10.02.2020

Jyväskylän Kesä palaa yhteiskunnallisen keskustelun suunnannäyttäjäksi – festivaalin puheohjelmassa etsitään ratkaisuja aikamme polttavimpiin ympäristökysymyksiin

Onko talouskasvusta irtautuminen mahdollista? Kenellä pitäisi olla vastuu ympäristöhaittojen hyvittämisestä? Ratkeaako ilmastoahdistus puhumalla? Esimerkiksi näihin polttaviin ympäristökysymyksiin etsitään ratkaisuja Jyväskylän Kesän puheohjelmassa, kun festivaali ottaa takaisin paikkansa ympäristökeskustelun edelläkävijänä.

Osana ympäristöteemavuottaan Jyväskylän Kesä järjestää laajuudessaan ainutlaatuisen ympäristökeskustelujen kokonaisuuden. Festivaaliviikon aikana syvennytään muun muassa ekologiseen jälleenrakennukseen, ympäristöahdistukseen ja ekologiseen kompensaatioon. Ongelmia ratkomaan kutsutaan Suomen rautaisimmat asiantuntijat, ja keskustelu perustuu akateemiseen tutkimustietoon.

Jyväskylän Kesä toteuttaa puheohjelman yhteistyössä Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö WISDOMin kanssa. WISDOM on avoin, monitieteinen tutkijayhteisö, joka kokoaa kestävyydestä ja vastuullisuudesta kiinnostuneet tutkijat yli tiedekuntarajojen hautomaan ajatuksia ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta keskeisistä kysymyksistä. Samalla WISDOM luo mahdollisuuksia tutkijoiden ja muun yhteiskunnan avoimeen dialogiin.

– Ihmiskunnan kestämätön kulutus on lopetettava ja luonnonvarojen tuhlailevaan ylikäyttöön perustuva talousjärjestelmä muutettava. Nykyinen yhteiskunta- ja talousjärjestelmä on rakennettu ajattelematta maapallon asettamia kasvun rajoja. Jyväskylän Kesässä järjestämme tilaa sille, että muutos voi alkaa, sanoo WISDOMin johtaja ja ekologian professori Janne Kotiaho.

Tärkeimmät ympäristökeskustelut jälleen Jyväskylässä

Jyväskylän Kesä täyttää tänä vuonna 65 vuotta, ja juhlavuoden teema on ympäristö. Vuonna 1955 syntynyt festivaali nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan tärkeimpien kesätapahtumien joukkoon.

Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Nämä festivaalit toimivat pohjana monille suurille mullistuksille jopa kansainvälisesti ja uudistivat sekä asenteita että lainsäädäntöä. Tänä vuonna puheohjelma nostetaan takaisin festivaalin keskiöön. Laaja puheohjelma limittyy sulavasti taiteelliseen ohjelmistoon, ja ympäristöteemaan pääsee syventymään monipuolisesti sekä tieteen että taiteen keinoin.

Puheohjelman vieraat ja aikataulu julkaistaan kevään aikana.

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesä järjestetään 1.–7.7.2020. Festivaalin ohjelmistossa on puheohjelman lisäksi konsertteja, teatteria, tanssia, puistojuhlintaa, elokuvia, klubeja ja sanataidetta.

www.jyvaskylankesa.fi