03.05.2012

Jyväskylän Kesä 2012 on laadukkaan teatteritaiteen näyttämö

Kaupunkifestivaalin sanattoman teatterin taidokas ohjelmisto hurmaa ja vakuuttaa jälleen katsojansa. Kansainvälisestä osaamisesta vastaa espanjalainen naamio-teatteri Kulunka ja ennakkoluulotonta nykysirkusta tarjoilee Circus Uusi Maailma. Joukon täydentää vauhdikasta sirkushuvia taiteileva Sirkus Aikamoinen.

Maailmanlaajuista suosiota lyhyessä ajassa kerännyt naamioteatteri Kulunka yltää sanattomalla viestinnällään häikäisevän yksityiskohtaiseen, mutta vaivatta yleisön saavutettavissa olevaan tulkintaan. Heidän teoksensa André ja Dorine on riipivän kaunis tarina vanhenevasta pariskunnasta, jonka elon yksitoikkoisuus särkyy toisen sairastuessa vakavasti Alzheimerin tautiin. Väestön ikääntyessä yhä useampia tosielämässäkin koskettavaan sairauteen pureutuva teos esitetään koskettavasti ja ajatuksia herättävästi, mutta samalla suurella lämmöllä ja huumorilla.

Ensi kertaa Suomessa esitettävä André ja Dorine on teos, jossa jokainen liike ja ele palvelevat tarinaa yhdessä esityksen tahdin, rytmin ja dynamiikan kanssa. Kolmen näyttelijän voimin toteutettua tarinaa on aiemmin esitetty eri puolilla Espanjaa, Eurooppaa, Etelä- Amerikkaa ja Aasiaa. Lisäksi he ovat esiintyneet Yhdysvaltojen Los Angelesissa ja New Yorkissa. Viime kesänä ryhmä sai Birmingham European Theatre –festivaaleilla parhaan esityksen palkinnon. Lisäksi Kuubassa heidän teoksensa palkittiin vuoden 2011 parhaana ulkomaisena teatterivierailuesityksenä. Yleisö rakastaa tätä esitystä, jota katsellessa on mahdoton pidätellä kyyneleitä.

Kulunka Teatron André ja Dorine Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä torstaina 12.7. ja perjantaina 13.7. klo 19.

Paikallisen Circus Uusi Maailman uusin teos, Kerrostalo saa kantaesityksensä Jyväskylän Kesässä. Tämä teos on enemmän kuin sirkusta, sillä se edustaa nykysirkuksen, parkourin ja akrobatian sekä musiikin, valon ja tanssin ennakkoluulotonta sanattoman teatterin yhdistelmää. Unihalvaus on teoksen keskeinen sisällöllinen elementti, jonka lisäksi esityksessä juostaan seinillä, magnetisoidutaan toisiin ihmisiin, kieputaan kankaissa ja juhlitaan elämää.

Circus Uusi Maailman Kerrostalo Jyväskylän Valorinteellä perjantaina 13.7. ja lauantaina 14.7. klo 21 sekä sunnuntaina 15.7. klo 18.

Pääkaupunkiseudun nuorista aikuisista koostuva Sirkus Aikamoinen tarjoilee perinteistä sirkusta parhaimmillaan: jongleerausta, heittovoltteja, Cyr-renkaita ja akrobatiaa. Sirkusryhmän Aisti-teos on visuaalinen, yllätyksellinen ja mustalla huumorilla maustettu pienten tarinoiden kokonaisuus. Tammikuussa 2010 Sirkus Aikamoinen valittiin Jeunes Talents Cirque Europe –ohjelmaan Euroopan kymmenen lupaavimman uuden sirkusprojektin joukkoon.

Sirkus Aikamoisen Aisti Jyväskylän kaupunginteatterin suurella näyttämöllä lauantaina 14.7. klo 19.

Jyväskylän Kesä –kaupunkifestivaali 10.-15.7.2012

Etusivu