15.02.2011

Jyväskylän Kesän konserteissa musiikkia neljältä vuosisadalta

Jyväskylän Kesän konsertit tarjoavat kuusi hyvin erilaista lähestymistapaa; mukana on muun muassa kantaesitys, vanhojen kirkkoaarioiden helmiä, ennen kuulematon sovitus Sibeliuksen Finlandiasta ja Stravinskin Kevätuhri miimisesti.

”Niitylle minä sinut veisin” on säveltäjä Toni Edelmannin ja Tommy Tabermannin yhdessä alullepanema produktio. Jyväskylän Kesässä kantaesityksensä saavan teoksen esiintyjäkaartiin lausujaksi oli lupautunut myös Tabermann, mutta hänen äkillinen poismenonsa heinäkuussa 2010 muutti suunnitelmat. Edelmann vei sävellystyönsä loppuun Tabermannin toiveiden mukaisesti. Runojen pohjalta sävelletyt laulut tulkitsee ansioitunut pitkänlinjan työpari Susanna Haavisto ja Eija Ahvo.

”Yö meren rannalla” esittelee aivan uuden näkökulman suomalaisiin
soitinsävellyksiin. Sopraano Johanna Rusanen-Kartanon laulamana kuullaan mm. sellaiset instrumentaaliklassikot kuin Sibeliuksen Valse Triste, Merikannon Kesäillan idylli ja Järnefeltin Kehtolaulu. Sanoituksista vastaavat eturivin runoilijat Marja-Leena Mikkola, Ilpo Tiihonen, Anna-Mari Kaskinen ja Aulikki Oksanen. Jean Sibeliuksen perikunta on poikkeuksellisesti myöntänyt sovitusluvan Finlandialle, joka kuullaan konsertissa ensimmäistä kertaa pianotrion esittämänä.

Jyväskylän Kesän Päätöskonsertissa kansanmusiikin ammattilaisyhtye Tallari ja Kaustisen Hääkuoro johdattavat kuulijat perinnemusiikin äärelle. Konsertissa kuullaan muun muassa kaustislaisten kansansäveltäjien Kreeta Haapasalon ja Konsta Jylhän sävellyksiä.

Lisäksi konserttisarjassa kuullaan kirkkomusiikin helmiä kiitetyimmän urkutaiteilijamme Kalevi Kiviniemen ja tenori Hannu Jurmun esittämänä. Ranskalaisten konserttipianistien Ursula von Lerberin ja Christian Erbslöhin konsertissa esitetään mm. Igor Stravinskyn Kevätuhri solistinaan miimikko Guerassim Dichiliev. Konserttitarjonnan kruunaa jo aikaisemmin julkistettu avajaiskonsertti, jossa Jyväskylä Sinfoniaa johtaa Eri Klas. Solistina soittaa 10. Sibelius -viulukilpailun voittaja Nikita Boriso-Glebsky.

Juväskylän Kesä järjestetään 12.-17.7.2011.

Etusivu