04.05.2023

Jyväskylän Kesän puheohjelman aiheina kestävä tulevaisuus ja vaihtoehtoiset elämisen tavat

Puheohjelmassa tarkastellaan tutkijoiden johdolla vaihtoehtoisia elämisen tapoja, kestävämmän tulevaisuuden mahdollisuuksia sekä yhteiskunnan muutoksen avaimia. Festivaaliviikon aikana voi myös lähteä filosofiselle kävelyretkelle, tehdä meemejä tai tarttua lapioon ja kääntää kampuksen nurmikkoa kaupunkiniityksi.

Toivo-teemaisen festivaaliviikon paneelikeskusteluissa 5.–11.7. käsitellään yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoja, biotaloutta, nuorisoa, vaihtoehtoisia elämäntapoja ja planetaarista hyvinvointia. Vieraiksi saapuu vaikuttava joukko tutkijoita, päättäjiä, vaikuttajia, taiteilijoita ja muita asiantuntijoita. Puheohjelman toteuttavat Jyväskylän Kesän kanssa Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.WISDOM ja hyvinvoinnin tutkimuksen yhteisö JYU.WELL.

Hahmotelmia vaihtoehtoisista tulevaisuuksista

Ilmasto- ja ympäristökriisit pakottavat meidät muuttamaan elämäntapaamme. Festivaaliviikon paneelikeskusteluissa tarkastellaan vaihtoehtoisia elämisen ja ajattelun tapoja, joita tarvitsemme, jotta muutos on mahdollinen.

Toivon tabut – toisenlaisen elämisen mahdollisuuksista -keskustelussa käsitellään niukkuuteen ja työttömyyteen liittyviä tabuja. Keskustelemassa ovat Omavaraopiston perustaja Maria Dorff ja kirkon kriitikkona tunnettu entinen pappi Kai Sadinmaa. Planetaarinen hyvinvointi -keskustelussa pohditaan, miten voisimme käsittää hyvinvoinnin uudella tavalla niin, että siihen sisältyisi myös luonnon hyvinvoinnin arvostus. Keskustelemassa ovat mm. kestävään hyvinvointiin erikoistunut professori Arto O. Salonen ja nuorten ilmastodelegaatti Hanna Höijer.

Entä millaisia tulevaisuuskuvia heijastamme lapsiin ja nuoriin? Tulevaisuuden toivot -paneelissa tarkastellaan sitä, kuinka meidän tulisi korjata suhtautumistamme ja luottamustamme nuorisoon. Mukana keskustelemassa tutkijoiden kanssa on lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen.

Muusikot toivon äärellä -keskustelussa luonnonsuojelubiologian yliopistonlehtori Panu Halmeen vieraiksi saapuvat muusikot Ringa Manner ja Ossi Valpio. Tilaisuudessa he käsittelevät taiteen ja musiikin roolia eko- ja ilmastokriisien keskellä. Manner tunnetaan esimerkiksi Ruusut-yhtyeestä, ja Valpio on aktiivinen vaikuttaja Jyväskylän kulttuurikentällä.

Ratkaisuja aikamme ongelmiin

Muutoksen tekijät -keskustelussa tarkastelun kohteena ovat monimutkaiset yhteiskunnalliset ongelmat, kuten krooniset sairaudet, ympäristöuhat ja sosiaaliset ongelmat. Miten tällaisia monista tekijöistä muodostuvia ongelmia voidaan ratkaista? Muiden vaikuttajien kanssa keskustelemassa on presidentti Tarja Halonen, joka tunnetaan ihmisoikeus- ja tasa-arvotyöstään.

Keskustelu biotaloudesta käy kuumana, eikä suotta: tarvitsemme biotaloutta kestävyyskriisin ratkaisemiseen. Biotalous ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Päijänne Foorumi: Visio kestävästä biotaloudesta -paneelissa keskustellaan siitä, millaista vastuullinen biotalous on ja mikä on yritysten rooli kestävyysmurroksessa. Mukana keskustelemassa ovat MTK:n elinvoimajohtaja Päivi Nerg ja Suomen yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen.

Työpajoissa meemittelyä ja elämäntapamuutoksia

Festivaaliviikolla on erinomainen tilaisuus aloittaa pieni tai suuri elämäntapamuutos. Minun muutokseni -työpajassa on tarjolla tutkimukseen pohjaavia vinkkejä esimerkiksi suolistomikrobiston hyvinvointiin, vuorovaikutustaitojen kehittämiseen sekä oman aivotoiminnan virkistämiseen. Meemit toivon työkaluina -työpajassa puolestaan syvennytään meemeihin julkisen keskustelun välineinä ja päästään myös itse tekemään meemejä.

Haluatko tehdä konkreettisen teon lähiluonnon monimuotoisuuden eteen? Niittytalkoissa muutetaan viime vuosien tapaan pala kampuksen nurmialuetta kaupunkiniityksi. Filosofisilla kävelyretkillä taas filosofoidaan toivon hengessä tutkijoiden johdolla.

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy. Ruusupuiston keskustelutilaisuuksia voi seurata sekä paikan päällä että suoratoistona Jyväskylän Kesän verkkosivuilla. Puheohjelma sopii jokaiselle aiheista kiinnostuneille, eikä ennakkotietoja tarvita.

Jyväskylän Kesän puheohjelma 2023

Avajaisseminaari: Koulutus 2.0. – kasvattajat opinsaunassa

Keskiviikkona 5.7. kello 14
L304, Jyväskylän yliopiston Liikunta-rakennus & stream
Seminaarin järjestävät Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja Keskisuomalainen Oyj. Avajaisseminaarissa juhlitaan Jyväskylän yliopiston 160-vuotista historiaa.

