12.12.2013

Jyväskylän Kesä julkaisi ensimmäiset esiintyjänsä

Lauluyhtye Rajaton ja viulistiveljekset Jaakko ja Pekka Kuusisto ottavat varaslähdön Jyväskylän Kesään 10.4. yllätyksellisellä konsertilla Kaksi astetta. Säkenöivä kaksikko, tähtitanssija Minna Tervamäki ja haitaristi Kimmo Pohjonen, avaa festivaalin 8.7. pysäyttävällä teoksellaan Bright Shadow.

Kun viulistiveljekset Jaakko ja Pekka Kuusisto esiintyivät vuonna 2011 Rajattoman vierailevina solisteina Canberran musiikkifestivaalilla Australiassa, syntyi ajatus kokonaisen yhteisen konserttiohjelmiston tekemisestä. Idea on nyt edennyt toteuttamisvaiheeseensa ja Kaksi astetta saa kantaesityksensä maaliskuussa, jonka jälkeen se kuullaan myös Jyväskylän Kesän ennakkokonserttina huhtikuussa.

Luvassa on tekijöidensä näköinen konsertti: musiikin ovat säveltäneet ja sovittaneet esiintyjät itse. Kokoonpanon yhteenlaskettu musiikillinen osaaminen on hämmästyttävän laaja-alainen, joten instrumentaatio laajenee kuudesta lauluäänestä ja kahdesta viulusta ennalta arvaamattomiin suuntiin. Laulujen sanoitukset ovat maamme eturivin tekstintekijöiden Paula Vesalan, Jarkko Martikaisen, Paavo Westerbergin ja Juha Itkosen käsialaa, ja esityksen ohjaa Minna Vainikainen.

Kaikkia mukanaolijoita koskettavaksi teemaksi, ja sitä kautta esityksen punaiseksi langaksi, nousi huoli ihmisen toiminnasta johtuvasta ilmastonmuutoksesta. Nimi Kaksi astetta viittaa optimistisimpiin arvioihin maapallon keskilämpötilan noususta vuoteen 2100 mennessä. Nimivalinnallaan artistit haluavat korostaa nimenomaan optimismin merkitystä – tarkoitus on herättää kuulijoissa ajatuksia omasta suhteestaan ilmastonmuutokseen ja mahdollisuuksistaan vaikuttaa sen hillitsemiseen.

Tanssija-koreaografi Minna Tervamäen ja haitaristi Kimmo Pohjosen yhteistyö alkoi Kansallisoopperan lavalta vuonna 2011. Kaksikon säkenöivän ensikohtaamisen jälkeen oli selvää, että tämä harvinaislaatuinen yhteistyö saa jatkoa. Keväällä 2013 kantaesityksensä saanut teos Bright Shadow peilaa kahden vahvan, mutta samalla herkän taiteilijan vastavoimia. Visuaalisesti näyttävän teoksen keskiössä on voiman löytyminen harmoniasta.

Tähtitanssija Minna Tervamäen menestyksekäs ura on koostunut kaikista tärkeimpien klassikkobalettien päärooleista ja yhteistyöstä mielenkiintoisimpien nykykoreografien kanssa. Hän on esiintynyt gaalakonserteissa sekä vierailunäytöksissä kotimaassa ja ulkomailla. Viime vuosina Tervamäki on toiminut aktiivisesti myös koreografina. Kimmo Pohjosen huikea kansainvälinen suosio pohjautuu hänen kykyynsä ennakkoluulottomasti ja rohkeasti irrottautua kaikesta tavanomaisesta ja tutusta. Pohjonen on uransa aikana esiintynyt yli viidelläsadalla kansainvälisellä festivaalilla ja maailman arvostetuimmissa konserttitaloissa. Bright Shadow –teos yhdistää kaksi karismaattista suomalaista taiteilijaa.

www.jyvaskylankesa.fi

59. kaupunkifestivaali Jyväskylän Kesä 8.-13.7.2014