11.03.2011

Jyväskylän Kesässä neljä jyväskyläläislähtöistä tanssin kantaesitystä

Tulevana kesän Jyväskylän Kesässä nähtävät tanssiesitykset nyrjäyttävät näkökulman ja haastavat katsomaan elämää uudesta suunnasta.

Piilossa vai paljaana?

Jyväskylään viime syksynä perustettu nykytanssin ammattiryhmä Off/Balance tuo ensimmäisen teoksensa ”Kynnyksellä” Jyväskylän Kesään. Veli Lehtovaaran ja Mikko Hyvösen älykäs koreografia pelaa vahvoilla vastapareilla. Piilottamisen ja paljastamisen kautta liikekieli luo jännitteen, joka herättää tunteita hämmennyksestä huvittuneisuuteen. Neljä fyysistä ja karismaattista tanssijaa, minimalistinen visuaalisuus ja herkkä äänisuunnittelu sulautuvat kokonaisuudeksi, joka kuljettaa yleisön tutun ja tuntemattoman rajalle, uuden kynnykselle.

Molemmat koreografit ovat opiskelleet maineikkaassa brysseliläisellä opinahjossa P.A.R.T.S.issa. Lisäksi Lehtovaara on valittu vastikään Zodiakin house-koreografiksi vuosiksi 2011-2013. Esitys 16.7.

Dynaamista liikettä ja huumoria

Urban Movements Company johdattaa katsojan 50- ja 60-lukujen glamourin siivittämänä toiseen aikaan ja paikkaan housen, poppingin, waackingin ja vogueingin keinoin. Näyttävän tanssiteoksen koreografiasta vastaa moninkertainen hip hopin Suomen mestari ja New Yorkin tanssipiireissä mainetta niittänyt Sanaz Hassani. UMC on jyväskyläläisistä ammattitanssijoista koostuva katutanssiryhmä, joka työstää idearikkaita ja huumorilla höystettyjä tanssiteoksia niin taiteen ystäville kuin katsojille, joille tanssitaide on käsitteenä vieras. Esitys 15.7.

Kirveet iskeytyvät pölleihin

Kahden kantaesityksen ilta tuo hengenvaaran ja toivon. Kesässä nähtävä ”Hengenvaara – not for climbing” on jatkoa koreografi-esiintyjien, Laura Lehtisen ja Hannu Sompimäen ensimmäiselle duettoteokselle Sydänvaara, jota on kiitetty kekseliäästä liikekielestään ja raikkaasta ilmaisustaan. Teos voitti Kajaanin Uudet tanssit -koreografiakatselmuksen vuonna 2008. Hengenvaara on koreografien, lavastus-, valo- ja äänisuunnittelijan yhteisteos, joka kommentoi yhteiskunnan huippuunsa kohonnutta turvallisuusvarustelua.

Elämä on pelkoa, tyytymättömyyttä ja nautintoa. Sitä se on ainakin Panu Varstalan koreografiassa ”Toivo, jotain lyhyttä”, jossa ”kirveet iskeytyvät pölleihin ja kuoren sisältä paljastuu pieni vapaus.” Teos sisältää kolme sooloa toivosta, josta löytyvät komedia, tragedia ja sattuma. Esitys 13.7.

Kaikki esitykset nähdään Jyväskylän kaupunginteatterissa festivaaliviikolla.

Jyväskylän Kesä järjestetään 12.-17.7.2011.

Etusivu