07.05.2021

Jyväskylän Kesän ympäristöteemaisessa ohjelmistossa kuullaan musiikkia tangosta avantgardeen, kokeillaan millaista on olla susi ja nähdään ikimetsä keskellä kaupunkia

Jyväskylän Kesää vietetään 7.–13.7. Jo 66. kertaa järjestettävän monitaidefestivaalin teema on tänä vuonna ympäristö. Festivaalin ohjelmassa ympäristöön syvennytään paitsi taiteen, myös tieteen keinoin. Jyväskylän Kesän ohjelmistojulkaisujen joukossa on musiikkia, esittäviä taiteita, elokuvia, puheohjelmaa sekä paljon pääsymaksutonta ohjelmaa.

Poikkeuksellisesta ajasta huolimatta Jyväskylän Kesän ohjelmisto toteutuu laajana ja monipuolisena.

– Vuosi sitten maailma pysähtyi, ja meidänkin tapahtumamme muutti muotoaan. Nyt jatkamme siitä, mihin jäimme, mutta samaan aikaan olemme käyneet läpi suuren uudistumisen. Tämän vuoden ohjelmistomme on sekä taiteellisesti huikea että teemasisältöjen kautta poikkeuksellisen merkittävä, kuvailee festivaalin toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Musiikkiohjelmassa matkataan Lapista Kiotoon ja Buenos Airesin kortteleihin

Tänä vuonna juhlitaan tangon uudistaja Astor Piazzollan 100-vuotisjuhlaa. Piazzolla kehitti perinteisen argentiinalaisen tangon pohjalta musiikkityylin, jota hän kutsui tango nuevoksi, uudeksi tangoksi. Se on taiturimainen sekoitus perinteisen tangon eksotiikkaa, romantiikkaa ja monia musiikkityylejä. Jyväskylän Kesässä Jyväskylä Sinfonia ja Henrik Sandås sukeltavat kapellimestari Emilia Hovingin johdolla syvälle ikonisen argentiinalaisen säveltäjän ja bandoneonistin sielunmaisemaan. Ohjelmassa on Sandåsin sinfonisia sovituksia mm. Piazzolan enkeli- ja paholaissarjoista.

Kotimaisen tangon tunnelmiin Kesässä vie Lehtojärven Hirvenpää. Väärä Raha -yhtyeestä tutun Jaakko Laitisen ja monien musiikkilajien parissa taituroineen haitarivirtuoosi Harri Kuusijärven yhtyeen esikoisalbumi noteerattiin Teosto-palkintoehdokkuudella vuonna 2020. Yhtye nimittää musiikkiaan “lopun aikojen populäärimusiikiksi”. Progressiivisen iskelmällisissä kappaleissa sukelletaan ekologisiin, metafyysisiin ja kosmologisiin mietteisiin.

Avantgardesäveltäjä ja musiikkiteoreetikko John Cage (1912–1992) lukeutuu 1900-luvun tunnetuimpiin musiikin kokeilijoihin. Jyväskylän Kesässä kuullaan Cagen teos Ryoanji (1985) UMUU-yhtyeen esittämänä. Ryoanji on Cagen tulkinta samannimisen Kiotossa sijaitsevan zenbuddhalaisen temppelin kivipuutarhasta, jossa vaalean soran ympäröimät viisitoista kiveä on sijoitettu huolella viiden, kolmen ja kahden ryhmiin. Kivien muodot piirtyvät esiin soolosoitinten glissandoissa, ja lyömäsoitinten toisteiset rytmit muistuttavat sorasta, joka haravoidaan samalla tavalla joka päivä.

UMUU-yhtyeen tulkitsemana kuullaan myös toisen 1900-luvun musiikillisen ajattelijan, outsider-säveltäjäksikin nimitetyn Christian Wolffin kokoelma Microexercises (2005). Wolffin musiikissa huomio kiinnittyy yhdessä soittamisen sosiaalisiin ja psykologisiin mekanismeihin ja prosesseihin. Teos on alkujaan syntynyt tilaustyönä New York Miniaturist Ensemblelle, joka esittää vain teoksia, joissa on sata säveltä tai vähemmän.

