14.05.2024

Jyväskylän Kesässä puhutaan empatiasta – Keskustelijoiden joukossa Katri Saarikivi, Oras Tynkkynen ja Lyyti

Kulttuurifestivaali Jyväskylän Kesän puheohjelma on toiminut merkittävänä herättelijänä jo kahdeksalla vuosikymmenellä. Nyt puheohjelmassa otetaan merkittävä hyppy valtakunnalliseen näkyvyyteen, kun keskustelut laajenevat seurattavaksi sekä suorana että tallenteina Yle Areenaan.

Empatia-teemaisessa puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä monilajisen empatian mahdollisuuksia, hoivan teknologisoitumisen vaaranpaikkoja sekä kurin merkitystä suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Festivaaliviikolla 3.–9. heinäkuuta on mahdollista osallistua myös tiede- ja taidemaailmoja yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella omia ajatuksia filosofien opastamana, tulla aktiivisen kuuntelun ammattilaiseksi sekä oppia, kuinka omalle takapihalle voi muodostaa niityn.

Pääsymaksuttoman puheohjelman tapahtumapaikkana Jyväskylässä toimii Alvar Aallon tärkeimpiin suunnittelukohteisiin kuuluva Jyväskylän yliopiston päärakennus. Paneelikeskustelujen vieraiksi saapuu vaikuttava joukko tutkijoita, päättäjiä, vaikuttajia, taiteilijoita ja muita asiantuntijoita. Puheohjelman toteuttavat Jyväskylän Kesän kanssa Jyväskylän yliopiston Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö JYU.Well sekä Opettajankoulutuslaitos.

Järjestyksessään 69. Jyväskylän Kesä -festivaali järjestetään 3.–9.7.2024. Monitaiteiseen ohjelmistoon kuuluu muun muassa teatteria, konsertteja, tanssia, elokuvia, keskusteluja, kursseja ja suureen suosioon noussut puistofestivaali Puistojuhlat. Festivaalilla vieraili viimeksi yli 33 000 kävijää.

Jyväskylän Kesän puheohjelma 2024

Avajaisseminaari: Ihmisyys tekoälyn maailmassa – miten tekoäly muuttaa ihmistä?

Keskiviikkona 3.7. kello 14
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali & Yle Areena
Seminaarin järjestävät Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja Keskisuomalainen Oyj.

Erittäin ajankohtaiseen aiheeseen johdattaa psykologian tohtori, aivotutkija Katri Saarikivi. Keskustelussa yritetään selvittää meille ihmisille parasta mahdollista tekoälyn käyttöohjetta.

Monilajinen paneelikeskustelu: empatian siivin kohti planetaarista hyvinvointia

Torstaina 4.7. kello 10
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali & Yle Areena

Eläytymällä toisten lajien kokemuksiin ihmisten hallitsemassa ympäristössä voisimme ehkä löytää konkreettisia tapoja edistää aitoa planetaarista ja toisten lajien tarpeet huomioivaa hyvinvointia. Tämän ohella on kuitenkin pohdittava, mitkä ovat eläytymiskykymme rajat ja vaaranpaikat.

Elonkirjoempatian etsintäpartio

Torstaina 4.7. kello 14
Ylistönrinteen lehdon luonnonsuojelualue (reitti kulkee luontopolulla eikä ole esteetön)

Elonkirjoempatian etsintäpartio on luonnonsuojelubiologin, ympäristöfilosofin ja taiteilijan vetämä metsäretki, jossa etsitään yleisiä ja harvinaisia lajeja, puhutaan niistä, kosketaan niihin, haistellaan niitä ja pohditaan, miten kaikki tämä muuttaa suhtautumista niihin.

Empatian vai kurin puutetta – mitä suomalainen kasvatus tarvitsee?

Perjantaina 5.7. kello 10
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali & Yle Areena

Suomalainen kasvatusmaisema on pullollaan erilaisia lentäviä lauseita, jotka nousevat keskusteluun erityisesti silloin, kun koulusta tai lasten ja nuorten toiminnasta kantautuu huonoja uutisia. Mitä lauseiden taakse kätkeytyy – sanahelinää, viisauksia vai suomalaisen mielenmaiseman karu todellisuus?

Kuuntelutreenit-työpaja

Perjantaina 5.7. kello 14
Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali

Treeneissä harjoitellaan erityisesti aktiivista kuuntelua ja opetellaan välttämään vuorovaikutuksen kompastuskiviä.

Jaloittele ajatuksiasi – filosofiset kävelyretket

Lauantaina 6.7. kello 9.30 ja sunnuntaina 7.6. kello 10
Mattilanniemi

Kävelyretkellä tutkitaan ja pohditaan empatiaa eri filosofisista näkökulmista ja perinteistä ammentaen. Kävelyretkellä voit vaihtaa ajatuksiasi toisten kävelijöiden kanssa tai mietiskellä rauhassa itsenäisesti.

Nurmikosta niityksi -talkoot

Lauantaina 6.7. ja sunnuntaina 7.7. kello 11
Mattilanniemen puisto, Jyväskylän yliopiston B- ja C-rakennusten pääty

Haluatko tehdä pienen teon luonnon monimuotoisuuden eteen ja oppia samalla, miten voisit omassa pihassasi muuttaa turhia nurmialueita monilajisiksi niittyalueiksi?

Hoivan empatia

Maanantaina 8.7. kello 10
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali & Yle Areena

Hyvän hoivan keskiössä on empatia, eli kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Mitä tapahtuu hoivan empatialle, kun hoivaan tulee yhä enemmän teknologiaa ja automatisaatiota?

Empatiavajetta vai silkkaa typeryyttä – miksi jarrutamme välttämätöntä kestävyysmurrosta?

Tiistaina 9.7. kello 10
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali & Yle Areena

Kestävyyskriisin ratkaisut eivät ole enää tiedon vähyydestä kiinni ja mitä pidempään odottelemme, sitä kalliimmaksi tarvittavat muutokset tulevat. Tässä paneelikeskustelussa pureudumme empatian rooliin kestävyysmurroksessa.

Empatia työelämän supervoimana

Tiistaina 9.7. kello 14
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali & Yle Areena

Empatia luo pohjaa työelämän inhimillisyydelle, yhteistyölle, hyvälle johtamiselle ja vuorovaikutukselle. Tässä ohjelmassa haetaan ratkaisuja siihen, miten työelämästä tehdään empatian voimin inhimillistä, ja avataan yhteisöllisyyden hyötyjä.

Tutustu puheohjelmaan ja asiantuntijavieraisiin osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

10.12.2024

Jyväskylän Kesän Puistojuhlilla Saimaa ja Reginan paluu

Jyväskylän Kesän pop- ja indiemusiikkiin keskittyvä puistofestari Puistojuhlat on julkistanut ensimmäisiä esiintyjiään. Heinäkuun alussa Jyväskylän Lounaispuistossa järjestettävä tapahtuma toteutuu jo kahdeksannen kerran. Yhtenä toivotuimmista yhtyeistä juhlapuiston lavan täyttää vihdoin Saimaa. Hurmoksellisena livebändinä tunnetun yhtyeen Vol.…