10.07.2025

Jyväskylän Kesän juhlavuosi tarjosi monipuolisia elämyksiä sivistyksen silmin

Tiistaina päättynyt kulttuurifestivaali Jyväskylän Kesä järjestettiin niin laajana, että kävijälaskenta on vielä kesken. Ensimmäisten arvioiden mukaan kävijämäärä on kuitenkin lähellä viime vuosien lukuja. 70-vuotista taivaltaan juhlistavan festivaalin tapahtumaviikolla pysähdyttiin tunteiden, oivallusten ja elämysten äärelle monitaiteellisen tapahtumakattauksen parissa.

Jyväskylän Kesän teemana on kuluvana vuonna ollut sivistys. Monelle inspiroivaa ja oivaltavaa olikin se, miten laajasti sivistystä voidaan käsitellä, mistä kaikkialta sitä voidaan löytää, ja miten eri tavoin sivistys meihin vaikuttaakaan. Teema väritti festivaaliviikolla koko tiede- ja taideohjelmien kavalkadia aina puheohjelmasta Puistojuhliin.

“Olemme oppineet teemojen ohjelmoinnin viikolle niin, että saamme syvennettyä puhetta taiteella ja toisin päin. Tuntuu, että juhlavuotemme kunnioitti menneitä sukupolvia ja tekijöitä siinä, miten tämä festivaalimainen täyteläisyys toteutui.

Vanhoista lehtiartikkeleista löytyi 70-vuotisnäyttelyämme kasatessa vuosikymmeniä vanha sitaatti ‘Jyväskylän Kesässä sataa aina’, ja tällä kertaa tämä heitto osui kohdalleen vain ennusteissa. Puistojuhlien myyntiin vaikuttivat merkittävästi uhkakuvat myrskystä. Yleisö tekee yleensä päätöksen saapumisesta etukäteen, ja yhdet kauneimmista kesäilloista jäivät Lounaispuistossa jossain määrin jälkeen kävijätavoitteistamme. Sisällöllisesti koko viikko oli huikea, ja etenkin useimmat sisäilmatapahtumat vetivät väkeä hienosti.” kommentoi festivaalijohtaja Kyösti Ylikulju festivaaliviikkoa.

Festivaalin historiaa esittelevä laaja 70-vuotisnäyttely on tutustuttavissa Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteellä 13. elokuuta saakka.

Lumoavien musiikkiesitysten äärellä

Festivaaliviikko avattiin suurien tunteiden kera, kun Paviljongin Encore-salin täytti Jyväskylän Kesän ja Jyväskylä Sinfonian yhteisjuhlakonsertti. Ainutlaatuisessa konsertissa solistina ja kapellimestarina nähtiin kansainvälisesti arvostettu pianisti Olli Mustonen. Konsertissa kuultiin muun muassa 90-vuotisjuhlaansa viettävän Aulis Sallisen uusi teos Varjoista laulujen varhain. Niin ikään 70 vuotta täyttävä Jyväskylä Sinfonia juhlisti kanssamme vuosikymmenten ajan jatkunutta kulttuuria, taidetta, sivistystä ja yhteistyötä. Lumoava yhteiskonsertti ei jättänyt kuulijaansa kylmäksi – salissa oli haltioitunut ja taianomainen tunnelma, joka jatkui läpi illan.

Tunteikkaita hetkiä koettiin myös sunnuntaina, kun jazzyhtye Ricky-Tick Big Band, säveltäjä-jazzmuusikko Valtteri Laurell Pöyhönen sekä soul-artisti Emilia Sisco kertoivat musiikin keinoin tarinaa metsänhenki Tapiosta. Tummanpuhuva Helsinki Noir Suite – Searching for Tapio oli koskettava ja ajankohtainen kokonaisuus, jossa käsiteltiin nykyihmisten suhdetta luontoon. Tämän lisäksi festivaalikävijät pääsivät tunnelmoimaan Stevie Wonderin ikivihreiden kappaleiden ääressä, kun mukaansatempaavat Emma Balbatsu, Antti Kleemola ja Lasse Hirven Wonder tulkitsivat legendaarisia kappaleita Stevie Wonder 75v -tribuutissa.

Pop-, rap- ja indiemusiikkiin keskittyvä Puistojuhlat on vakiinnuttanut paikkansa osana Suomen festarikesää, ja se keräsi jälleen noin 3 500 ihmistä ympäri maan monipuolisen ohjelmistonsa äärelle. Puistojuhlilla nähtiin tuttuun tapaan laaja kattaus erilaisia artisteja: torstaina tunnelmoitiin kesäilloista ja hypittiin rap-musiikin tahtiin, kun mukana olivat Orvokki, Ville Leinonen & Valumo, good boys, Saimaa ja Regina. Perjantaina festarikansan tunnelmasta huolehtivat energistä lavaenergiaa huokuvat pop- ja rap-artistit: esiintymässä olivat Shakkii, Senya, JätkäJätkät, Joalin, Paperi T ja Ege Zulu. Puistojuhlilla iloa huokuva tunnelma oli käsinkosketeltava, ja festarikävijät olivat artistien lisäksi innoissaan myös festivaalin hulvattomasta oheistoiminnasta.

