28.03.2022

Jyväskylän Kesässä maailmanluokan sanatonta teatteritaidetta ja Suomen huippuja

Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmistossa nähdään tämän hetken kansainvälisesti kiinnostavinta sanatonta teatteria, kotimaisen huippuryhmän Circo Aereon kiitelty teos Hetki, 55 sekä luonnon monimuotoisuuden kriisiä tieteen ja esittävän taiteen keinoilla käsittelevä Vähin äänin. Lipunmyynti esityksiin alkaa perjantaina 1.4.

Jyväskylän Kesän 2022 suurin esittävän taiteen tapaus on ranskalaisen Compagnie D’autres Cordesin teos Forêt. Teos edustaa uudenlaista sanatonta teatteria, jossa tanssi, elektroninen livemusiikki, 3D-valot ja videoprojektio yhdistyvät kokonaistaideteokseksi. Forêt (suom. metsä) sukeltaa alitajuntaan ja marssittaa lavalle joukon ei-inhimillisiä olioita, kuten matoja ja mustan aukon. Teoksen synnyttämä kokemus on paitsi visuaalisesti vavahduttava, myös fyysinen, eräänlainen sensorinen ooppera.

– Festivaalillamme on merkittävä historia sanattoman teatterin maahantuojana. Kahden koronavuoden jälkeen olemme enemmän kuin innoissamme, kun saamme tuoda tuoreen, lajiaan uudistavan teoksen kaupunginteatterille. Ranskalainen vierailijaryhmämme edustaa tämän hetken kiinnostavimpia toimijoita koko teatterikentällä, festivaalijohtaja Kyösti Ylikulju kertoo.

Compagnie D’autres Cordes on erikoistunut digitaaliseen taiteeseen sekä audiovisuaalisiin ja liveperformansseihin. Kansainvälisesti arvostetuilla festivaaleilla kiertäneen ryhmän vierailu Jyväskylän Kesässä on samalla heidän ensimmäinen Suomen-esiintymisensä.

Teoksen ohjaaja Franck Vigroux on ranskalainen muusikko, säveltäjä ja mediataiteilija, joka on työskennellyt kansainvälisesti tunnustettujen muusikoiden, kuten Mika Vainion (Pan Sonic), Reinhold Friedlin, Elliott Sharpin, Joey Baronin, Zeena Parkinsin ja Ars Nova -instrumentaaliyhtyeen kanssa.

Viimeksi Jyväskylän Kesässä on nähty ulkomainen sanattoman teatterin vierailu vuonna 2017. Silloin festivaalilla esiintyi saksalainen naamioteatteriryhmä Familie Flöz.

Nykysirkuksen pioneeriryhmän kiitelty uutuusteos pohtii elämän hetkellisyyttä

Circo Aereo on Suomen ensimmäinen ja pisimpään toiminut nykysirkusryhmä, ja se on tehnyt suomalaista sirkustaidetta tunnetuksi maailmalla. Circo Aereon monitaiteellinen teos Hetki, 55 pohtii olemassaolon mysteeriä ja elämän hetkellisyyttä maalauksen, liikkeen ja fyysisen ilmaisun keinoin.

Sanna Silvennoisen ohjaamassa teoksessa toistensa työtä lavalla täydentävät ja kommentoivat koomikko-tanssija Johanna Keinänen, kuvataiteilija Eveliina Hämäläinen ja sirkustaiteilija Mika Kaski. Teos sai ensi-iltansa Ateneumissa marraskuussa 2021.

Circo Aereon taiteellisella työllä ja teoksilla on ollut keskeinen merkitys uuden sirkuksen kehityksessä itsenäiseksi taidemuodoksi Suomessa sekä suomalaisen sirkustaiteen kansainvälisessä läpimurrossa 2000-luvulla. Ryhmän monitaiteisia esityksiä on nähty tuhansia kertoja yli 40:ssä maassa viidellä eri mantereella, ja sille on myönnetty Suomi-palkinto vuonna 2009.

Rehellistä, ravistelevaa kerrontaa elonkirjon köyhtymisestä

Vähin äänin käsittelee luonnon monimuotoisuuskriisiä, maapallon historian kuudetta sukupuuttoaaltoa. Teoksessa esittävään taiteeseen yhdistyy akateeminen tieto, kun näyttämöllä kohtaavat luonnonsuojelubiologian dosentti, ammattitanssijat ja moderni kuoro. Laulu, liike ja luonnonsuojelubiologi Panu Halmeen puhe ravistavat, ilahduttavat, kauhistuttavat ja innoittavat.

Esitys on Jyväskylän yliopiston Katoava luonto -hankkeen, Tanssiryhmä Off/Balancen ja Jyväskylän kaupunginteatterin yhteistuotanto, joka toteutetaan yhteistyössä Ruamjai-kuoron kanssa. Konseptista ja koregrafiasta vastaa Satu Tuittila.

Missä ero tuntuu?

Irti Päästä Mistä on sirkustaiteilija Vesa Purokurun toinen fyysistä teatteria ja nukketeatteria yhdistelevä nonverbaalinen sooloteos. Teos käsittelee eroa: uudistumismatkaa syvän kehollisella tasolla, siellä missä rakkaus, suru, katkeruus ja pelko tuntuvat. Päähenkilö kohtaa teoksessa sekä muutoksessa olevan suhteen että itsensä. Matka on kivulias. Esityksen toinen päähenkilö on nukketaiteilija Elina Sarnon ilma-akrobatianukke.

