22.04.2015

Helsingin juhlaviikot viettää kiinalaisen taiteen teemavuotta ja Huvilan 20-vuotisjuhlia

Osana vuoden 2015 festivaaliaan Helsingin juhlaviikot esittelee Fokus: Kiinan, laajimpia kiinalaisen kulttuurin katselmuksia, mitä Euroopassa on viime vuosina nähty.

Huvila-teltta täyttää 20 vuotta ja festivaali juhlii omaa ainutlaatuista tapahtumapaikkaansa monin eri tavoin. 

Suomen ja koko Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali tuo pääkaupunkiin maailmantähtiä kuten minimalisti, säveltäjä Steve Reichin, Kiinan kansainvälisesti tunnetuimman nykysäveltäjän Tan Dunin ja huippuorkesterit Wienin filharmonikot ja Concertgebouw-orkesterin. Lisäksi ohjelmassa on kotimaisia eri taiteenalojen huippuja: mm. sopraanotähti Karita Mattila, tanssija-koreografit Tero Saarinen ja Kaari Martin sekä metallikitaristi ja säveltäjä Alexi Laiho.

”Maailmassa tapahtuu nyt historiallisen mittakaavan muutoksia. Taide ei mittaa muutoksia lukuina ja käyrinä vaan sielun värähdyksinä. Juhlaviikot haluaa näyttää maailman sielun niin kuin se taideteoksissa kuvastuu kuin peilin sirpaleista; kustakin näkyy pieni pala taivasta. Kiina on muutoksen tekijöistä yksi tärkeämpiä ja tänä vuonna festivaalin luonteva fokus. Keskiössä on kuitenkin ihminen, iloineen ja suruineen pohjimmiltaan samanlainen maailman kaikissa kolkissa”, sanoo Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom.

Fokus: Kiina

Juhlaviikkojen Fokus: Kiina -teema tuo helsinkiläisyleisön eteen sirkusta, tanssia, designia, rokkia, sinfoniaa, sarjakuvaa, leijoja ja katuruokaa.

Klassisen musiikin ohjelmassa esitellään Kiinan kansainvälisesti tunnetuin nykysäveltäjä ja kapellimestari Tan Dun. Hän on tehnyt myös paljon elokuvamusiikkia, mm. musiikin elokuvaan Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme. Hong Kong Chinese Orchestra on länsimaisen mittapuun mukainen sinfoniaorkesteri, joka soittaa kiinalaisia perinnesoittimia.

Kiinassa taitonsa oppineet suomalaisnäyttelijät Antti Silvennoinen ja Elias Edström ovat perustaneet ensimmäisen perinteisen kiinalaisen teatterin ryhmän Euroopassa. Wusheng Companyn teos Viimeinen taistelija on täysiveristä Peking-oopperaa suomen kielellä. Taistelunäytelmässä mukana on tanssija-koreografi Tero Saarinen. Kiinan merkittävin tanssin tekijä TAO Dance Theater saapuu Helsinkiin kahden tuplaillan voimin. Shanghai Acrobatic Troupe puolestaan tuo suuren mittaluokan sirkuksen Helsingin jäähalliin. Koko perheen show käsittelee kiinalaisen horoskoopin 12 eläinmerkkiä.

Kiinalaisen underground-taiteen maraton 25 x 25 – Close Encounter valtaa Kaapelitehtaan eri tilat 25 tunnin ajaksi. 25-vuotiaat tai sitä nuoremmat kiinalaistaiteilijat tarjoavat kellon ympäri installaatioita, elokuvaa, valokuvaa, uutta mediaa, teatteria, tanssia ja musiikkia. Samaten Kaapelitehtaalla nähdään kiinalaisten naistaiteilijoiden yhteinen videoteosnäyttely Here Out There.

Kiinan johtava musiikkifestivaalien tuottaja Modern Sky järjestää ensimmäisen festivaalinsa Euroopassa Helsingissä, Telakkarannassa. “New Nordic meets New Asia” -teeman alla Modern Sky Helsinki tuo yleisön eteen kattauksen uutta kansainvälistä poppia, rockia ja elektronista musiikkia useista Aasian metropoleista sekä Pohjoismaista.

 

Huvila 20 vuotta

Helsingin juhlaviikkojen Huvila-teltta on ollut Helsingin maamerkki ja musiikkielämän rikastuttaja jo 20 vuotta. Huvila on Juhlaviikkojen ainoa ikioma tapahtumapaikka, ja festivaali juhlii sen 20-vuotissynttäreitä tänä vuonna monin eri tavoin.

