa. Kurssilaiset oppivat eriyttämään liikkeitä, käyttämään henkilökohtaisia omituisuuksia edukseen komiikan tasolla ja aikaansaamaan naurua rikkomalla sekä manipuloimalla liikkeen rytmiä.


La 8.7. klo 10 – 16.30. Jyväskylän Tanssiopisto Hinta: 100 €
Kurssilaiset saavat lipun opiskelijahinnalla kaikkiin sanattoman teatterin esityksiin ja Teltta-konsertteihin.

Ilmoittautumiset 16.6. mennessä jyvaskylankesa.fi/ohjelma/kurssit
Tiedustelut 040 5895733 / Tanja Rasi. Kurssille otetaan enintään 16 osanottajaa

 

Daydream and Counterpoint
Ismo Eskelinen
, kitara
Hanako Matsune (Japani)
, tanssi
koreografia Minna Tervamäki

Bach-Reich-Tiensuu

Kansallisbaletin nuori solisti Hanako Matsune (kuvassa Lumikuningattaren roolissa) tanssii Minna Tervamäen koreografian kitaristivirtuoosi Ismo Eskelisen soittoon.
17-vuotiaana kansainvälisen uran aloittanut Eskelinen esiintyy säännöllisesti Euroopan huippusaleissa. Hänen laaja repertuaarinsa kattaa musiikkia 1500-luvulta nykypäivään. Esityksessä ”Bach Eskelinen II” –levyn tuotanto yhdistyy säveltäjä Jukka Tiensuun musiikkiin. Konsertti huipentuu Steve Reichin 15 kitaralle säveltämään ”Electric Counterpointiin”.
Balettitanssija–koreografi Minna Tervamäki on valinnut tanssijan rooliin nimenomaan Matsunen.

Perjantaina 7.7. klo 19.30. Jyväskylän kaupunginteatteri. Liput 26/24/18 €

 

Familie Flöz (Saksa): Teatro Delusio
Sanaton teatteri
Tämä Berliinissä vaikuttava ryhmä on esiintynyt 34 maassa. Familie Flözin esiintyjät käyttävät esityksissään vahvasti fyysisen teatterin esitystaitoja, mm. mimiikkaa, klovneriaa, tanssia ja akrobatiaa.
Fyysisen teatterin huipputeos Teatro Delusiossa naamiot antavat hengen, luonteen ja sisällön sanattomalle tarinalle. Teos on teatteria teatterista. Siinä näyttelijät loistavat henkeäsalpaavissa kohtauksissa ja huikeissa juonikäänteissä maailmankuulujen ooppera-aarioiden pauhussa. Samanaikaisesti lavan takana teatteriteknikot luovat omaa unelmaansa.
Teoksen 29 roolin takana on vain kolme näyttelijää. Vaihdot ovat salamannopeita ja naamiot upeita. Tapahtumarikas, hyväntuulinen ja viihdyttävä Teatro Delusio sai seitsemän viiden tähden arviota Edinburghin Fringessä elokuussa 2016!

Keskiviikkona 5.7. klo 19.30. Jyväskylän kaupunginteatteri.
Liput 36/34/28 €

 

Familie Flöz (Saksa): Hotel Paradiso
Sanaton teatteri
Hotel Paradiso on mustaksi huumoriksi muuttuva painajainen, joka sijoittuu parhaat päivänsä nähneeseen vuoristohotelliin. Paikan mineraalilähde lupaa helpotusta fyysisiin ja henkisiin vaivoihin, mutta tummat pilvet synkistävät kirkkaan taivaan. Omistajan poika unelmoi rakkaudesta ja riitelee siskonsa kanssa johtajuudesta. Palvelija varastelee vieraiden koruja ja kokki keittelee muutakin kuin possun lihaa… Ruumiin löytyminen saa aikaan täydellisen kaaoksen.

”Tämä on yksi niitä teoksia, joiden ei soisi päättyvän koskaan.”
Edinburgh News

Torstaina 6.7. klo 19.30. Jyväskylän kaupunginteatteri. Liput 36/34/28 €

Jyväskylän Kesä järjestetään 5.11.7.2017.

Lisätietoa Jyväskylän Kesän ohjelmasta http://jyvaskylankesa.fi/