20.02.2019

Jyväskylän Kesään mestarillista klovneriaa, tragikomiikkaa ja jännitystä

Vuoden 2019 Jyväskylän Kesän ensimmäiset teatterijulkistukset ovat kaksi loistavaa sooloteosta. Torstaina 4.7. nähdään näyttelijä-miimikko Marc Gassot’n tähdittämä “Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show”. Lauantaina 6.7. klovneriaan ja fyysiseen teatteriin erikoistunut näyttelijä-ohjaaja Taina Mäki-Iso esittää sooloteoksen “MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas”.

Marc Gassot’n tähdittämä “Lion – The Weird And Magical Abracadabra Circus Show” nähdään Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä torstaina 4.7. klo 19. Teos on hauska, taidokas ja hiukan häiriintynyt esitys jännityksestä ja pelosta. Esitys sallii puhdistavan naurun pelon hetkellä ja luo tilaa vahingonilon ja jännityksen tunteille. Sen on ohjannut suomalaisen nykysirkuksen pioneeri Sanna Silvennoinen. Vuoden 2016 Jyväskylän Kesässä Gassot hämmästytti ja ravisteli yleisöä aikuisille suunnatulla Dark Side of the Mime -teoksella.

Teos kunnioittaa perinteistä sirkusta maustaen sitä virtuoosimaisella mimiikalla ja kauhuelokuvista tutulla splätterillä. Klovneriaa, taikuutta ja miimistä eläintenkesytystä sisältävän teoksen katsojina viihtyvät niin nuoret kuin aikuiset. Liput tulevat myyntiin keskiviikkona 20.2.

Loistavana klovnina tunnetun Taina Mäki-Ison sooloteos “MEDEIA: Klovnin raivonhallintaopas” pohjaa klassiseen kreikkalaiseen myyttiin omat lapsensa kostoksi tappavasta naisesta. Esityksessä Klovni Martta saa tämän huikean roolin esitettäväkseen, mutta häntä kauhistuttavat tarinan julmuudet. Miten ihmeessä kertoa kaikki karmeudet? Klovnin ihmettelevä asenne mahdollistaa rankkojen ja vaikeidenkin asioiden käsittelyn lämpimällä huumorilla.

Esitys pohjaa työpajoihin, joissa 3–6 -luokkalaiset tutkivat teatterileikein kohtaamista ja erityisesti raivon tunnetta. Lopputuloksena on kauheaa tragediaa, mutta myös vapauttavaa naurua. Nuorille ja aikuisille soveltuva esitys nähdään festivaalilla lauantaina 6.7. Lipunmyynnin käynnistymisestä tiedotetaan myöhemmin.

Taina Mäki-Iso on myös suosittu klovnerian opettaja. Hän pitää Jyväskylän Kesässä kaksipäiväisen klovneriakurssin vuorovaikutuksesta yleisön kanssa. Kurssin yksityiskohdista tiedotetaan myöhemmin.

Lisää festivaalin teatteri-, tanssi- ja sirkusohjelmaa julkistetaan maaliskuussa.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 3.–9.7.2019. Ohjelmisto koostuu mm. kevyestä ja klassisesta musiikista, teatterista, koko perheen ohjelmasta sekä puheohjelmasta.