Lovea ja huvia -illoissa muistellaan Huvilan parhaita hetkiä, mm. Radioheadin, Massive Attackin, Patti Smithin ja Yoko Onon esiintymisiä sekä erityisiä teemailtoja kuten Malja Göstalle tai Iltaa Virrassa. Mukana muisteloissa ovat ainakin Emma Salokoski, Pauli Hanhiniemi, Kauko Röyhkä, Mari Palo, Tapani Kansa, Paleface ja Marjo Leinonen. Lisäksi Huvilalla pidetään synttäritanssit kakkukahveineen. Huvila-työryhmän alkuperäisjäsen Ismo Alanko saa myös oman iltansa.

Tuttuun tapaan Huvilassa kuullaan paljon maailmanmusiikkia, tänä vuonna mm. räväkkää flamenco-popbändi Fuel Fandangoa, kongolais-belgialaista räppäriä Balojia, mongolialaista Yxqin-kurkkulauluyhtyetta ja aistillista inuiittilaulaja Tanya Tagaqia, pehmeän sensuellia capverdeläistä Neuzaa, arabiankielisen musiikin hypnoottista sanansaattaja Yasmine Hamdania sekä Tuure Kilpeläisen ja legendaarisen senegalilaisyhtye Baobabin yhteistä ensiesiintymistä.

Kantrimusiikin pelastajaksi tituleerattu Sturgill Simpson tekee ensiesiintymisensä Suomessa, samoin Norjan listaykkönen Susanne Sundfør. 

Huvilan juhlavuoden kunniaksi Juhlaviikot avaa arkistonsa osoitteessa juhlaviikkoarkisto.fi. Sen lisäksi festivaali tarjoaa kaupunkilaisille 20 artikkelia helsinkiläisen kaupunkikulttuurin kehityksestä. Reetta Rädyn ja Ville Blåfieldin toimittama Kiitos Helsinki 1995-2015 nettijulkaisu löytyy osoitteesta kiitoshelsinki.fi.

 

Musiikkiteatterin buumi

Suomen nuorella säveltäjäsukupolvella on yhteensä parikymmentä ooppera- tai musiikkiteatterihanketta työpöydällään. Juhlaviikkojen vuoden 2015 ohjelmaan sisältyy näistä kolme kantaesitystä. Autuus on defunensemblen ja Helsingin kamarikuoron yhteistilaus säveltäjä Antti Auviselta. Näyttämötoteutuksen ohjaa Teemu Mäki, teksti on Harry Salmenniemen.

Lusia on säveltäjä Juha T. Koskisen ja kuvataiteilija-kirjailija Hannu Väisäsen yhteistyönä syntynyt ooppera. Ohjaus ja koreografia on Jorma Uotisen.

Wunderbar! on Lotta Wennäkosken sensuelli ja surrealistinen pienoisooppera, joka perustuu kirjailija Riikka Pulkkisen ja ohjaaja Hilkka-Liisa Iivanaisen palkittuun radiokuunnelmaan.

Juhlaviikot mukana Sibeliuksen juhlavuodessa

Vuonna 2015 vietetään suuren suomalaisen säveltäjämestarin Jean Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivää. Juhlavuoden kunniaksi Juhlaviikot kuljettaa yleisöä Sibeliuksen jalanjäljissä eri puolilla kaupunkia: Kämpiin, Seurahuoneelle, Kappeliin… OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimien haltijat herättävät Sibeliuksen vähemmän tunnettua salonkimusiikkia henkiin. Teatterikorkeakoululaiset puolestaan lukevat Erik Tawaststjernan Sibelius-elämäkertaa popup-tapahtumissa ympäri kaupunkia.

Helsingin kaupunginorkesteri tekee Sibeliuksen Kullervon harvinaisena ulkoilmakonserttina Senaatintorilla. Kuorona on Ylioppilaskunnan Laulajat, joka oli aikanaan mukana kantaesittämässä tätä suurimittaista sävelrunoa.

Piknikkonsertissa Emma Salokoski ja Ilmiliekki Quartet sekä OP Ryhmän Taidesäätiön arvosoittimien haltijat esittävät uusia sovituksia Sibeliuksen yksinlauluista.

 

Esittävissä taiteissa suurteos pikkupöydällä, urheilukisojen avajaiset ja Carmenin kuolema

 

Espanjalainen David Espinosa toteuttaa ”suurteoksensa” valkoisen pikkupöydän päällä, pienten miniatyyrihahmojen avulla. Miniesitys tapahtuu Erottajan pelastusaseman tornissa.

