05.06.2014

Jyväskylän Kesän vetonaulana klovnerian megatähdet

Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesässä 9.−12.7.2014 nähdään klovnerian ja komedian kansainväliset mestarit: BP Zoom, Thomas Monckton ja Mat Ricardo.

Naurettavan hauska besserwisser ja toivoton hupsu

Festivaalin vetonaulana on ranskalaiskaksikko Bernie Collins ja Philippe Martz eli BP Zoom. Teatteriklovnerian tähdet esittävät teoksen Parhaista Parhaat, johon on koottu mestarien herkullisimmat esitykset 20 vuoden tiiviin lavatyöskentelyn ajalta. Useita alan palkintoja voittaneet mestarit ovat herättäneet hysteriaa taituruudellaan ja hauskuudellaan ympäri maailmaa.

− Alansa megatähtiä on yritetty saada esiintymään Jyväskylän Kesään jo monen vuoden ajan, ja tällä kertaa oli onnea matkassa, toiminnanjohtaja Tanja Rasi sanoo.

−  Tiedustellessa herrojen mahdollisuutta osallistua festivaaliin tänä kesänä, olivat he juuri saaneet tiedon eurooppalaisen festivaalin peruuntumisesta ja sen myötä vapautuneista keikkapäivistään. Nämä muutamat kesän vapaapäivät osuvat juuri Jyväskylän Kesän viikolle, ja niinpä herrat esiintyvät Kaupunginteatterissa kahtena iltana 11.–12.7. Edellisen kerran BP Zoom esiintyi Helsingissä vuonna 2007.

Arvostelut pelkkää ylistystä

Kevät-talvella Suomessa ihastuttanut, uusiseelantilainen Thomas Monckton esittää Jyväskylän Kesässä teoksen The Pianist. Esityksen on ohjannut ja suunnitellut Sanna Silvennoinen Circo Aereosta.

− Näin Thomasin ensimmäisen kerran esiintymässä vuonna 2008, ja hän teki heti vaikutuksen omalaatuisella olemuksellaan, klovneriataidoillaan ja ilmeikkyydellään, Silvennoinen sanoo.

Hän ehdotti Thomasille yhteistyötä; Thomas tekisi sooloteoksen yhdessä Circo Aereon taiteellisen tiimin kanssa ja Silvennoinen toimisi ohjaajana.

− Thomas oli lapsena sanonut vanhemmilleen haluavansa joskus tehdä esityksen, jossa heidän pianonsa hajoaa palasiksi. Minusta ajatus oli loistava. Ehdotin, että soitin olisi flyygeli ja Thomas pianisti. The Pianist oli syntynyt, Silvennoinen kertoo.

Esityksestä nähtiin lyhyt pätkä Hämeenlinnan taiteiden yössä ennen ensi-iltaa.

− Yleisö hullaantui ja kaikki esitykset Hämeenlinnassa olivat loppuunmyytyjä jo ennen lokakuista ensi-iltaa. Teos on sen jälkeen kiertänyt loistavalla menestyksellä Suomessa. Kiertueita on ollut jo kaksi myös Uudessa-Seelannissa, jossa kaikki esitykset ovat olleet täynnä ja arvostelut ylistäviä. Jyväskylän Kesän jälkeen esitys matkaa suoraan Italiaan, Silvennoinen sanoo.

Showman pitää otteessaan

Kuinka monta vuotta vie tulla alan mestariksi? Tokkopa tähän on vastausta, mutta komedia- ja varieteetaitaja Mat Ricardo harjoitteli taikurina ja jönglöörinä esiintymistä niin ahkerasti 30 vuotta, että päätyi esiintymään Britannian kuninkaallisillekin ja on voittanut uransa varrella useita alan palkintoja. Ricardo saapuu ensimmäisen kerran Suomeen ja tarjoaa ennennäkemättömän shown – Showman.

Lisätietoa: www.jyvaskylankesa.fi