05.06.2020

Jyväskylän Kesä: Kesän ainoa ulkoilmafestivaali? Puistojuhlien esiintyjinä Jesse Markin, Räjäyttäjät ja The Hearing, juontajina Kalevi Suopursu ja Jaakko Laitinen

Jyväskylän Kesä -monitaidefestivaalin Puistojuhlat toteutuvat 4.7. yhden päivän striimifestivaalina, jota pystyy seuraamaan sekä etänä että liveyleisönä paikan päällä Jyväskylän Lounaispuistossa. Täysin uusi kiinnitys Jyväskylän Kesän ohjelmistossa on huippupianisti Olli Mustonen. Lisäksi nähdään Iiro Rantalan poikkeustilasta inspiroitunut uusi teos. Lippuja yleisötapahtumiin myydään rajattu määrä.

Puistojuhlissa esiintyvät Jesse Markin, Räjäyttäjät ja The Hearing, ja keikkojen lisäksi livelähetyksessä nähdään artistien haastatteluja. Lähetyksen juontavat Kalevi Suopursu ja Jaakko Laitinen.

– Jyväskylän Kesä on yksi harvoista tänä kesänä järjestettävistä festivaaleista, ja sen sisällä toteutettavat Puistojuhlat ehkä kesän ainoa ulkoilmafestari. Haluamme tukea kulttuurikenttää järjestämällä jotain ihan uutta, ja olemme aivan innoissamme siitä, mitä olemme saamassa aikaan. Puistojuhlien striimattavasta kokonaisuudesta tehdään huolella ohjattu ja juonnettu show. Tämä on iso harppaus festivaalillemme, ja tulee varmasti laajentamaan myös tulevien vuosien toteutuksia, iloitsee Jyväskylän Kesän toiminnanjohtaja Kyösti Ylikulju.

Täysin uusi artistilisäys Jyväskylän Kesässä on huippupianisti Olli Mustonen. Mustonen tunnetaan Beethoven-tulkinnoistaan, ja niitä kuullaan myös Kesässä: Mustonen esittää sarjan Beethovenin pianosonaatteja. Neljän Taulumäen kirkossa kuultavan sonaatin joukossa on vuonna 1799 valmistunut pianosonaatti c-molli op. 13, lisänimeltään “Pateettinen” (”Pahétique”), joka esittelee Beethovenin romanttisen mollityylin. Tänä vuonna tulee kuluneeksi 250 vuotta Beethovenin syntymästä.

Iiro Rantala tuo My Finnish Calendar -teoksensa lisäksi Jyväskylään uuden, yhdessä Lotta Kuusiston kanssa muotoutuneen Sävel ja Sanat -teoksen. Taiteilijaparin poikkeustilan aikana syntyneessä esityksessä Kuusiston lausumat Eeva Kilven ja muiden huippurunoilijoiden tekstit yhdistyvät Rantalan omiin sävellyksiin ja maailmanluokan klassikoihin.

Tänä vuonna 65 vuotta täyttävä Jyväskylän Kesä on Suomen vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kulttuurifestivaali. Juhlavuoden avaa radio-ohjelmisto Radio Keskisuomalaisen taajuudella. Kolmena arki-iltana 1.–3.7. sukelletaan festivaalin historiaan ja kuullaan ympäristöaiheista ohjelmaa. Asiantuntijavieraiksi saapuvat muiden muassa ympäristöahdistusta tutkinut Helsingin yliopiston dosentti Panu Pihkala ja Sitran hiilineutraali kiertotalous -teema-alueen johtaja Mari Pantsar. Ympäristöaiheinen ohjelmisto toteutetaan yhteistyössä Jyväskylän yliopiston JYU.WISDOM-resurssiviisausyhteisön kanssa.

Yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan turvallisuudesta yleisötapahtumissa huolehditaan erityisjärjestelyin esimerkiksi yleisökapasiteettia rajoittamalla ja turvavälein.

Liput Puistojuhliin ja muihin konsertteihin tulevat myyntiin maanantaina 8.6. klo 14. Festivaalin ohjelmisto täydentyy tulevien viikkojen aikana. Osa Jyväskylän Kesän aiemmin julkaistuista konserteista on siirretty syksyyn ja ensi vuoteen. Syyskauden ohjelmistoon on luvassa myös täysin uusia julkistuksia vielä kesän aikana.

 

Jyväskylän Kesä 1.-7.7.2020

  • Radio Jyväskylän Kesä 1.–3.7.
  • Olli Mustonen: Beethovenin pianosonaatit “Pateettinen” – 1.7. klo 19 ja 2.7. klo 19, Taulumäen kirkko
  • Iiro Rantala & Lotta Kuusisto: Sävel ja Sanat, 3.7. klo 19, Taulumäen kirkko
  • Puistojuhlat livestream 4.7. – Jesse Markin, Räjäyttäjät, The Hearing
  • Iiro Rantala: My Finnish Calendar – 5.7. klo 15, Korpilahden kirkko
  • Teatterikone: Aalto Kylässä, ke 1.7. klo 17, to 2.7. klo 17, ma 6.7. klo 13 & ti 7.7. klo 13

www.jyvaskylankesa.fi