Esittävien taiteiden ohjelmistossa kohtaavat kaupunki ja luonto

Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmisto vie matkalle paitsi villiin luontoon myös ihmisen sisäisiin maailmoihin. Tanssitaiteilija Veli Lehtovaaran teos I K I | METSÄ törmäyttää kaupunkiympäristön ikivanhojen, luonnontilaisten aarniometsien kanssa. Lehtovaaran työryhmä tuo koreografiaa ja kuunnelmaa yhdistävän teoksen keskelle Forum-kauppakeskusta ja kutsuu katsojan pohtimaan, mitä luonnon monimuotoisuus meille ihmisinä tarkoittaa.

Kaupunkitila ja luonto kohtaavat myös Toisissa tiloissa -kollektiivin Susisafari-teoksessa. Kollektiivi pyrkii teoksissaan kosketuksiin ihmiselle vieraiden olemis- ja kokemusmuotojen kanssa. Yöllisessä, osallistavassa vaellusesityksessä osallistujat kohtaavat kaupungin villin, sosiaalisen pedon näkökulmasta – osana susilaumaa. Millaista on olla villi?

Adastra-teatterin Mental Expo -teoksessa katsotaan sisäänpäin: ihmismieltä, traumaa ja mielenterveyttä tutkitaan tanssin, akrobatian, liikeilmaisun ja sanattoman näyttelijäntyön keinoja käyttäen. Mental Expo on valittu elokuussa Monacossa järjestettävän Mondial du Théatre -festivaalin ohjelmistoon Suomen edustajana.

Pääsymaksuttomassa ohjelmassa puhetta, elokuvia, neulontaa ja näyttelyitä

Jyväskylän Kesässä on tänä vuonna runsaasti pääsymaksutonta ohjelmaa, jossa tunnelmoidaan elokuvan parissa, kuunnellaan radiota, neulotaan ja tutustutaan Alvar Aallon luontosuhteeseen.

Puistojuhlien etkoja vietetään Kulttuuritalo Villa Ranassa 22-Pistepirkkojen musiikkivideoiden merkeissä. Ohjelmisto koostuu ohjaaja ja videotaiteilija Mika Taanilan vuosina 1993–2001 ohjaamista Pistepirkko-musiikkivideoista. Paikan päällä keskustelemassa on Taanilan lisäksi 22-Pistepirkkojen Asko Keränen. Musiikkia on luvassa myös Jyväskylän Kesän leffapiknikillä. Tuttuun tapaan piknikillä nähdään musiikkielokuva, ja ennen illan elokuvanäytöstä nautitaan Villa Ranan puutarhan tunnelmasta dj-musiikin tahtiin. Elokuvaohjelmisto on toteutettu yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.

Alvar Aalto -luontoseminaarissa syvennytään Alvar Aallon puutarhasuunnitelmiin ja kulttuurimaisemiin sekä Jyväskylän urbaaniin lähiluontoon. Lisäksi tutustutaan kansallisiin kaupunkipuistoihin ja Päijänteen biosfääriin. Jyväskylän yliopiston WISDOM-yhteisön kanssa toteutettua ympäristöteemaista puheohjelmaa kuullaan koko festivaaliviikon ajan. Ympäristöteemoista keskustelemassa on eturivin asiantuntijoita ja päättäjiä. Ympäristökeskustelujen vieraat julkaistaan 14.5.

Varaslähtö Jyväskylän Kesään otetaan Radio Keskisuomalaisen taajudella jo festivaaliviikon tiistaina 6.7. Radio Jyväskylän Kesän päätoimittajana toimii viime vuodelta tuttuun tapaan jyväskyläläinen, palkittu kahdeksan naisen teatteriseurue Puskakollektiivi. Kolmipäiväisessä radio-ohjelmistossa kuullaan puhetta Kesästä ja ajankohtaisista aiheista, artistihaastatteluja sekä yllätyksiä radion ja teatterin välimaastosta. Ohjelmassa on myös Puistojuhlien etkot, joilla keskustellaan räppiin ja feministisiin näkökulmiin erikoistuneen musiikintutkija Inka Rantakallion kanssa sukupuolesta suomirap-skenessä.

Jyväskylän Kesän ja lankakauppa Titityyn yhdessä järjestämät Jyväskylän Kesän Neulefestarit pidetään tänä vuonna viidettä kertaa. Ohjelmassa on muuan muassa Koronaneuleiden tuuletusparaati, Neulebrunssi, Villapesuohjelman etäneulontaa ja neuletreffit, Suuri neuleilta sekä Lankamarkkinat. Entä miltä näyttää, kun neuloja astuu hevibändin saappaisiin? Tule ottamaan selvää Heavy Metal Knittingin maailmanmestaruuskisojen kisakatsomoon ja kannusta paras hevineuloja voittoon!