Jyväskyläläisen sirkustailijan ja fyysisen teatterin moniosaajan Vesa Purokurun ensimmäinen monologi Veitsenterällä sai ensi-iltansa Jyväskylän Kesässä 2016. Teosta esitettiin yhteensä yli 40 kertaa, ja se vieraili muun muassa Uuden sirkuksen keskus Cirkon kausiohjelmassa.

Gotiikkaa ja komediaa La Kala -oopperan ohjelmistossa

Lisäksi Jyväskylän Kesän ohjelmistossa nähdään kaksi sumiaislaisen La Kalan oopperasovitusta: Gian Carlo Menottin komediallinen ooppera The Telephone – Puhelin sekä viime goottinen rakkaustarina Herttua Siniparran Linna.

Aiemmin Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmistosta on julkaistu esittävän taiteen, konsertin ja juhlien välimaastoon asettuva Kuplat-Juhlat. Rituaalinomaisessa, maagisessa tapahtumassa astutaan uuteen aikaan sekä henkisesti että fyysisesti. Jyväskylän Kesässä 2022 Kuplat-Juhlat koostuu koko päivän jatkuvasta esityksestä, jossa eri kohtaukset vaihtuvat lomittain. Kuplat-Juhlat alkaa päivällä koko perheen perhejuhlaosiona ja jatkuu iltamyöhään saakka enemmän aikuisille suunnattuna juhlana. Tapahtuman kokonaissuunnittelijoina toimivat äänisuunnittelija Tuomas Norvio ja koreografi Sari Palmgren. Jyväskylän Kesässä Kuplat-Juhlat toteutetaan yhteistyössä tanssiryhmä Off/Balancen kanssa.

Esittävän taiteen ohjelmisto Jyväskylän Kesässä

Hetki, 55
Torstaina 7.7. kello 17 ja 20, Jyväskylän kaupunginteatteri, pieni näyttämö
Liput: 32/28/22 €

Vähin äänin
Perjantaina 8.7. kello 17 ja 20, Jyväskylän kaupunginteatteri, pieni näyttämö
Liput: 32/28/22 €

Irti Päästä Mistä
Lauantaina 9.7. kello 16, Jyväskylän kaupunginteatteri, pieni näyttämö
Liput 32/28/22 €

Forêt
Sunnuntaina 10.7. kello 16, Jyväskylän kaupunginteatteri, suuri näyttämö
Liput: 38/36/26 €

La Kala: Herttua Siniparran Linna
Keskiviikkona 6.7. kello 17 ja perjantaina 8.7. kello 17, Wanha Woimala
Liput 32/28/22 €

La Kala: The Telephone – Puhelin
Lauantaina 9.7. kello 18 ja sunnuntaina 10.7. kello 18, Äänekosken valtuustosali
Liput 32/28/22 €

Lipunmyynti esityksiin alkaa perjantaina 1.4. Lippupisteen kanavissa. Liput Kuplat-Juhlat -esitykseen tulevat myyntiin myöhemmin.

Jyväskylän Kesä on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali, joka järjestetään tänä vuonna jo 67. kertaa 6.–12.7. Festivaalin vuosittain vaihtuva teema on tänä vuonna liike. Monitaidefestivaalin ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, esittävästä taiteesta, kuvataiteesta, koko perheen ohjelmasta sekä laadukkaasta puheohjelmasta. Tutustu Jyväskylän Kesän koko ohjelmistoon: www.jyvaskylankesa.fi.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

22.03.2023

Euroviisuvoittaja Salvador Sobral saapuu heinäkuussa Jyväskylän Kesä -festivaalille

Vuoden 2017 euroviisuvoittaja, portugalilainen jazz-laulaja ja lauluntekijä Salvador Sobral konsertoi Jyväskylän Kesä -festivaalilla heinäkuussa. Ensimmäisellä Suomen-vierailullaan vuonna 2019 Sobral esiintyi Jyväskylän Kesässä loppuunmyydylle katsomolle. Salvador Sobral on ylistetty tulkitsija, jonka musiikin ytimessä ovat jazz- ja…

Lue lisää

23.02.2023

Laulajalegenda Katri Helena juhlii 60-vuotista uraansa Jyväskylän Kesä -festivaalilla

Jyväskylän Kesän päätöskonsertissa heinäkuussa nähdään yksi maamme menestyneimmistä laulajista, Katri Helena. Konsertti on osa Katri Helenan 60-vuotisjuhlakiertuetta. Artisti konsertoi Jyväskylän Kesässä 11.7. Tessa Virta Orkesterin kanssa. Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 60 vuotta siitä, kun…

Lue lisää

19.01.2023

Jyväskylän Kesä: Puistojuhlissa 6.–7.7.2023 listaykkönen Sexmane ja 8 muuta huippunimeä

Pop- ja indiemusiikkiin keskittyvä puistofestari Puistojuhlat tuo Jyväskylän Lounaispuistoon kahden päivän verran kotimaisia huippuartisteja. Festivaali julkisti tänään kahdeksan artistia, yksi iso yllätys on luvassa helmikuun lopussa. Puistojuhlien torstaissa Antti Aution voimakkaat ja vilpittömät kappaleet kaipuusta…

Lue lisää