27.02.2020
Jyväskylän Kesän konserteissa luontoa, jazzia ja Arvo Pärtin suurteos
Juhlavuottaan viettävä Jyväskylän Kesä on julkistanut konserttiohjelmistoaan. Heinäkuun ensimmäisenä päivänä alkavalla festivaalilla on mukana useita ainutlaatuisia esityksiä aikamme merkittävimmiltä tekijöiltä. Ohjelmisto vie yleisön syvälle festivaalin vuoden 2020 ympäristöteemaan.
”Monitaidefestivaalina meillä on velvollisuus nostaa taiteen ja kulttuurin roolia ympäristö- ja ilmastokeskustelussa. Tapahtumaviikkomme taiteellinen ohjelmisto kiertyy vahvasti yhteen myöhemmin julkistettavan puheohjelmistomme kanssa. Jyväskylän Kesässä on koettavissa poikkeuksellinen, kokonaisvaltainen sukellus luonto- ja ympäristökeskustelun ytimeen.” kuvailee toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju
Festivaaliviikon avaa ainutlaatuinen monitaiteinen konsertti, joka pohjaa saksofonisti Timo Lassyn ja rumpali Teppo Mäkysen musiikille sekä näyttelijä Minttu Mustakallion tulkitsemille ympäristöaiheisille teksteille. Timo Lassy ja Teppo Mäkynen tunnetaan uuden suomalaisen jazz-sukupolven johtohahmoina. Minttu Mustakallio on Jussi- ja Venla-palkittu näyttelijä, joka työskentelee teatteri-, tv- ja elokuva-alan eturivissä.
Maailman tunnetuimpiin nykysäveltäjiin kuuluva Arvo Pärt täyttää syksyllä 85 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi Helsingin kamarikuoro esittää hänen suurteoksensa Passio laulusolisteille, viidelle soittajalle ja kuorolle. Vuonna 1982 kantaesitetty teos kuuluu Pärtin tintinnabuli-tyylin merkkipaaluihin. Teoksen laajuuden vuoksi sitä esitetään suhteellisen harvoin. Helsingin kamarikuoron tuotanto saa ensiesityksensä Jyväskylän Kesässä.
Uusrahvaanomaisen Jatsiorkesterin kvartetti on melkoisen legendaarinen: yhtyeen muodostavat M. A. Numminen, Pedro Hietanen, Jani Uhlenius ja Pekka Sarmanto. Orkesteri perustettiin vuonna 1969 M. A. Nummisen ja Jani Uhleniuksen toimesta, ja se on ollut aktiivinen siitä saakka. Nykyään yhtye esiintyy vain harvakseltaan. “En muista, milloin koko yhtyeeni olisi ollut Jyväskylässä”, sanoo Numminen. Myös konsertin sisältö on koottu varta vasten Jyväskylän Kesää varten. Ympäristövuoden kunniaksi mukana on ympäristöaiheisia kappaleita, ja sivutaanpa konsertissa M. A. Nummisen ja Jyväskylän Kesän pitkää yhteistä historiaakin.
Festivaalisunnuntain konsertissa kuullaan 80-vuotisjuhlaansa viettävän Kaj Chydeniuksen luonto- ja ympäristöaiheisia lauluja. Chydeniuksen varta vasten Jyväskylän Kesälle rakentama kokonaisuus johdattaa matkalle läpi muuttuvien aikojen. Vaikka Kaj Chydenius on jo vuosikymmenten ajan rakentanut konserttinsa erityisten teemojen ympärille, on ympäristöaiheisiin lauluihin pohjaava kokonaisuus hänen ensimmäisensä. Solisteina konsertissa koetaan Kai Hyttinen, Minja Koski, Tatu Siivonen ja Aurora Manninen.
Aulikki Oksanen on kaikkien tuntema kirjailija, runoilija, kuvataiteilija, laulaja, lauluntekijä ja jopa filmitähti. 75-vuotisjuhlansa kunniaksi hän saapuu Jyväskylän Kesään ystävänsä Vuokko Hovatan kanssa. Konsertissa Oksasen runoutta kuullaan sekä Hovatan esittämänä että runoilijan itsensä lausumana. Konsertti sisältää Vuokko Hovatalle sävellettyä musiikkia myös Kerkko Koskiselta, Tuure Kilpeläiseltä ja Kaj Chydeniukselta.
Ehkä Suomen merkittävin jazz-pianisti Iiro Rantala on luonut lukuisten projektiensa ohessa myös kansainvälisesti menestyksekkään soolouran. Heittäytyvä, nerokas ja kunnianhimoinen jazzin edistäjä on aina ylittänyt genrerajat naureskellen. Niin hän tekee myös uudessa My Finnish Calendar -teoksessaan, joka kuullaan Jyväskylässä nyt ensimmäistä kertaa. Uusiin sävellyksiinsä Rantala on saanut tällä kertaa innoituksensa Vivaldin tavoin vuodenajoista, joita Suomessa on tyypillisesti ainakin neljä. Rantala soittaa esityksessä läpi koko suomalaisen kalenterivuoden, kaikki 12 kuukautta.
Konsertit järjestetään Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasalissa ja Taulumäen kirkossa. Tarkemmat aikataulut ja lippujen hinnat löytyvät Jyväskylän Kesän nettisivuilta. Lipunmyynti alkaa maanantaina 2.3. kello 14.
Lisätietoa monitaidefestivaali Jyväskylän Kesästä (1.–7.7.2020):
http://jyvaskylankesa.fi
Jyväskylän Kesä 65 vuotta
Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja juhlavuoden teemana on ympäristö. Vuonna 1955 syntynyt festivaali nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan tärkeimpien kesätapahtumien joukkoon. Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Vuonna 2020 tehdään tilannekatsaus ja tarkastellaan, mitkä asiat ovat muuttuneet, ja mitkä keskustelut ovat ennallaan.