Festivaaliviikko on mainio aika tutustua myös Jyväskylän museoiden näyttelytarjontaan. Jyväskylän Kesän kävijät pääsevät veloituksetta Keski-Suomen museon, Suomen käsityön museon ja Jyväskylän taidemuseon näyttelyihin 7.–13.7. Edun saa näyttämällä festivaalilippua tai kuvaa ohjelmistosta museon lipunmyynnissä.

 

Tiedotteessa mainitut esitykset ja aiemmin julkistettu ohjelmisto:

Musiikki

  • Avajaiskonsertti: Timo Lassy, Teppo Mäkynen, Minttu Mustakallio. Ke 7.7. klo 18, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali.
  • Kaj Chydenius: Männikkömetsät. Su 11.7. klo 19, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali.
  • Vuokko Hovatta ja Aulikki Oksanen: Rakkaus, kointähti. Ma 12.7. klo 17, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali.
  • Jyväskylä Sinfonia: Tango del Ángel – Astor Piazzolla 100 v. Pe 9.7. klo 17, Taulumäen kirkko.
  • UMUU: John Cage – Ryoanji (1985). La 10.7. klo 19, Taulumäen kirkko.
  • Lehtojärven Hirvenpää. La 10.7. klo 20, Toivolan Vanha Piha.
  • UMUU: Christian Wolff – Microexercises (2005). Su 11.7. klo 11, Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali.
  • Puistojuhlat: 22-Pistepirkko, Gettomasa, Ruusut, Jesse Markin, Lauri Haav, Räjäyttäjät, Sofa, Stepa & Heimo Ilman Menneisyyttä, Muuan Mies. 8.–9.7., Lounaispuisto.

Esittävät taiteet

  • Toisissa tiloissa: Susisafari. La 10.7. klo 21, Kulttuuritalo Villa Rana.
  • I K I | METSÄ. Vapaa pääsy! Su 11.7. klo 13 ja 16. Kauppakeskus Forum, 2. kerros.
  • AdAstra-teatteri: Mental Expo. Ma 12.7. klo 18 ja 20, Jyväskylän kaupunginteatteri.

Pääsymaksuton ohjelma

  • Radio Jyväskylän Kesä. Ti 6.7. – to 8.7. klo 18–20, Radio Keskisuomalainen.
  • Jyväskylän Kesän Neulefestarit. To 8.7. – su 11.7, Toivolan vanha piha.
  • Puistojuhlien etkot: Mika Taanila & 22-Pistepirkko. To 8.7. klo 16, Kulttuuritalo Villa Rana.
  • Alvar Aalto -luontoseminaari – Vihreät paratiisit. Pe 9.7. klo 10–15, Jyväskylän yliopisto, Ruusupuisto.
  • Heavy Metal Knitting 2021 World Championship -kisakatsomo. Pe 9.7. klo 18.–19.30, Toivolan Vanha Piha.
  • Leffapiknik. Su 11.7. klo 20, Kulttuuritalo Villa Rana.

 

Liput esityksiin tulevat myyntiin lauantaina 8.5. Jyväskylän Kesän verkkokauppaan ja Lippupisteen toimipisteisiin.

Tutustu kaikkeen jo julkaistuun ohjelmistoon täällä: www.jyvaskylankesa.fi

Jyväskylän Kesän ohjelmisto täydentyy kevään ja alkukesän aikana. Ympäristöteemaisen puheohjelman vieraat julkaistaan 14.5. Lasten Kesän ohjelmisto täydentyy touko- ja kesäkuun aikana. Radio Jyväskylän Kesän ohjelmisto julkaistaan kesäkuussa.

Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja huolehdimme siitä, että Jyväskylän Kesän tapahtumiin osallistuminen on turvallista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varaudumme rajoittamaan esitysten kävijämääriä ja varmistamaan turvavälit, siirtämään esityksiä tarvittaessa väljempiin tiloihin tai ulos sekä järjestämään tapahtumia osin tai kokonaan etätoteutuksina. Ajantasaiset tiedot esityksistä löytyvät verkkosivuiltamme www.jyvaskylankesa.fi.

Jyväskylän Kesä on pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali, joka järjestetään tänä vuonna jo 66. kertaa. Monitaidefestivaalin ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, esittävästä taiteesta, kursseista ja työpajoista, kuvataiteesta, koko perheen ohjelmasta sekä laajasta ympäristöteemaisesta puheohjelmasta.