19.03.2012

Jyväskylän Kesän 10.-15.7. pääohjelma on valmistunut

Kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesän monipuolisessa kattauksessa yhdistyvät kiitellyt kotimaiset, puhutut paikalliset ja kovat kansainväliset esiintyjät. Esiintymislavoilla nähdään nuoria ja tuoreita kokoonpanoja mutta toisaalta juhlitaan myös merkkivuosia ja iän tuomaa kokemusta.

Suomalaisen flamencotaivaan tuorein kansainvälinen teos Flamenco x3 on suuri kunnianosoitus suomalaiselle flamencolle. Teoksessa tanssivat Pohjoismaiden johtaviin flamencotulkkeihin lukeutuvat Emilia Aho ja Katja Lundén. Livemusiikista vastaa viisimiehinen espanjalainen huippukokoonpano. Koreografiat ovat maailmankuulujen Rafaela Carrascon ja Manuel Liñanin käsialaa. Sekä musiikin sävellys että koreografia ovat syntyneet mittatilaustyönä Aholle ja Lundénille. Teos kantaesitettiin vuosi sitten Savoy-teatterissa.

Uutta sirkusta Kesän ohjelmassa edustavat jyväskyläläisen Cirkus Uusi Maailman kantaesitys Kerrostalo ja Sirkus Aikamoisen teos Aisti. Kerrostalo rakennetaan nykysirkuksen, parkourin, musiikin, valon ja tanssin ennakkoluulottomana fuusiona. Sirkus Aikamoinen on valittu Suomesta nuorten sirkusammattilaisten eurooppalaiseen -kehitysohjelmaan (Jeunes Talents Cirque Europe).

Teltassa avajais-iltana esiintyvä The Northern Governors on uusi kotimaisen rytmimusiikin superkokoonpano. Ultralahjakas funkjazz-yhtye on lyhyen olemassaolonsa aikana ehtinyt jo paljon, ja jyväskyläläislähtöisen Jorma Kalevi Louhivuoren johtaman bändin soittajiston luetteleminen on kuin lukisi suomalaisen jazzin Kuka kukin on -listaa.

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva energinen Violons Barbares (Mongolia, Bulgaria, Ranska) on musiikillisesti ainutlaatuisen omaperäinen kokoonpano. Maidensa kansanmusiikkia villisti hevosenpääviululla, gadulkalla ja lyömäsoittimilla esittävän yhtyeen soiton kruunaa mongolialainen kurkkulaulu.

UMO Jazz Orchestra solisteinaan soulin eturivin suomalaistulkit Sami Saari, Janna Hurmerinta, Heini Ikonen ja Antti Kleemola tarjoilevat täyslaidallisen 24 Grammy-palkintoa voittaneen ja kymmeniä hittibiisejä säveltäneen ikonin Stevie Wonderin parhaimmistoa.

Jyväskylän Kesässä esiintyvät myös Pekka Kuusisto ja Janne Rättyä, Anna-Mari Kähärä ja Susanna Haavisto, Paleface ja Räjähtävä Nyrkki, defundensemble yhdessä M.A. Nummisen kanssa, Liljan Loisto, stand up -koomikot kesäkiertueella, Puhti Duo, Eva & Manu sekä Soul Valpio Band ja Payback Massive Orchestra.

Paikallisväriä festivaaliin tuovat mm. Cirkus Uusi Maailman kantaesitys ”Kerrostalo”, 20 -vuotta täyttävä Dixie Harlem yhdessä Lauluyhtye Take Awayn kanssa sekä jyväskyläläislähtöiset Eeva Louhivuori, Heini Ikonen, Jorma Kalevi Louhivuori ja Osmo Ikonen.

Aikaisemmin on jo julkaistu Avajaiskonsertin esiintyjät Helsingin Barokkiorkesteri ja Nathalie Stutzmann (Ranska), Naamioteatteri Kulunka (Espanja), The New Rope String Band (Iso-Britannia), Club For Five, Alamaailman Vasarat, Soila Sariolan ja Lealiisa Kivikarin Maria sytyttää tulen rannalle, Esa Ruuttusen ja sellotrion Matkavirsiä-konsertti, Maija Hapuojan Suudelmin suljetut kirjeet -konsertti sekä jyväskyläläisen rockin 50-vuotista taipaletta juhlistava Pop n’ roll.

Jyväskylän Kesän lastenohjelma ja maksuton ”Mitä noi tekee?!” -ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Etusivu