Planetaarinen hyvinvointi

Torstaina 6.7. kello 14
Ruusupuisto & stream
Keskustelemassa professori Arto O. Salonen, kuluttajuuden merkityksiin erikoistunut uskontotieteilijä Mikko Kurenlahti ja Suomen nuorten ilmastodelegaatti Hanna Höijer. Puheenjohtajana reilun kestävyysmurroksen ja planetaarisen hyvinvoinnin tutkija Teea Kortetmäki.

Muusikot toivon äärellä

Perjantaina 7.7. kello 14
Ruusupuisto & stream
Vieraina muusikot Ringa Manner ja Ossi Valpio. Keskustelua isännöi luonnonsuojelubiologian yliopistonlehtori Panu Halme.

Tulevaisuuden toivot

Lauantaina 8.7. kello 12
Ruusupuisto & stream
Aiheesta keskustelevat lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen, väitöskirjatutkija Antti Alanko sekä pappi ja yhteiskuntatieteiden tohtori Kirsi Pohjola. Keskustelua johtaa kasvatustieteiden vanhempi yliopistonlehtori Matti Rautiainen.

Päijänne Foorumi: Visio kestävästä biotaloudesta

Sunnuntaina 9.7. kello 12
Ruusupuisto & stream
Puheenjohtajana toimii yliopistonlehtori Marileena Mäkelä Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulusta. Keskustelemassa professori Teppo Hujala Itä-Suomen yliopistosta, elinvoimajohtaja Päivi Nerg MTK:stä, Suomen yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen sekä tutkija Susanna Myllylä Maaseudun sivistysliitosta.

Muutoksen tekijät

Maanantaina 10.7. kello 14
Ruusupuisto & stream
Keskustelemassa ovat presidentti Tarja Halonen, kansanterveystieteen professori Pilvikki Absetz Tampereen yliopistosta, MIELI ry:n yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Kujala ja nuorten luontodelegaatti Elo Vanhanen. Keskustelua johtaa professori Taru Lintunen.

Toivon tabut – Toisenlaisen elämisen mahdollisuuksista

Tiistaina 11.7. kello 14
Ruusupuisto & stream
Keskustelemassa Omavaraopiston perustaja Maria Dorff, protestantti Kai Sadinmaa ja filosofi Antti Salminen. Puhetta johtaa väitöskirjatutkija Liia-Maria Raippalinna.

Toivosta toimintaan – yritykset kestävän tulevaisuuden tekijöinä

Keskiviikkona 5.7. kello 16
Ruusupuisto
Kesto 2 h

Jaloittele ajatuksiasi – filosofiset kävelyretket

Keskiviikkona 5.7 kello 18, lauantaina 8.7. kello 11, sunnuntaina 9.7. kello 10 ja tiistaina 11.7. kello 12.30

Nurmikosta niityksi -talkoot

Lauantaina 8.7. ja sunnuntaina 9.7. kello 11–15
Mattilanniemen puisto, Jyväskylän yliopiston B- ja C-rakennusten pääty

Meemit toivon työkaluna -työpaja

Lauantaina 8.7. kello 14.30
Ruusupuisto
Kesto 2 tuntia

Minun muutokseni -työpaja

Maanantaina 10.7. kello 10
Ruusupuisto
Kesto 2 tuntia

Tutustu puheohjelmaan ja asiantuntijavieraisiin osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi.

Jyväskylän Kesä on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali. Järjestyksessään 68. Jyväskylän Kesä järjestetään 5.–11.7.2023. Toivo-teemaisen festivaaliviikon monitaiteiseen ohjelmistoon kuuluu mm. teatteria, konsertteja, sirkusta, tanssia, elokuvia, keskusteluja, kursseja ja puistofestivaali Puistojuhlat. Vuonna 2022 Jyväskylän kaupungin yleisötapahtumapalkinnolla palkitulla festivaalilla kävi viimeksi yli 30 000 kävijää.

Festivaalin sivuille

Lisää aiheesta

14.05.2024

Jyväskylän Kesässä puhutaan empatiasta – Keskustelijoiden joukossa Katri Saarikivi, Oras Tynkkynen ja Lyyti

Kulttuurifestivaali Jyväskylän Kesän puheohjelma on toiminut merkittävänä herättelijänä jo kahdeksalla vuosikymmenellä. Nyt puheohjelmassa otetaan merkittävä hyppy valtakunnalliseen näkyvyyteen, kun keskustelut laajenevat seurattavaksi sekä suorana että tallenteina Yle Areenaan. Empatia-teemaisessa puheohjelmassa käsitellään asiantuntijoiden siivittämänä monilajisen empatian…

16.04.2024

Hector esiintyy Jyväskylän Kesässä

Jyväskylän Kesän päätöskonsertissa 9. heinäkuuta nähdään yksi merkittävimmistä suomalaisista lauluntekijöistä, kun Paviljongin Encore-lavalle nousee Hector yhdessä His Powerband -yhtyeensä kanssa. Kyseessä on taiteilijan ensimmäinen vierailu Jyväskylän Kesä -festivaalilla, joka täyttää tänä vuonna 69 vuotta. Nostalgia…

16.02.2024

Jyväskylän Kesän empatian vuodet avaavat Yona ja Jyväskylä Sinfonia

Jyväskylän Kesän teemana on vuonna 2024 empatia. Festivaali avataan vahvasti jyväskyläläisin voimin, kun Paviljongin uunituoreelle Encore-lavalle nousevat Yona ja Jyväskylä Sinfonia. Ainutlaatuisen konsertin johtaa kapellimestari Taavi Oramo. Yonan viimeisin albumijulkaisu, Uni johon herään, palkittiin viime vuonna Kriitikoiden valinta -Emmalla ja…