19.03.2014

Jyväskylän Kesän 2014 ohjelma täydentyy

Monitaiteisen Jyväskylän Kesän ohjelma täydentyy neljällä teatteriesityksellä, seitsemällä Telttakonsertilla ja neljällä muulla konsertilla. Ulkomaisen teatterivieraiden ohjelmistoja yhdistää ilo, nauru ja huikea taituruus sekä kansainväliset kunnianosoitukset ja palkinnot.  Teltan kaksi kansainvälistä vierasta ovat portugalilainen Melech Mechaya ja nigerialainen Etran Finatawa.  Jukka Perkon, Avara-yhtyeen ja näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin konsertti Tummilla seinillä kirkkaat ikkunat on uutuusteos.  

Ranskalaiset pitkänlinjan klovni-miimikot Bernie Collins ja Philippe Martz eli BPZoom on esiintynyt maailmanlaajuisesti jo 30 vuoden ajan. Legendaarinen duo on pitkän yhteistyön aikana saanut useita kansainvälisiä palkintoja sekä yleisöltä erityiskiitokset kieli- ja kulttuurirajat ylittävästä sanattomasta huippuluokan teatteri-klovneriasta. Ensi kertaa Jyväskylän Kesässä vieraileva duo tuo lavalle parivaljakon kaikkien teosten parhaat palat.

Edinburghin Fringessä yleisönsä viime kesänä valloittanut brittiläinen taikuri-jonglööri Mat Ricardo on varieteen kuningas. Hän hauskuttaa yleisöä mainioilla jutuillaan tehden näennäisesti helppoja  taika- ja silmänkääntötemppuja, ja luo vaivihkaa henkeäsalpaavaa jännitystä. Uusi-seelantilainen Thomas Monckton on huipputaitava sirkustaiteilija. The Pianist on palkitun tekijän uusin loistavat arviot saanut teos. Hauskassa ja kekseliäässä esityksessä yleisö kohtaa epäsovinnaisen diivan ei ehkä siinä ihan parhaassa konsertissaan.

Hepreankielinen nimi Melech Mechaya (POR) tarkoittaa juhlien kuninkaita.  Mustalaismusiikkia ja klezmeriä sekoittavan yhtyeen konsertit ovatkin kuin päätymätön fiesta jossa yleisö nauraa, laulaa, tanssii ja on osa vastustamatonta performanssia. Sahelin savanneilta saapuva nomadiyhtye Etran Finatawa (Nigeria) soittaa aavikkobluesia, joka ammentaa muusikoiden tuaregi- ja wodaabe-heimotaustasta.

Tummilla seinillä kirkkaat ikkunat -konsertti on kuin kirkas vesi, joka valuu kuulijan ylle ja puhdistaa tunteet ja ajatukset. Antti Hyryn tekstit saavat meditatiivisen ulottuvuuden näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin tulkitsemana ja Perko ja Avara-yhtyeen kera esitettyinä.

Jyväskylän Kesässä esiintyvät myös näyttelijä Satu Paavola, Herd ja Aili Ikonen, Kimmo Pohjonen ja Saana Pohjonen, Dumari & Spuget, Maarit ja Sami Hurmerinta Yhtye, Leena Pyylampi Trio, Laura Pyrrö, Eeva Oksala, Tessa Virta Trio, Nicke ja Raakel Lignell sekä sukelletaan Muskan, Seppo Tammilehdon ja Steeplesin myötä 60- ja 70-luvun pop/rock -nostalgiaan.  Joulukuussa julkistettiin Lauluyhtye Rajattomien, viulistiveljesten Jaakko ja Pekka Kuusiston Kaksi astetta -konsertti sekä tähtitanssija Minna Tervamäen ja Kimmo Pohjosen Bright Shadow.

Loput Jyväskylän Kesän pääohjelmasta julkaistaan huhtikuussa.

Jyväskylän Kesä 8. – 13.7.2014

www.jyvaskylankesa.fi