09.09.2015

Juhlavuoden 2015 Sibelius-festivaali Lahdessa oli suurmenestys

Tapahtuman kokonaiskävijämäärä nousi yli 12.000 henkilön

Sinfonia Lahti järjesti Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuosittaisen Sibelius-festivaalinsa tavanomaista laajempana, viikon mittaisena kokonaisuutena 31.8.–6.9.2015, jonka aikana oli yli 20 konserttia ja tapahtumaa. Musiikilliselta sisällöltään juhlavuoden kansainvälisesti kattavimmassa yksittäisessä tapahtumassa Sinfonia Lahden lisäksi esiintyivät Sibeliustalossa BBC:n sinfoniaorkesteri Lontoosta (BBC Symphony Orchestra) ja Helsingin kaupunginorkesteri.

Nyt 16. kertaa järjestettävän Sibelius-festivaalin konsertteihin Lahden Sibeliustalossa ja Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -salissa myytiin lippuja yli 8.200 kappaletta, ja muut tapahtumat mukaan lukien festivaalin tapahtumissa päästiin yli 12.000 henkilön kokonaiskävijämäärään.
Yli 40 % lipuista ulkomaille, festivaalivieraita ja lehdistöä ympäri maailman

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaali on vuosien varrella kiinnostanut niin kansainvälistä yleisöä kuin lehdistöä, ja tältäkin osin tämän vuoden festivaali ylsi ennätykseensä. Noin 40 prosenttia lipuista myytiin ulkomaille, ja yleisöä, sekä yksittäisiä konserttivieraita että ryhmiä, oli mm. Yhdysvalloista, Australiasta, Kanadasta, Etelä-Koreasta, Japanista, Iso-Britanniasta, Hollannista, Saksasta, Ranskasta, Sveitsistä, Espanjasta, Belgiasta, Norjasta ja Ruotsista. Lehdistöä oli saapunut paikalle mm. Itävallasta, Yhdysvalloista, Japanista, Kiinasta, Meksikosta, Alankomaista, Venäjältä, Iso-Britanniasta, Etelä-Afrikasta, Israelista ja Turkista.

YLE lähetti festivaalin orkesterikonsertit radiossa ja internetissä (videosuoratoistona yle.fi/klassinen). Keskiviikkona 9.9. YLE Radio 1 -kanavalla klo 19.03 kuullaan vielä lauantain orkesterikonsertti (Sinfonia Lahti / Kamu), ja festivaalin konsertit sekä runsaasti haastatteluja on löydettävissä internetistä YLE Areena -sivustolta. Lisäksi konsertit tullaan esittämään Classiclive.com-sivustolla.

Sinfonia Lahden 16. kansainvälinen Sibelius-festivaali 31.8.–6.9.2015

Vuoden 2015 Sibelius-festivaalin kaikkiaan kuuden orkesterikonsertin kapellimestarit olivat tapahtuman taiteellinen johtaja Okko Kamu, Osmo Vänskä, Jukka-Pekka Saraste, Sakari Oramo ja Leif Segerstam. Festivaalikonserteissa kuultiin suurin osa Sibeliuksen keskeisestä orkesterituotannosta, mm. kaikki seitsemän sinfoniaa, Kullervo, viulukonsertto, Lemminkäis-sarja sekä useita sävelrunoja. Orkesterikonserttien lisäksi festivaalilla on resitaali- ja kamarimusiikkikonsertteja ja muuta Sibelius-aiheista ohjelmaa, mm. kaikkiaan kahdeksan Johdatus konserttiin -tilaisuutta, kuusi englanniksi ja kaksi suomeksi.

Uusia näkökulmia Sibeliuksen musiikkiin tarjosi yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa tuotettu Alternative Sibelius -klubikonserttisarja kolmena iltana Lahden Jazz Club Metrossa ja torstain orkesterikonsertin jälkeen Sibeliustalossa. Festivaali tarjosi vierailleen myös teemaretkiä Töyrylän kartanoon Artjärvelle sekä Järvenpäähän Ainolaan ja Aino Sibelius -näyttelyyn. Sibelius Festival Express -linja-autokuljetus Helsingin keskustasta suoraan Sibeliustalolle ja takaisin kulki viitenä konsertti-iltana.

Sinfonia Lahden tuottama Sibelius-juhlanäyttely avattiin maanantaina 31.8.2015, ja se on esillä syksyn ajan Sibeliustalon Metsähallissa.
Festivaalin yhteydessä jaettiin myös kaksi palkintoa. Puu kulttuurissa -yhdistyksen nyt kahdeksatta kertaa myöntämä Spirit of Nature -puuarkkitehtuuripalkinto annettiin puurakentamiseen ja passiivitaloihin erikoistuneelle Mika Airakselalle. Askon Säätiön myöntämän Asko-Avonius -muotoilupalkinnon sai sisustusarkkitehti Samuli Naamanka.
Sibelius-festivaali 2016

Sinfonia Lahden 17. kansainvälinen Sibelius-festivaali järjestetään Sibeliustalossa 8.–11.9.2016. Festivaalin kolme orkesterikonserttia johtaa orkesterin ylikapellimestarina ja festivaalin taiteellisena johtajana aloittava kapellimestari Dima Slobodeniouk. Festivaalin orkesterikonserttien ohjelmat löytyvät orkesterin kotisivuilta www.sinfonialahti.fi, muu ohjelma julkistetaan myöhemmin. Lipunmyynti käynnistyy 11.1.2016, ryhmä- ja ennakkovarauksia otetaan vastaan jo syksyllä 2015.

http://www.sinfonialahti.fi