10.07.2012

Juhlavuonna Savonlinnan Oopperajuhlat on entistäkin suurempi

Kaudella 2012 Savonlinnan Oopperajuhlien ohjelmistossa on seitsemän teosta ja Olavinlinnassa nähdään yhteensä 25 oopperanäytöstä. Produktioista viisi on Oopperajuhlien omaa tuotantoa: klassikoista Olavinlinnasa nähdään Verdin Aida, Mozartin Taikahuilu ja Wagnerin Lentävä hollantilainen. Juhlavuonna ohjelmistoon kuuluu myös kaksi kantaesitystä. Viime viikolla ensiesityksensä sai Savonlinnan Oopperajuhlien Kimmo Hakolalta tilaama La Fenice ja yhteisöooppera Free Will, joka on syntynyt amatööreistä koostuvan Opera By You -internetyhteisön ja ammattilaisten yhteistyönä.

Savonlinnassa nähdään nyt 25:ttä kertaa myös ulkomaalaisen oopperatalon vierailuesityksiä. Tänä kesänä Norjan kansallisooppera tuo Olavinlinnaan Benjamin Brittenin oopperan Peter Grimes ja norjalaisen Gisle Kverndokkin Den fjerde nattevakt (Neljäs yövartio).

Oopperaproduktiossa esiintyy n. 730 taiteilijaa. Oopperajuhlien omissa tuotannoissa esiintyy n. 520 taiteilijaa, joista suomalaisia on 85%. Solisteja omissa produktiossa on 56, joista suomalaisia 34.

Juhlavuoden budjetti on n. 9,3 miljoonaa euroa. Tuloista 65% tulee pääsylipuista, 9% sponsoroinnista, 8,5% valtion tukena ja 4% Savonlinnan kaupungin tukena. Pääsylipputulojen osuus rahoituksesta on suurin verrattuna muihin merkittäviin oopperaorganisaatioihin maailmassa. Savonlinnan Oopperajuhlat saavat euromääräisesti eniten julkista rahoitusta suomalaisista kulttuuritapahtumista. Prosenttimäärältään julkisen rahoituksen osuus on kuitenkin verrattaen pieni: eurooppalaisista oopperatoimijoista Oopperajuhlien julkisen tuen osuus on alhaisin. Savonlinnan Oopperajuhlien julkiset toiminta-avustukset ovat tippuneet 16 vuodessa 25%:sta 12,5%:iin. Juhlavuoden budjettitavoitteen täyttyminen edellyttää 90%:n täyttöastetta Olavinlinnan esityksissä. Savonlinnan Oopperajuhlien kävijämäärä on ollut viime vuosina n. 60 000 kävijää. Tällä kaudella Oopperajuhlille toivotaan 70 000 kävijää.

Oopperaohjelmiston lisäksi festivaalin ohjelmaan kuuluu SOFringeoheistapahtumasarja, joka tarjoaa muun muassa konsertteja, näyttelyjä ja luentoja oopperasta ja oopperan vierestä. Oopperajuhlien ohjelmassa myös kansainvälinen laulukilpailu 24.7.–29.7.

Savonlinnan Oopperajuhlien vuoden 2012 taiteilija on diplomilaulaja, laulunopettaja ja kuoronjohtaja Leena Astikainen, joka johtaa tänäkin kesänä Savonlinnan Oopperajuhlien lapsi- ja nuorisokuoroa. Vuoden taiteilijaa juhlitaan konsertissa 20.7.

Savonlinnan Oopperajuhlat järjestetään 5.7.-4.8.2012.

http://www.operafestival.fi