20.03.2015

Jyväskylän Kesä juhlii 60-vuotista taivaltaan

Jyväskylän Kesä on Pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kansainvälinen festivaali.

Se on kulttuurin uusien tuulien tuoja. Maailmanluokan bändit ja sanaton teatteri ovat vuosien kuluessa muodostuneet jo Jyväskylän Kesän tavaramerkiksi. Monipuolinen kattaus sisältää musiikin ja teatterin lisäksi yleisölle maksutonta ohjelmaa sekä kursseja ja koulutusta lapsille ja aikuisille. Tänä vuonna kansainvälisiä esiintyjiä on neljästä eri maasta. Festivaali kestää kuusi päivää ja kuusi yötä ja se järjestetään heinäkuun toisella viikolla 7.-12.7.2015.

Kesän Teltassa soi kurkkulaulu ja maailmanmusiikki

Maanläheistä ja meditatiivista musiikkia tuo Jyväskylän Kesään yksi maailman tunnetuimmista kurkkulauluryhmistä Huun-Huur-Tu (Mongolia/Tuva). Frank Zappan ja Kronos Quartetin kanssa levyttänyt ryhmä yhdistää musiikissaan folkkia ja moderneja tyylisuuntia.

Toinen kansainvälinen musiikkinimi Kesässä on ensimmäistä kertaa Suomeen saapuva maltalainen maailmanmusiikkiyhtye Tribali, energinen live-bändi, jonka musiikissa kuuluvat rock, reggae, ska ja blues ja soitinvalikoimasta löytyvät muun muassa sitar, didgeridoo, morchunga ja huuliharppu.

Kesässä 2013 esiintynyt The New Rope String Band (UK) tarjoutui viimeisellä maailmankiertueellaan myös Jyväskylään. Konsertti yhdistää vauhdikasta folkmusiikkia slapstickiin ja hulvattomaan brittihuumoriin.

Sanattoman teatterin ennennäkemättömät

Juhlavuoden kunniaksi Jyväskylän Kesässä nähdään kolme Suomessa ennennäkemätöntä sanattoman teatterin ryhmää. Yksi brittiläisen naamioteatterin huipuista on Vamos Theatren visuaalisesti taitava ja häpeilemättömän hauska esitys Finding Joy, jossa sukupolvet kohtaavat konkreettisesti, kun teini-ikäinen Danny ryöstää 80-vuotiaan muistisairaan isoäitinsä.

Legendaarisessa Slava Polunin Snow Showssa jo 20 vuotta kiertänyt Chris Lynam (UK) tuo Kesään koskettavan ja humoristisen tarinan vanhenevan klovnin elämästä. The Timesin mukaan Lynam on taituruudessaan aivan omaa luokkaansa.

Trygve Wakenshawin (NZ) striptease sisääntulo kiteyttää koko hänen sanattoman teatterin esityksensä. Wakenshaw on kuin muovailuvahaa omassa animaatiomaailmassaan. Hassunoutoa hahmoa katsoessaan ymmärtää, että elämä on ensin kuin tragedia ja muuttuu sitten farssiksi.

Juhlavuosia ja uusia aluevaltauksia

Juhlavuosia on muillakin: UMO täyttää 40 vuotta ja Club For Five viettää 15-vuotisjuhliaan. Sen kunniaksi kuullaan Mononen ja Kärki – erilainen tangokonsertti UMO ja Club For Fiven yhteistuotantona. Unto Monosen (85 v) ja Toivo Kärjen (100 v) ikivihreiden kekseliäissä sovituksissa kohtalokas tango yhdistyy elokuvamusiikkiin, jazziin, discoon ja rockiin.

Iiro Rantalan ja Jukka Perkon It Takes Two to Tango! avaa aivan omanlaisensa tangomaailman. Tämän meritoituneen duon ensimmäinen yhteinen levy julkaistaan huhtikuussa.

Suomen Mahalia Jacksoniksi tituleerattua Johanna Förstiltä kuullaan huikea kattaus gospelia ja soulia Jyväskylän kaupunginkirkossa. Bändissä soittavat Mikko Helevä, Ville Herrala ja Abdissa ”Mamba” Assefa.

Come Back -keikka ja nostalgiaa

Jyväskyläisbändi Souldiers: Johanna Försti, Anna Dantshev, Piia Eriksson-Rossi sekä 7-henkinen orkesteri ovat valmistaneet Juhlaspesiaalin 60-kymppiselle Kesälle.

Festivaaliteltassa maljan Kesälle nostavat Aili, Heini ja Tuuli Ikonen tarjoavat siskosynergiaa lavan täydeltä. Monipuolinen konserttikattaus pitää sisällään jazzia, kansanmusiikkia, soulia ja poppia.

 

Aiemmin festivaalin ohjelmistosta on julkistettu Jyväskylän Kesä 60. vuotta – Avajaisjuhlakonsertti Korpilahden kirkossa 7.7., jossa Jyväskylän Sinfoniaa johtaa Ville Matvejeff ja konsertin solistina on Johanna Rusanen.

 

Lipunmyynti esityksiin alkaa perjantaina 20.3.2015 lippu.fi

Tarkempi ohjelma julkaistaan ja päivitetään Jyväskylän Kesän nettisivuille kevään kuluessa

www.jyvaskylankesa.fi

Seuraa myös Kesän Facebook-sivuja.

Jyväskylän Kesä järjestetään 7.-12.7.2015.

 

Ohjelmatiedot esityspaikoittain (Kts. Alla oleva lista).

 

KONSERTIT

Tiistai 7.7. klo 18 Korpilahden kirkko, Jyväskylän Kesä 60. vuotta – Avajaisjuhlakonsertti

Perjantai 10.7. klo 20 Juhlatalo Juurikkasaari, Juurimusiikin alkulähteillä, Ninni Poijärvi, Mika Kuokkanen, Olli Haavisto

Perjantai 10.7. klo 21 Jyväskylän kaupunginkirkko, Johanna Försti

Lauantai 11.7. klo 21 Kuokkalan kirkko, Iiro Rantala (piano) ja Jukka Perko (saksofoni): It Takes Two to Tango!

Sunnuntai 12.7. klo 15 Juhlatalo Juurikkasaari, Paviljonki, Johanna Iivanainen ja bändi. Johanna Iivanainen (laulu, piano), Mikko Iivanainen (kitara), Juha Kivivuori (kontrabasso), Kepa Kettunen (rummut)

 

TEATTERI

Keskiviikko 8.7. klo 20, Torstai 9.7. klo 19  Kaupunginteatteri, Vamos Theatre (UK): Finding Joy

Perjantai 10.7. klo 18 Kaupunginteatteri, Trygve Wakenshaw (NZ): KRAKEN

Lauantai 11.7. klo 18 Kaupunginteatteri, Chris Lynam (UK): ErictheFred

 

TELTTA

Tiistai 7.7. klo 21 Malja Kesälle !, Aili, Heini ja Tuuli Ikonen.

Keskiviikko 8.7. klo 19 Päiväkirjaklubi avaa nuoruuden

Torstai 9.7. klo 19 Mononen ja Kärki – erilainen tangokonsertti, UMO ja Club For Five

Torstai 9.7. klo 22 The New Rope String Band (UK), Tim Dalling Pete Challoner, Jock Tyldesley

Perjantai 10.7. klo 22.30 Tribali (Malta)

Lauantai 11.7. klo 19.30 Huun-Huur-Tu (Mongolia/Tuva)

Lauantai 11.7. klo 22.30 Souldiers is Back!