Juhlaviikot ja RAY toteuttavat yhteistyössä koreografi Jarkko Partasen kanssa teoksen Fields of Glory – Kunnian kentät. Eläintarhan kentälle marssii 100 miestä kaikkine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Esiintyjäkaartiin voi ilmoittautua toukokuun aikana. Osallistujia kutsutaan mukaan myös RAY:n tukemien järjestöjen kautta.

Ensi-iltansa Juhlaviikoilla saa Compañía Kaari & Roni Martinin rujon absurdi KILL Carmen.

 

Klassisen musiikin ohjelmassa orkesterivierailuja ja Steve Reich

Juhlaviikot jatkaa suuren suosion saanutta sinfoniaorkesterien vierailusarjaansa. Festivaalin ennakkokonserttina kesäkuussa kuullaan Wienin filharmonikoita ja festivaaliaikaan Musiikkitalossa soittaa Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri.

Juhlaviikot jatkaa aikamme tärkeimpien säveltäjien esittelyä, kun Steve Reich saapuu Helsinkiin. Reich itse nousee Musiikkitalon lavalle lyömäsoittaja Colin Currien kanssa esittämään kulttiteoksensa Clapping Music. Colin Currie Group ja kamariorkesteri Avanti! jatkavat iltaa esittämällä Reichin elämäntyön keskeisiä teoksia.

Alban Bergin Wozzeck kuullaan visualisoituna konserttiversiona Musiikkitalossa. Itävaltalainen Florian Boesch tulkitsee päähän potkitun sotamies Wozzeckin roolin. Kirkkain sopraanotähtemme Karita Mattila loistaa Mariena. RSO:ta johtaa Hannu Lintu.

 

Kaupungilla heviä, Jättiläisiä ja DJ-kleinbussi

Juhlaviikot polkaistaan käyntiin perjantaina 14.8. näyttävästi sadan hevimetallikitaristin voimin. Maailman paras metallikitaristi, Children of Bodomin Alexi Laiho säveltää Juhlaviikoille tilausbiisin ja valitsee 100 sähkökitaristia rinnalleen esiintymään Senaatintorille, isolle lavalle. Demovideoita voi ladata Alexin katsottavaksi toukokuun ajan. Juhlaviikot ja Elisa seuraavat #100guitarsfromhel-hankkeen etenemistä koko kevään ja kesän ajan.

Samalla Senaatintorin lavalla nähdään avajaisviikonlopun aikana myös Kiinan keskusbaletin jättimäinen tanssiteos Punainen naiskomppania.

Valtavat, kahdeksanmetriset Jättiläiset heräävät henkiin Taiteiden yönä 20.8. Juhlaviikot ja Helsingin Sanomat ottavat yhdessä kaupunkilaisten kanssa nämä harvinaiset vieraat vastaan. Ilmaisissa työpajoissa jätit rakennetaan pajusta.

Ranskalainen Tony Suarez ajaa funkyn kleinbussinsa minne tahansa ja soittaa auton katolta hyvää levymusiikkia. Bailubussin voi tilata maksutta kotipihaan, toimistokortteliin, asukastalolle tai koululle

Korjaamo Teatterin Stage -festivaali antaa yleisölle kiinnostavan kotimaisen ja kansainvälisen teatterikatsauksen 12.-23.8. Runokuu levittäytyy kaupunkiin 21.-27.8. Viapori Jazz soi Suomenlinnassa 26.–29.8. ja Art goes Kapakka näyttäytyy Helsingin ravintoloissa 13.–22.8.

 

Helsingin juhlaviikkojen vuoden 2015 ohjelma kokonaisuudessaan löytyy keskiviikosta 22.4. alkaen osoitteesta www.helsinginjuhlaviikot.fi
Helsingin juhlaviikkojen lipunmyynti alkaa keskiviikkona 22.4. Liput myy Lippupalvelu.
Helsingin juhlaviikkoja tukevat Helsingin kaupunki sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.
Helsingin juhlaviikkojen pääyhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat, OP, Elisa ja RAY.
Helsingin juhlaviikkojen sponsorit ovat Accenture, HOK-Elanto ja Restel Hotel Group.
Helsingin juhlaviikot tekee yhteistyötä myös Akun Tehtaan, Hekun, Autotalo Laakkosen, Punamustan ja Micromedian kanssa.
Fokus: Kiina -osion omat sponsorit ovat Aavi Technologies, Finnair ja China Liangtse Wellness

Lisätiedot
www.helsinginjuhlaviikot.fi

Helsingin juhlaviikot 14.-30.8.2015