Tiistai-iltana festivaaliviikon kruunasi arvostettu, mukaansatempaavasta esiintymisestään tunnettu laulaja-näyttelijä Arja Saijonmaa. Ainutlaatuinen päätöskonsertti oli Jyväskylän Kesän tilaama kokonaisuus, joka oli kokonaan Saijonmaan käsialaa esityksen käsikirjoitusta ja yhtyeen kokoamista myöten. Konsertin punaisena lankana toimi Jyväskylän Kesän vuoden 2025 teema sivistys, sekä festivaalin 70-vuotinen historia. Maailmantilaa koskettavasti kommentoineesta konsertissaan Saijonmaa kertoi omia muistojaan värikkään uransa varrelta: onhan hän ollut mukana Jyväskylän Kesän ohjelmistossakin jo vuonna 1970.

Läpi festivaaliviikon ohjelmaa oli ympäri kaupungin niin laajasti, että koko kaupunki täyttyi kesäisestä kulttuuritunnelmasta. Yhdeksi festivaalin uudeksi keskittymäksi muodostui Toivolan vanhan pihan ja Vanhan pappilan alue, jossa järjestettiin niin konsertteja, standupia kuin kesäteatteriakin. Toivolassa Lasse Hirven seurassa nähtiin muun muassa Voice of Finland -kilpailussa yleisön ja katsojat hurmannut Oliver Hurrell sekä Paleface. Festivaaliviikolla avattu Toivolan kesäteatterin Peppi Pitkätossu -kausi on vasta alullaan, joten osaan ohjelmasta on mahdollista päästä mukaan vielä myöhemminkin.

Monitaiteellisuus kukoisti festivaaliviikolla

Jyväskylän Kesässä nähtiin monipuolisten konserttien ja keikkojen lisäksi myös laajasti muun muassa teatteria, monologeja, oopperaa ja runoesityksiä. Festivaaliviikon aikana päästiinkin esimerkiksi sukeltamaan Veijo Rönkkösen ja Siiri Angerkosken elämiin monologien muodossa, yllättymään La Kalan esittämän Rita ja kaksi siippaa -oopperan suhdekoukeroista, sekä tunnelmoimaan Edith Södergranin koskettavien runojen parissa. Lisäksi kävijät pääsivät pureutumaan koulun nykytilanteeseen laajaa tunteiden kirjoa herättävässä Koulun tila – vielä kerran! -näytöksessä Anna-Mari Laulumaan käsikirjoittamana ja esittämänä. Tapahtumaa riitti reilusti myös koko perheelle: Mäki-Matin perhepuistossa nähtiin muun muassa erilaisia teatteri- ja musiikkiesityksiä, rytmiteltiin sambapajassa ja maalattiin Oikokatu värikkääksi taideteokseksi yhdessä kävijöiden kanssa. Oikokadun maalauksen yhteydessä järjestettiin myös näyttely maalauksen yli 40-vuotisesta perinteestä.

Monitaiteellisuuden lisäksi myös tiede on vahvasti osana Jyväskylän Kesää. Tämän vuoden puheohjelmassa sivistystä käsiteltiinkin muun muassa keskustelukulttuurin, kulutuksen ja polarisoitumisen kautta. Lisäksi festivaalikävijät pääsivät osallistumaan muun muassa perinteisiin Nurmikosta niityksi -talkoisiin sekä filosofisiin kävelyretkiin luonnon helmassa. Kaikki tämän vuoden paneelikeskustelut ovat katsottavissa vuoden ajan Jyväskylän Kesän ja Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Keskustelu sivistyksestä jatkuu sekä festivaalin yhteydessä julkaistun Sivistyksen vuoksi -kirjan että eri medioissa ilmestyneiden mielipidekirjoitusten kautta.

Festivaaliviikon aikana Jyväskylän Kesän kävijöillä oli tuttuun tapaan vapaa pääsy erilaisiin museoihin, taidenäyttelyihin ja -tapahtumiin. Museoita ja gallerioita oli tänä vuonna mukana huomattavasti aiempaa enemmän, uutuutena muun muassa Alosten taiteilijaperheen juuri avaama Jyväskylän nyky- ja valotaiteen keskus Pykälistössä. Monitaiteellisuus onkin asia, jota Jyväskylän Kesä haluaa vaalia jatkossakin – onhan se rikkaus, jota ei kannata pitää itsestäänselvyytenä.

Festivaalin sivuille