25.05.2009

Juhlaviikot tarjoaa nykytanssia sadalle ekakertalaiselle

Helsingin juhlaviikot kutsuu sata nykytanssin ekakertalaista kokemaan koreografi Kenneth Kvarnströmin teoksen Destruction Song 15. elokuuta 2009.

Juhlaviikot etsii henkilöitä, jotka eivät ole ennen nähneet nykytanssia. Ekakertalaiseksi voi ilmoittaa joko itsensä tai kulttuurielämystä kaipaavan ystävänsä Juhlaviikkojen internetsivujen hakulomakkeella tai postikortilla. Haku päättyy 1. kesäkuuta ja sadalle valitulle ilmoitetaan 12.6. mennessä.

Kenneth Kvarnströmin uutuusteoksen esityksen lisäksi projekti tutustuttaa nykytanssiin laajemminkin. Ekakertalaiset saavat ennakkomateriaalia ja heidät perehdytetään nykytanssiin Kvarnströmin sekä muiden asiantuntijoiden voimin. Asiantuntijoiden joukossa on koreografi Virva Talonen, jolta nähdään Juhlaviikoilla tilausteos Poikkeustapauksia. Ekakertalaiset pääsevät halutessaan myös itse kokeilemaan nykytanssia Talosen vetämässä työpajassa.

– Haluamme antaa elämyksiä ihmisille, joilla ei ole ollut mahdollisuutta, intoa tai uskallusta nykytanssiesityksen kokemiseen. Uskomme, että esitykseen on helpompi tulla kun kokemuksen, siihen valmistautumisen sekä jälkipuinnin voi jakaa muiden kanssa, Helsingin juhlaviikkojen markkinointipäällikkö Hanna Alén kertoo.

Vuonna 2008 Juhlaviikot kutsui ekakertalaisia klassisen musiikin pariin. Ilmoittautumisia Finlandia-talolla järjestettyyn Radion Sinfoniaorkesterin konserttiin tuli kaikkiaan yli 1000 ja konserttiin kutsuttiin 200 henkilöä.

Tilaisuuteen osallistuneiden palaute kannusti järjestämään uusia eka kerta -kokemuksia.
– Lavalle kävelee frakki- ja iltapukuisia muusikoita. Tunnelma on juhlava. Kohta se alkaa! Sitten hiirenhiljaisuus, kapellimestari kohottaa kätensä. Sykähdyttävän kaunis äänimaailma tulvii saliin, hivelee ja herättelee rockmusiikin turruttamia aivojani. On kiva asua kaupungissa, jossa tapahtuu tällaista, totesi Mervi, yksi ekakertalaisista, konsertin jälkeen.

Sittemmin myös muut tahot ovat alkaneet kutsua ekakertalaisia tilaisuuksiinsa. Keväällä Savonlinnan Oopperajuhlat haki halukkaita Minun ensimmäinen oopperani -ohjelmaan ja parhaillaan on käynnissä muun muassa Imatra Big Band Festivalin ekakertalaisten haku.

Helsingin juhlaviikot järjestetään 13.-30.8.2009.

Helsinki Festival