25.06.2014

Jyväskylän Kesässä ikäihmiset pääroolissa Mihin katosin? -teoksessa

Jyväskylän Kesässä nähtävässä teoksessa Mihin katosin? esiintyy yhteensä 15 jyväskyläläisissä hoivakodeissa asuvaa ikäihmistä. Teos esitetään lauantaina 12.7. ja sunnuntaina 13.7. Jyväskylän kaupunginkirjaston Minnansalissa. Ohjaaja Jaakko Nieminen uskoo osallistaviin taideprojekteihin, joissa tekijät saavat teatterista omakohtaisia kokemuksia.

Mihin katosin? -esitys kertoo ikäihmisten elämästä, ajatuksista ja tapahtumista, jotka ovat tärkeitä heille.

− Se on vanhuuden moninaisuutta, hetki todellisesta elämästä. Idea teokseen tuli osaksi oman historiani kautta. Olen ollut edesmenneiden isoäitini omaishoitaja, osallistunut isoisäni kanssa sotaveteraanikuntoutuksiin ja elänyt muutenkin hyvin läheltä hänen viimeisiä vuosiaan, Nieminen sanoo.

Hän kertoo viettäneensä kaksi kesää töissä vanhainkodissa Tukholmassa. Niemisen mukaan yleisemmin hoivakoteihin tehtävät esitykset ovat hetkellisiä viihdykkeitä, eivätkä juuri eroa esimerkiksi television katsomisesta.

− Omasta mielestäni yhteiskunnallisen taiteen tärkein aspekti on osallistavissa projekteissa, joiden kautta on mahdollista saada osallistujille omakohtaisia kokemuksia, Nieminen sanoo.

Hän kertoo, ettei projektissa mukana olevilla ikäihmisillä ole erityistä esiintymiskokemusta. Ajatus esiintymisestä on tuntunut jännittävältä, välillä jopa hieman pelottavalta.

− Emme kuitenkaan ole puhu esityksestä niinkään esityksenä, vaan ennemminkin tapahtumana, ja se on myös yksi esityksen tavoitteista. Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, on usein vielä valloillaan vanhanaikainen traditionaalinen ajatus, että esiintymisen pitäisi olla jotenkin nostettua ja se vaatii erityisiä taitoja. Tätä ajatusta ja kynnystä olemme pyrkineet poistamaan ja purkamaan mahdollisimman paljon.

Mihin katosin? -esityksessä nähdään yhteensä 15 ikäihmistä Korpilahden päiväkeskuksesta, Luhtisen päiväkeskuksesta (Palokka), Hoivakoti Hannalasta (Kinkomaa) ja Kortepohjan Päiväkeskuksesta (Akseli ja Elina -koti).


Jyväskylän Kesän tetteritarjonta

Jyväskylän Kesän (8.-13.7.) teatteritarjonta on tänä vuonna yhtälailla hauskaa ja vauhdikasta kuin koskettavaa ja intiimiä. Hillittömän iloisesta ja kevyestä menosta vastaavat teatteriklovnerian suuret tähdet BP Zoom, Mat Ricardo ja Thomas Monckton. Koskettavaa ja intiimiä teatteria tarjoaa Mihin katosin? -teos sekä Teatterikone, joka esittää yksityisten ihmisten tarinoita heidän omissa kodeissaan. Lisätietoa: www.jyvaskylankesa.fi