10.10.2012

Jyrki Siukosesta Mäntän kuvataideviikkojen kuraattori

Mäntän kuvataiteen ystävät ry on kutsunut Jyrki Siukosen (s. 1959) ensi kesänä järjestettävien XVIII Mäntän kuvataideviikkojen kuraattoriksi. Siukonen on kuvataiteilija ja tutkija, kuvataiteen tohtoriksi hän väitteli vuonna 2001.

Hän on osallistunut useisiin kymmeniin näyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1982. Yksityisnäytte-lyitä on ollut mm. Kiasmassa, Amos Andersonin taidemuseossa, Sara Hildénin taidemuseossa, Henry Moore Institutessa (Leeds), Kunstnernes Husissa (Oslo), sekä gallerianäyttelyitä mm. New Yorkissa ja Berliinissä. Viimeisimmät näyttelyt ovat Helsingissä (syyskuu 2012) ja Berliinissä (joulukuu 2012). Siukosen teoksia on Suomen kaikissa keskeisissä museokokoelmissa.

Jyrki Siukonen on julkaissut useita kiitettyjä kirjoja, mm. Tutkiva taiteilija (2002), Muissa maailmoissa. Maa-pallon ulkopuolisten olentojen kulttuurihistoriaa (2003), Mies palavassa hatussa (2006), Laulu sieluni autiudesta. Kolme tutkielmaa Kalervo Palsasta (2009) sekä Vasara ja hiljaisuus. Lyhyt johdatus työkalujen filosofiaan (2011).

Kuraattorin työ on tullut Siukoselle tutuksi, kun hän on kuratoinut näyttelyitä mm. Tampereen Nykytaiteen museoon, Amos Andersonin taidemuseoon, Porin taidemuseoon ja Kuopion taidemuseoon. Hän on osallistunut viisi kertaa taiteilijana myös Mäntän kuvataideviikoille (1993, -97, -99, -05 ja -08).

Ensi vuoden Kuvataideviikkojen kuraattorius on Jyrki Siukoselle mieluisa kunniatehtävä.

– Mäntän kuvataideviikot on kiistatta Suomen merkittävin vuosittainen nykytaiteen katselmus. Kahdenkym-menen vuoden mittainen kansallinen traditio on synnytetty suurelta osin vapaaehtoistyöllä. On ollut hienoa ol-la mukana tässä kehityksessä taiteilijana, hän sanoo.

Suunnitelmistaan ensi kesäksi hän kertoo seuraavaa:

–Jokainen kuraattori haluaa tehdä hyvän näyttelyn – kutsua kiinnostavia taiteilijoita ja esittää heidän parhaita uusia töitään. Valitsijalla vain on runsaudenpula. Suomalainen nykytaide on moniäänistä ja korkeatasoista. Tämä on iloinen havainto, josta on mukava lähteä liikkeelle.

Kuraattorina rakennan kokonaisuutta, joka tulee olemaan ainutkertainen yhdistelmä. Nämä teokset eivät kenties koskaan kohtaa uudelleen. Mäntän kuvataideviikoilla 2013 on siis tilaisuus nähdä jotakin hyvin erityis-tä.

Kuraattorina toivon pystyväni yhtä aikaa selkeyteen ja yllätyksellisyyteen. Tavoitteenani on näyttely, jossa teosten yksilöllinen kieli pääsee esiin, mutta kokonaisuus puhuu vielä jotakin enemmän. Rakennan siis yh-dessä taiteilijoiden kanssa suurta näyttelyteosta.

Toivon, että Mäntässä 2013 katsoja kokee iloa taiteilijoiden työstä ja samalla tuntee nähneensä näyttelyn, joka on tehty häntä varten. Taide syntyy katsojien elämyksissä ja ensi kesänä niitä on luvassa paljon.

Ensi vuonna Mäntän kuvataideviikot täyttää 20 vuotta, sillä ensimmäinen näyttely järjestettiin vuonna 1993, jolloin myös Jyrki Siukonen oli mukana taiteilijana. Alussa tapahtuma järjestettiin joka toinen vuosi, mutta se muuttui jokavuotiseksi vuonna 1999. Vuoden 2013 näyttely on järjestyksessään kahdeksastoista. Ensi kesän taiteilijat julkistetaan helmikuussa.

XVIII Mäntän kuvataideviikot 9.6.–31.8.2013

http://www.mantankuvataideviikot.fi